Skip to main content
Kardinal predvodio Obrede Velikoga petka u katedrali

Kardinal predvodio Obrede Velikoga petka u katedrali

Na Veliki petak, 2. travnja, u prvostolnici Presvetog Srca Isusova u Sarajevu nadbiskup vrhbosanski metropolita Vinko kard. Puljić u zajedništvu s nadbiskupom kadjutorom mons. Tomom Vukšićem predvodio je liturgijske obrede.

Važno je napomenuti kako se obredi jedinog dana tijekom crkvene godine kada nema svetih misa sastoje od službe riječi, čije je središte u Muci Gospodnjoj po Ivanu, zatim od klanjanja Svetom križu te pričesti.

Križ je bio prekriven

Sudjelovalo je sedam svećenika među kojima su bili generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, prepošt Kaptola vrhbosanskog i rektor katedrale mons. Ante Meštrović, ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević, katedralni župnik i dekan Sarajevskog dekanata preč. Mato Majićte kardinalov osobni tajnik vlč. Fabijan Štedul.

Pjevanje je predvodio regens chori stolnice vlč. Marko Stanušić, zajedno s članovima Katedralnog mješovitog zbora Josip Stadler.

DSC 0054

Nakon ulaska procesije i klanjanja oltaru, pred kojim je bio prekriveni križ, kardinal je izvršio prostraciju (obredna gesta ležanja potrbuške). Svetopisamska čitanja pročitali su bogoslovi Međunarodnog misijskog sjemeništa Redemptoris Mater iz Vogošće kod Sarajeva, a potom je uslijedila Muka Gospodina Isusa Krista.

Kristovu ulogu imao je kard. Puljić, evanđelist je bio vlč. Štedul, a ostale uloge su pjevali članovi katedralnog zbora.

Rane Isusove

Na početku prigodne propovijedi kard. Puljić je istaknuo kako "pred sve rane Isusa Krista dolazimo s osobnim i ranama čovječanstva".

Govoreći o rani na desnoj ruci rekao je kako je "ta ruka uglavnom ona s kojom se pozdravljamo s ljudima ili ih grlimo" te dodao: "Gospodine izliječi rane znane i neznane, posebno one ubijene djece, počevši od nerođene koja se 'po zakonu' ubijaju, a potom nevine dječice koja su ubijana u ratovima te nevine dječice ubijene zbog vjere u Krista."

Razmatrajući o rani na Isusovu srcu zaželio je da ona zaliječi sve rane mržnje koja razara obitelji, odnose među ljudima i izaziva ratove. "Neka se iz Tvoga srca izlije ljubav na sve ljude i izliječi sve rane", zaželio je vrhbosanski nadbiskup.

Promišljajući o rani na lijevoj ruci koja je "najbliža srcu" zamolio je Gospodina da ona "izliječi rane psovke koja truje kulturu jednog naroda i uništava osjećaje svetoga".

DSC 0029

Misleći na ranu na desnoj nozi, kojom se najviše polazi u susret drugom čovjeku, poželio je da "ona neutralizira rane pohlepe, bahatosti te pretvaranja čovjeka u robu bez dostojanstva, posebice, žene i majke".

Gledajući u ranu lijeve noge rekao je kako moli da se izliječe svi koji su umjesto da se služe sredstvima postali robovi rob stvari. "Oslobodi čovjeka svakog zarobljeništva i robovanja. Neka tvoje rane izliječe naše", bile su misli kojim je kardinal završio kratku i jezgrovitu propovijed.

Otkrivanje križa

Poslije homilije izrečena je sveopća molitva sastavljena od deset zaziva u koje je uvršten i onaj za medicinsko osoblje, sve obitelji, te osobe zaražene i preminule uslijed koronavirusa.

Uslijedilo je otkrivanje prekrivenog Isusova križa i predstavljanje riječima: "Evo drvo Križa, na kom je visio Spas svijeta", a potom i klanjanje Sv. križu. Zbog pandemije koronavirusa izostavljeno je ljubljenje križa kao i procesija.

Posljednji dio obreda bila je sveta pričest.

Tijekom Velikoga petka od 8:00 do 18:00 bilo je upriličeno cjelodnevno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom, a u popodnevnim satima bila je i prigoda za ispovijed.

Ponovimo, na ovaj dan se ne slavi sveta misa nego se posebnim bogoslužjem spominje Kristova muke i smrt koja "nije poraz nego očitovanja Isusove ljubavi".

Nakon Obreda molilo se kod Isusova groba, a ona će se nastaviti i na Veliku subotu sve do Mise bdijenja jer tijekom ova dva dana "Crkva ostaje uz grob Gospodnji razmatrajući njegovu muku i smrt i uzdržava se od misne žrtve", piše Nedjelja.ba

Ž.I., KT