Skip to main content

Medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije

Medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije (MCVN)  osnovan je­­ 2006. Te godine je registriran u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, pod rednim brojem 1216/2006. Kod Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine registriran je 2006. pod rednim brojem 08-38-1-254/06.

Glavna zadaća MCVN je medijska i izdavačka djelatnost. Područje djelovanja MCVN je prvenstveno Vrhbosanska nadbiskupija, a rad se ogleda kroz informiranje putem novina Katolički tjednik, web portala (nedjelja.ba); izdavaštvo knjiga, kalendara, vjerskih priručnika i drugih vjerskih tiskovina (službene novine Vrhbosanske nadbiskupije – Vrhbosna), direktorija, adresara i dr.

Svojim radom želi doprijeti do, prvenstveno, katolika u BiH te biti most između ljudi u domovini i inozemstvu; ostvarivati međureligijski i ekumenski kontakt te biti mjesto susreta i dijaloga. Ciljna skupina djelovanja MCVN-a su prvenstveno katolici, a potom i ostali narodi Bosne i Hercegovine te regije. Svake godine se povećava broj korisnika usluga. Od toga veliki broj su pretplatnici i redoviti čitatelji Katoličkog tjednika (4 000 tjedno). Trenutno u MCVN-u djeluje deset (10) zaposlenih na puno radno vrijeme, troje (3) na pola radnog vremena. Tu je i šest redovitih suradnika, dvoje povremenih i više od 17 volontera koji na različite načine djeluju u MCVN, bilo kao dopisnici ili kao pomoć pri pakiranju tiskovina.

Najznačajniji projekt Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije je Katolički tjednik. To je novina koja ima dugu tradiciju i jedna je od najznačajnijih katoličkih tiskovina u BiH. Počela je izlaziti još davne 1922. pod nazivom Nedjelja. Odmah se u početku vidjelo da je orjentacija ovih novina hrvatska i katolička. Nakon nekoliko brojeva Nedjelja je imala oko 3 000 pretplatnika, a početkom 1925. taj broj se uduplao što je za ono vrijeme, s obzirom na visoku stopu nepismenosti, bila velika naklada. Zbog stavova koji su bili zastupljeni u ovom tjedniku vlast je Nedjelju više puta plijenila, a krajem svibnja 1925. zabranjeno je njeno tiskanje. Ipak, to nije pokolebalo entuzijaste u izdavanju novina te već sljedećega tjedna tiskaju novi tjednik pod imenom Križ. I njega državna vlast, nakon samo jednoga broja, zabranjuje.

Takvo stanje ostaje sve do 6. rujna 1925. kada se ove novine pojavljuju pod nazivom Katolički tjednik. Ovo će ime ostati prepoznatljivo sve do 1945. i potpune komunističke zabrane tiskanja ovog lista.

Pod tim će imenom, nakon stvaranja uvjeta za to, biti ponovno oživljen tek 2002. Prvi broj, pod uredničkim vodstvom dr. Ive Balukčića, svjetlo dana je ugledao 24. studenoga 2002. U novom se tjedniku ističe potreba izgradnje suživota i tolerancije. U tom duhu se donose tekstovi koji afirmativno govore i o onima koji drugačije vjeruju i pripadaju drugoj naciji. Stoga je ekumenski i međuvjerski dijalog jedna od značajnijih tema koja je prisutna u Tjedniku.

Od ponovnog oživljavanja Katoličkog tjednika 2002. njegov osnivač i izdavač bio je Vrhbosanski nadbiskupski ordinarijat, a suizdavač je bio Banjalučki biskupski ordinarijat (sve do 1.1. 2012. od kada prestaje suizdavaštvo Banjolučke biskupije).

O 15. obljetnici svoga obnovljenoga rada i 95. godini prvotnoga pokretanja novine pod nazivom Nedjelja, 26. lipnja 2017., Katolički tjednik pokrenuo je portal pod nazivom Nedjelja.ba. Predstavljao je to iskorak koji je ova medijska kuća željela učiniti na polju digitalnih tehnologija s ciljem obogaćenja javnoga prostora katoličkim sadržajem.

Od 8. srpnja 2007. (br. 27/ 2007.) dužnost direktora i odgovornog urednika je od dr. Spajića preuzeo vlč. Miroslav Ćavar koji je na toj funkciji do danas, dok je glavni urednik od 1. listopada 2007. do danas mr. vlč. Josip Vajdner, koji je ujedno i urednik portala nedjelja.ba.