Skip to main content
Stepinčevo u katedrali Srca Isusova

Stepinčevo u katedrali Srca Isusova

Na spomendan Bl. Alojzija Stepinca, 10. veljače, svečano euharistijsko slavlje u sarajevskoj katedrali Srca Isusova predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić.

Misu su s kardinalom suslavili nadbiskup koadjutor vrhbosanski mons. Tomo Vukšić, te još 30-ak svećenika, među kojima su i oni koji sudjeluju na duhovnim vježbama u bh. prijestolnici, a koje predvodi karmelićanin o. Zvonko Martić.

Također, euharistijsko slavlje okupilo je i nemali broj vjernika laika, te brojne redovnice i bogoslove.

Na početku svete mise kratko se obratio nadbiskup Vinko uputivši pozdrave i dobrodošlicu, te podsjetivši na značaj kard. Stepinca i naznačivši kako su i svi okupljeni u sarajevskoj katedrali ujedinjeni sa svima drugima koji mole za Stepinčevo proglašenje svetim.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja, kard. Puljić uputio je prigodnu homiliju. „Ovi događaji oko proglašenja svetim Bl. Alojzija Stepinca izazvali su brojne da istražuju još više o njemu. Zato su nikle i brojne knjige, filmovi… I ja sam posegnuo za brojnim napisima o Bl. Stepincu – ne mogu ništa novo reći. Ali, nemojte zamjeriti što ću pomalo osobno govoriti. Gledajući njegov lik na suđenju – to sam toliko puta gledao i na filmu i na fotografiji – ono njegovo dostojanstveno držanje… Oni ga izruguju, ismijavaju – on dostojanstveno stoji i još kaže za Isusa je spreman i umrijeti – ne samo podnijeti to izrugivanje. Onda sam, na svoj način, kao odgojitelj, malo išao istraživati – odakle mu takva snaga za to dostojanstveno držanje, za taj stav?! Počevši od samog toga da je peto dijete u majke i znam iz životopisa, kad ga je majka rodila, onda mu je svoju krunicu stavila nad kolijevku. Tu će krunicu cijeli život nositi, cijeniti. Tu je zapravo nikla njegova pobožnost prema Majci Božjoj“, naznačio je kardinal.

step3

U nastavku je istaknuo kako je i ljubav Bl. Stepinca prema Crkvi i Papi bila neupitna. „To je pomalo usvojio od isusovaca, Ignacijevu pobožnost, ona aksioma – Sentire Ecclesiam – Osjećaj se s Crkvom! I to će biti glavno što će presuditi da bude osuđen (…) I njegov pastirski osjećaj za siromahe, obespravljene dovest će ga u sukob s vlašću. Primijetio je one koji gladuju za pravdom, za istinom, koji pate jer nemaju od čega živjeti (…) Od njega učimo kako u ovom vremenu živjeti i svjedočiti nadu i svoju vjeru kao drugu narav našeg života“, poručio je, među ostalim, vrhbosanski nadbiskup.

Misno slavlje skladnim pjevanjem animirao je zbor bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa Stjepan Hadrović, pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

J.P., KT