Skip to main content
Proslavljen jubilarni 50. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije

Proslavljen jubilarni 50. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije

Jubilarni 50. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije dostojanstveno i skromnije nego što priliči uslijed pandemije koronavirusa proslavljen je 28. i 29. svibnja, u župi Komušina i na brdu Kondžilo. Kao i prethodnih godina organizatori susreta bili su Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. i župa Uznesenja BDM u Komušini. Geslo ovogodišnjeg susreta bilo je Ustani. Postavljam te za svjedoka onoga što si vidio (Dj 26,16).

Obilježavanje Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije u ovom marijanskom svetištu započelo je dan ranije, u petak 28. svibnja, misom uočnicom te emisijom i prigodnim klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu u večernjim satima u izravnom prijenosu u organizaciji Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije (MCVN)to jest Katoličkog tjednika.

Poštivanje epidemioloških mjera

U subotu 29. svibnja su, skromnije nego prethodnih godina, bez organiziranih dolazaka mladih, od ranih jutarnjih sati pristizali hodočasnici u osobnom aranžmanu koji su se, prema višegodišnjoj tradiciji, najprije okupili pored vanjskog oltara iza župne crkve gdje je bila prigoda za ispovijed. 

 DSC0245

U odnosu na ranije godine, program proslave jubilarnog Dana mladih VN-a započeo je nešto ranije molitvom pred slikom Gospe Kondžilske i procesijom na brdo Kondžilo. S vjernicima kod vanjske kapelice molio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

Potom je krenula procesija brdo Kondžilo, udaljeno nekoliko kilometara. Cijelim putem pjevane su marijanske pjesme i moljena krunica.

Povijesne crtice

Dolaskom na uzvišenje, na kojem se nalazi nova kapelica i moderni vanjski oltar, započelo je euharistijsko slavlje koje je predvodio nadbiskup koadjutor mons. Vukšić. Koncelebrirali su, između ostalih, vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić, generalni vikar VN-a mons. Slađan Ćosić, župnik u Komušini i čuvar Gospina svetišta preč. Boris Salapić te ravnatelj NCM-a Ivan Pavao II. dr. vlč. Šimo Maršić te još 10-ak svećenika.

Okupljenima se na početku obratio i poželio dobrodošlicu čuvar svetišta preč. Salapić koji je pozdravio vrhbosanske nadbiskupe, svećenike, redovnike i redovnice, djelatnike NCM-a, ostale vjernike te sve one koji misu prate na portalu Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije nedjelja.ba, Radija Posavine te Radija Marije BiH. Potom je progovorio o povijesti susreta mladih u Komušini koji je započeo 16. svibnja 1971., kao priprema za Međunarodni marijanski kongres koji se iste godine održao u Mariji Bistrici. Spomenuo je i župnike koji su sljedećih godina i desetljeća organizirali susrete mladih: preč. Zvonimira Petrovićadr. Pere Pranjićavlč. Žarka Vujice te mons. Ante Meštrovića. Spomenuo je i nadbiskup mons. Marka Jozinovića koji je odlučio da se u Komušini slavi svake godine u svibnju slavi Dan mladih. Progovorio je i o ratnim te izbjegličkim godinama, molitvi mladih na grobovima branitelja Komušine 1996. u Novom Šeheru te povratku slavlja na Kondžilo.

 DSC0273

Mons. Vukšić je na početku mise pozdravio nazočne i napomenuo da se ona prikazuje u čast Marije Majke Nade. „Ljudima ovoga svijeta često mnogo nedostaje, ali najljepša vrednota koja može postojati je nada“, rekao je nadbiskup koadjutor napominjući kako se nada „istiskuje“ iz ljudskih života te planski ili spletom različitih događaja nada često umire u srcima. Potom je zamolio Mariju da svima koji posrću u napasti da izgube nadu izmoli milost kako bi uvijek mogli uspravno ići za Isusom.

Kako naći trajnu sreću?

Na početku prigodne homilije nadbiskup Tomo je istaknuo kako se u Komušini, starom zavjetnom mjestu, vjernici više stoljeća rado okupljaju i iskazuju svoje štovanje Majci Božjoj. „Kroz to vrijeme ovo je hodočasničko mjesto vidjelo na stotine tisuća pobožnih vjernika i, zajedno s njima, brojne njihove duhovnike svećenike, biskupe, redovnike i redovnice. Čulo je ono i saslušalo sve njihove molitve, preporuke, potrebe i uzdisaje. Bilo je ono svjedok i njihovih radosti i zavjeta, ali i žalosti i strepnja. Pamti ono i njihova stradanja i progone“, rekao je te naglasio kako ovo mjesto „najviše pamti vjeru hodočasnika koja ih je ovdje dovodila, njihovu veliku pobožnost i molitvu“

