Skip to main content
Proslavljena Cvjetnica u sarajevskoj katedrali

Proslavljena Cvjetnica u sarajevskoj katedrali

Najsvetiji dio u liturgijskoj godini započeo je Nedjeljom muke Gospodnje-Cvjetnicom, 28. ožujka. Euharistiju u katedrali Srca Isusova predslavio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić u zajedništvu s nadbiskupom koadjutorom mons. Tomom Vukšićem.

Koncelebriralo je šest svećenika među kojima su bili generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić te katedralni župnik i dekan Sarajevskog dekanata preč. Mato Majić.

Blagoslov maslinovih grančica

Na početku je upriličena procesija od oltara do ulaznih vrata u prvostolnicu gdje je kardinal pozdravio braću misnike i nazočne vjernike. Potom je podsjetio što predstavlja Cvjetnica te blagoslovio maslinove grančice koje su razdijelili nazočni.

Nakon misnih čitanja u pjevanom navještaju Muke Gospodnje po Marku ulogu Isusa imao je kard. Puljić, evanđelista njegov osobni tajnik vlč. Fabijan Štedul, a za druge uloge bili su zaduženi članovi Katedralnog mješovitog zbora Josip Stadler iz Sarajeva.

Bože daj nam snage

Potom je uslijedila homilija u kojoj je kardinal naglasio da smo svi za vrijeme pjevanja Muke bili u mislima u Jeruzalemu te istaknuo jednu čudnu pojavu u kojoj je narod koji je u Isusu nekoliko dana ranije gledao kralja te ga svečano dočekao odjednom promijenio mišljenje i počeo vikati „raspni ga“.

„To je taj populizam, ta kolektivna svijest. Bog surađuje sa svakom osobom pojedinačno. Vrlo je opasno da čovjek izgubi prosudbu i osobne zaključke“, rekao je kardinal te zaključio kako nas evanđelje uči da valja uvijek tražiti sigurnost u onim stvarima što čovjeka čine bližim Bogu. Potom je posvijestio kako je u posljednjem broju Katoličkog tjednika pročitao lijep članak fra Tomislava Pervana u kojemu je on promišljao o ljudskim nesigurnostima tijekom pandemije. Nadbiskup Puljić se na tragu toga zapitao gdje današnji čovjek polaže svoju sigurnost te ponudio odgovor da to više nisu oružje ni novci, što je pokazao koronavirus.

„Čovjek je blokiran strahom pred smrću, međutim Isus daje jednu sigurnost, dostojanstveno prihvaća križ i umire. On kao Bogočovjek nije krio ljudske dimenzije. Itekako je u Getsemanskom vrtu ukazao svu svoju ljudskost. Prihvaća tako strašno poniženje i umire“, napomenuo je kardinal, piše Nedjelja.ba analizirajući kroz povijest kako mnogi nisu htjeli prihvatiti tu žrtvu te objasnio kako se čovjek loše osjeća ako nešto radi s ljubavlju i mukom, a onda se to pokaže uzaludnim.

„To je izuzetno razočaravajuće. Zato u svim nesigurnostima i strahovima tražimo 'Oče budi volja tvoja'. Ono što je Isus izgovorio u Getsematskom vrtu i na križu trebao bi biti stav svih nas kako bismo što dublje proživjeli otajstvo Kristove muke i uskrsnuća“, istaknuo je vrhbosanski nadbiskup te poželio da Nedjelja koja je puna simbolike u ljudima probudi vjeru kako bi mogli poći za Isusom te reći: „Budi volja tvoja“.

Posvijestio je kako je to lijepo i lako izgovoriti, ali je teže nadvladati strah te zaželio da „nas Gospodin ojača u hodu, kako nas ne bi zaveo populizam u kojemu ljudi zbog vlasti istinu i pravdu pogaze“. Propovijed je završio željom da „nas ne zavede duh vremena nego da hrabro svjedočimo i budemo vjerodostojni Kristovi učenici“.

Nakon popričesne upriličena je molitva za Sinodu Vrhbosanske nadbiskupije, a preč. Majić je pročitao župne oglase.

Podsjetimo, na Cvjetnicu, kada se spominjemo Isusova svečanog ulaska u Jeruzalema, kojim je započelo dovršenje otajstva spasenja ljudskoga roda, obilježava se i Svjetski dan mladih kojega je 1986. ustanovio Sv. Ivan Pavao II. Zbog epidemioloških mjera koje su na snazi u Kantonu Sarajevo na misi je bilo vidno manje mladih i djece.

Ž.I., KT