Skip to main content
Vazmeno bdijenje u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova

Vazmeno bdijenje u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova

U subotu, 3. travnja vazmeno bdijenje u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova predslavio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić.

U koncelebraciji su bili: vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić, generalni vikar mons. Slađan Ćosić i još sedam svećenika.

Služba svjetla

Na početku vazmenog bdijenja upriličena je služba svjetla - blagoslov ognja, paljenje uskrsne svijeće, procesija u crkvi i hvalospjev uskrsnoj svijeći koja simbolizira Uskrsloga Gospodina Isusa Krista.

Potom su pročitana starozavjetna čitanja, a onda je uslijedilo svečano  pjevanje Slava.

Nakon novozavjetnog teksta koji je pročitan javljena je velika vijest Kristova uskrsnuća, a onda je otpjevana Aleluja te je potom naviješteno evanđelje.

Nije ovdje!

U prigodnoj propovijedi mons. Tomo Vukšić je kazao kako za razliku od svih ostali kršćanskih svečanosti, čiji početak je uvijek u osvijetljenom prostoru, slavlje uskrsnoga bdijenja zajednica vjernika svaki put započinje u mraku. "Od pripravljenog ognja u jednom trenutku upalili smo uskrsnu svijeću čiji plamen je simbolično razbio tamu. Dogodilo se to uz poklik 'Svjetlo Kristovo', koje ta velika svijeća naznačuje, te smo od njezina plamena, od toga 'Svjetla Kristova', svi upalili svoje svijeće tako da je 'Svjetlo Kristovo' zasjalo i u našim rukama. Uskrsna svijeća, koja naznačuje Krista, bila je ugašena na početku ovog obreda zato što je zemaljski život Krista, kojega ta svijeća naznačuje, bio ugašen na Veliki petak. A tama, u kojoj smo započeli ovo slavlje, naznačuje upravo taj ugašeni život. Još više, ta tama naznačuje mrak groba u koji je bilo položeno Isusovo tijelo bez života", rekao je vrhbosanski nadbiskup koadjutor dodavši kako ljudi danas često na nadgrobnim spomenicima u kamen uklesavaju "ovdje počiva" ili "ovdje čeka uskrsnuće".

vigilija7

"Za razliku od svih ostalih ljudskih grobova, pored kojih čitamo tko u njima počiva, na jednom grobu takav natpis ne bi odgovarao istini. Zapravo na tom grobu takva natpisa nikada nije ni bilo. Dapače, na tom grobu prikladan bi bio natpis: Ovdje ne počiva! Ili: Ovdje ne čeka uskrsnuće! Nije ovdje! (...) U tom grobu nema više pokojnikova tijela. Nema ni grobnoga mraka. Grob je prazan. Isusa nema u njemu. Isus je jednom zauvijek ugasio mrak. Zapravo, upalio je svjetlo vječnoga života, a time se dogodila smrt Isusove smrti. Bio je to i početak umiranja svakog umiranja", naglasio je mons. Vukšić.

Radost velika, utjeha još veća

U nastavku propovijedi vjernicima je protumačio kako su se u Isusu susreli, zagrlili i sprijateljili Bog i čovjek te da je Isusovo uskrsnuće najava da se taj susret nastavlja i u vječnosti. "Ono je njegov početak. Jer, uskrsnuo je Isus čovjek, prvi od svih umrlih, odnosno 'prvina usnulih', a potom će uskrsnuti svi koji su njegovi, kako bi rekao Sveti Pavao. Isusovo uskrsnuće je tako ispunjenje tog biblijskog obećanja i početak čovjekova života vječnoga. Uostalom, Isus je samo zato postao čovjek i uskrsnuo! Radi nas i radi našega spasenja, kako to izgovaramo u svojim molitvenim obrascima", kazao je nadbiskup. 

U nastavku je podsjetio kako ove godine vjernici uskrsne blagdane slave u sjeni, zabrinutosti, a time i u nekoj vrsti mraka zbog širenja zarazne bolesti i opasnosti od osiromašenja mnogih pojedinaca i društva u cijelom svijetu. "Ipak, najteže je onima koje je smrt rastavila od njihovih najdražih. Jer, prestanak njihova zemaljskoga života je gubitak koji uvijek ostavlja duboku bol. Pri tomu, kao kršćanima, nikako nam ne dolikuje biti dio pandemije straha, koji sve više postaje ružna stvarnost već, u doprinosu za rješenje toga problema, svima nam je potrebno još više razboritosti i odgovornosti. I osjećamo da nam je u ovom trenutku posebno poslanje u širenju Radosne vijesti da je smrt umrla. Sigurno je da će doći 'uskrs' i izlazak također iz ove prijetnje, jer će se dragi Bog poslužiti, i već se poslužio, umom i sposobnostima odgovornih i pametnih ljudi, koji su našli lijek i za ovu bolest. No, kao vjernici ispovijedamo i navješćujemo da je smrt, kao pojava, trajan virus, čak pandemija, koju nitko ne može spriječiti ili zaustaviti. A naše je poslanje navješćivati i ponavljati da je Isusovo uskrsnuće jedini lijek s trajnim učinkom protiv bola od virusa smrti", naglasio je mons. Vukšić. 

vigilija1

Prigodnu homiliju zaključio je mišlju kako je ove godine radost vjernika velika, a utjeha još veća, jer, kako piše Sveti Pavao, Isus je po svom uskrsnuću „prvina usnulih“, to jest, Isus je prethodnik svih koji će usnuti, umrijeti, i svima je otvorio vrata života u vječnosti.

Nakon propovijedi, u krsnoj službi uslijedila je obnova krsnih zavjeta, nakon čega je nastavljena euharistijska služba.

Na kraju bdijenja katedralni župnik i dekan Sarajevskog dekanata preč. Mato Majić blagoslovioje jelo.

Vlč. Marko Stanušićregens chori sarajevske prvostolnice sviranjem je animirao vazmeno bdijenje. 

Podsjećamo kako je misno slavlje u katedrali Presvetog Srca Isusova na Nedjelju Uskrsnuća Gospodnjega s početkom u 10:30. 

T.M.I.