Skip to main content
Poruka povodom 50. Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije

Poruka povodom 50. Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije

Povodom jubilarnog 50. Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije koji će se održati 28. i 29. svibnja u Gospinu svetištu u Komušini vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić uputio je prigodnu poruku mladima koju je objavila web stranica Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II." Istu donosimo u cijelosti:

Dragi mladi!

Ove godine proslavljamo jubilarno hodočašće mladih u Komušinu Gospi Kondžilskoj.

Stavio sam u naslov malo slobodno prevedenu papinu poruku za ovogodišnji Dan mladih. Poruka želi probuditi energiju mladih koja je zapljusnuta ovom letergijom koja su nametnula razna događanja. Posebno duh sekularizirane Europe nametnuo je kriterije samo materijalnog interesa, te su mnogi izgubili iz vida svijest da je čovjek: duh, duša i tijelo. Uz taj duh materijalizma, posebno je ova pandemija izolirala komunikaciju i čovjeka udaljila od suradnje s drugima. Javno mnijenje je zatrovano samo negativnom energijom koja ubija nadu.

Ova poruka za Dan mladih, želi u mladima probuditi svijest da smo svi suradnici Božji.

Bog koji je ljubav iz ljubavi je stvorio sav ovaj svijet i kao vrhunac stvaranja je stvorio čovjeka i to iz ljubavi za ljubav. Čovjek, kao stvorenje Božje, u suradnji s Bogom ostvaruje se u toj ljubavi. Bog je svoju ljubav očitovao darivajući i sve što imamo i što jesmo, njegov je dar. Posebno je darovao po Utjelovljenju svoga Sina, koji se kroz smrt i uskrsnuće nama darovao i nama nadu utvrdio.

Da bi se otrgnuli od te letergije koja nam se nameće i zarobljava, poruka želi u nama probuditi vjeru koja otkriva Božja djela i ulijeva u nama snagu da te darove Božje doživimo i svjedočimo pred drugima, te se tako ostvarujemo u ljubavi.

Nitko nije dovoljan sam sebi, jer nas je Bog tako stvorio i uputio u ovaj svijet. Bog koji je Presveto Trojstvo, želi da tu njegovu ljubav ostvarujemo darujući se jedni za druge i surađujući jedni s drugima. Zato je Božja najveća zapovijed, zapovijed ljubavi. Ljubi Boga iznad svega a bližnjega kao samoga sebe. Jedino ljubav može mijenjati ovaj svijet, jedino ljubav otvara nadu koja nas nosi u sutrašnjicu, sve do vječnosti.

Da bismo ojačali našu nadu i razbuktali u srcu ljubav tu smo da kroz molitvu, pokoru, sakramente iskusimo Božju ljubav te iskustvom vjere svjedočili uskrsnog Krista i ljubav prema životu, prema čovjeku putujući zajedno i surađujući jedni s drugima i svjedočeći hrabro snagu vjere.

Ovdje u Komušini na brdu Kondžilu kod naše Nebeske Majke želimo utvrditi svoju vjeru, skupiti snagu za život i hrabro kročiti u budućnost. Vraćamo se u svoju svakidašnjicu svjesniji da smo suradnici Božji, Boga koji je ljubav. Tu svijest ne smijemo izgubiti, unatoč zapljuskivanja javnog mnijenja, koji guše pogled nade. Moramo znati obnavljati energiju koja nam je potrebna da svjedočimo Uskrslog Krista koji je obećao biti s nama do svršetka svijeta.

Zato vam čestitam ovo Jubilarno hodočašće.

Budite ponosni da ste vi ta generacija koja obilježava ovaj Jubilej, ali i preuzmite obvezu prenijeti budućim generacijama svjedočanstvo vjere da hrabro kroče stopama svojih predaka.

Zato na sve vas i organizatore, na sudionike i na buduće generacije hodočasnika zazivam obilje Božjeg blagoslova i zaštitu naše Nebeske Majke.

Vinko kardinal Puljić,

nadbiskup metropolit vrhbosanski