Skip to main content
Proslava Svijećnice i Dana posvećenog života u sarajevskoj prvostolnici

Proslava Svijećnice i Dana posvećenog života u sarajevskoj prvostolnici

Na Svijećnicu − blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu, u utorak, 2. veljače, u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova svečanom svetom misom proslavljen je Dan posvećenog života na razini Vrhbosanske nadbiskupije.

Misno slavlje predslavio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić u koncelebraciji s vrhbosanskim nadbiskupom koadjutorom mons. Tomom Vukšićem, provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem i još 20-ak svećenika.

Obnoviti identitet

Najprije je nadbiskup blagoslovio svijeće te okupljenim redovnicama i redovnicima čestitao Dan posvećenog života, a potom je uslijedila procesija sa svijećama unutar crkve jer zbog skučenog prostora nije mogla biti održana oko katedrale.

svijecnica8

Na početku svoje propovijedi kardinal Puljić je podsjetio što to predstavlja blagdan Svijećnica te je nazočne vjernike podsjetio na događaj Prikazanja Gospodinova u hramu. „Započeli smo obilježavati Dan posvećenog života prije 25 godina. Papa je to zaželio i on je poručio Crkvi da je ovaj dan posebno simbolika Prikazanja Gospodina. Zašto mi slavimo taj dan? Svi vi koji ste obavili zavjete, taj zavjet je čin posvećenja Gospodinu, zavjetovanje čistoće, siromaštva, poslušnosti, sve tebi Gospodine. I glavni cilj je tražiti što je volja Božja. I zato je prevažno obnoviti taj identitet – pripadam Gospodinu. Kao što u rodnom listu piše čiji smo, ime naših roditelja, a u identitetu redovništva – čiji smo – Kristovi“, kazao je propovjednik istaknuvši kako na Dan posvećenog života treba obnoviti svijest da posvećene osobe pripadaju Kristu.

Biti znak osporavan

U nastavku prigodne homilije vrhbosanski nadbiskup Vinko kazao je kako se redovničko zvanje ne može ostvariti bez boli. „Nema posvećenja bez boli, bez izgaranja, bez žrtvovanja – zato je prevažno – ako uzimamo lik Marijin kao primjer, moramo shvatiti da taj mač boli svaki od nas mora proći; da ustrajemo na putu Kristovom (...) U prvim vremenima kršćanskim pa i danas nakon toliko stoljeća koja govore da smo uznapredovali u rastu i razvitku i kulturu, koliko je mržnje, koliko otrova prema Isusu, koliko ubojstva radi Isusa, koliko rušenja crkava radi toga što mrze Isusa. Dakle, nije lako slijediti Isusa. Isus nije rekao lažno obećanje – nego tko hoće za mnom, neka se odreče samog sebe, neka uzme svoj križ i neka me slijedi. I nužno ćemo biti znak osporavan“, naglasio je i dodao kako je važno probuditi oduševljenje za Krista.

svijecnica12

„Sad ovih dana se govori o cijepljenju protiv te korone – to je potrebno, ali da mi je izmisliti jedno cijepljenje protiv mržnje – to bi nam bilo najbolje. Da izbacimo tu mržnju iz naših redova, da zračimo ljubavlju. Nema jačeg svjedočanstva nego zračiti Kristovom ljubavlju. Zato čestitajući vam Dan posvećenog života – hvala vam na svakoj žrtvi koju ste ugradili u mjesnoj Crkvi, za svaku molitvi koju ste ugradili u mjesnu Crkvu, za svako svladavanje kojim ste pokušali svjedočiti za Isusa Krista – neka vam Bog bude nagrada“, zaključio je Vinko kard. Puljić.

Nakon molitve vjernika u šutnji su redovnice i bogoslov donijeli darove: svijeću, hostije i vino. Poslije popričesne molitve nazočni redovnici i redovnice izmolili su molitvu obnove svojih redovničkih obećanja.

Tijekom euharistijskog slavlja pjevanje su animirali s. M. Julijana Djaković fra Emanuel Josić uz sudjelovanje franjevačkog bogoslovnog zbora Fra Nenad Dujić. Tradicionalni objed za sudionike i sudionice proslave je izostavljen zbog pandemije koronavirusa.

T.M.I., KT