Potom je posvijestio dva razloga za okupljanje u posljednju subotu u svibnju. „Prvo, na završetku smo mjeseca svibnja, koji je tradicionalno posvećen Blaženoj Djevici Mariji. (…) i drugo, ovaj naš molitveni sabor događa se u povodu 50. obljetnice Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije“, naglasio je te se izravno obratio mladeži napominjući pritom različite molitvene nakane koje ljudi u ovom svetištu prikazuju. Između tih zaziva nadbiskup Vukšić je istaknuo molitvu za završavanje pandemije koronavirusa te da lijek protiv te pošasti bude dostupan svakome. Promišljajući o mladima  zaželio im je uspješan završetak školske godine te sretno položene ispite. „Molimo također da svatko od vas nađe pravu sreću i trajnu ljubav svoga života bilo sklapanjem kršćanske ženidbe bilo izborom duhovnoga zvanja u svećeničkom ili redovničkom zvanju“, dodao je te potaknuo da ih u svim životnim kušnjama nadahnjuje primjer Blažene Djevice Marije, koja je Riječ Božju slušala i ono što se događalo s Isusom pohranjivala i prebirala u svom srcu.

Progovorio je o misnim čitanjima u kojima je Gospa svojim pronicljivim okom zapazila da se mladi par zaručnika našao u nevolji jer im je ponestalo vina za vrijeme svečanosti svadbe te je Isus, na majčinu zamolbu, riješio veliku nelagodu. Naglasio je Gospinu  rečenicu koja za svakoga vjernika ima trajnu vrijednost kao pravilo i pouka kako se ponašati prema Riječi Božjoj: „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2,5).

„Isto to ponavlja Gospa danas vama. Za nas to je vrlo važna pouka i trebala bi biti jedno od osnovnih pravila života“, naglasio je propovjednik te dodao da je kršćanstvo vjera nade, radosti i optimizma. „Drugo ime mu je Radosna vijest (…) Jer propovijedamo Krista raspetoga, Božju snagu i Božju mudrost. Naviještamo Krista koji je uskrsnuo od mrtvih i koji je po tomu prvi od svih usnulih. U toj vjeri prihvaćamo da je čovjekov zemaljski život, pa i smrt, vrijeme hodočašća za Isusom prema životu vječnom“, rekao je i naglasio kako je to „osnovni razlog naše nade, duhovna hrana našeg optimizma, lijek protiv pandemije pesimizma i pravo duhovno bogatstvo u vrijeme oskudice nade“.

 DSC0123

Potom se osvrnuo na geslo susreta, odnosno riječi koje je Isus uputio apostolu Pavlu u času njegova obraćenja. „Budući da smo poslani biti svjedoci kršćanske nade, za ovu svetu misu izabrali smo molitvene obrasce koje Crkva upućuje Mariji kao majci svete nade. Crkva ju tako časti jer je ona, već primjerom svoga zemaljskog života, putokaz vjerničkom narodu: po tomu što je uvijek bila poslušna Riječi Božjoj“, istaknuo je nadbiskup Vukšić i na kraju propovijedi molio da „Majka Isusova, kao znak pouzdane nade i utjehe svijetli putujućem Božjem narodu i svakom pojedincu u njemu“.

Za vrijeme molitve vjernika mladi su prinijeli darove: kruh i hostiju, vodu i vino, Bibliju, boje, mobitel i laptop te cvijeće i zemlju.

Na kraju mise preč. Salapić se zahvalio nazočnima, a u ime organizatora obratio se  djelatnik NCM-a i koordinator Dana mladih VN-a Josip Milanović te napravio kratku retrospektivu onoga što je institucija u kojoj djeluje učinila u vezi sa susretima ovakve vrste. Posebno se zahvalio MCVN-u čiji su djelatnici dva dana izravno prenosili mise i prigodni program za sve one koji nisu mogli nazočiti.

Liturgijsko pjevanje animirao je bend Novo Nebo iz Zenice.

Iduće godine bi trebalo biti bolje...

Nakon mise vjernici su se ponovno u procesiji vratili prema župnoj crkvi gdje je upriličena okrepa i druženje u skladu s mjerama borbe protiv pandemije.

Nažalost, kao i prethodna, 49. proslava Dana mladih VN-a i jubilarna je bila u skladu s epidemiološkim mjerama koje su na snazi - skromna, tiha bez mnoštva mladih koji su u normalnim uvjetima u tisućama dolazili u Komušinu te su na svoj dan, osim duhovno-vjerskog dijela imali brojne sadržaje, sportska natjecanja, ples, druženja te pregršt novih poznanstava. Ostaje nada da će proces imunizacije pospješiti situaciju kako bi se obilježavanje Dana mladih VN-a vratilo u normalu piše portal Nedjelja.ba.