Skip to main content
Održana posljednja sjednica Povjerenstva za pripravu Sinode

Održana posljednja sjednica Povjerenstva za pripravu Sinode

U prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskoga u utorak, 8. lipnja, održana je 40., ujedno i posljednja, sjednica Povjerenstva za pripravu Sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

Njome je predsjedao vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić, a uz nadbiskupa koadjutora mons. Tomu Vukšića i generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađana Ćosića nazočilo je 10 članova.

Nakon uvodne molitve te pozdrava kardinala Puljića i predstavljanja dnevnog reda i njegova usvajanja riječ je preuzeo dr. vlč. Mario Bernardić, generalni tajnik Sinode koji je zamolio mons. Ćosića da predstavi drugu točku dnevnoga reda Utvrđivanje i izbor članstva Sinode. Generalni vikar je napravio prijedlog članova za sastav Sinode na osnovu Zakonika kanonskog prava, Uputa o biskupijskim sinodama i Statuta Prve sinode VN-a te je isti predstavio. 

sinoda3

Također je bilo razgovora i o sastavu ostalih Sinodskih tijela: Predsjedništva; Tajništva Sinode; Sinodskih povjerenstava za tematska područja i Komisije za provedbu glasovanja. 

Treća točka dnevnog reda bila je planiranje nadolazećih aktivnosti gdje će biti potrebno izvršiti imenovanja članova u spomenuta tijela te je bilo razgovora o kalendaru održavanja skupštine, nadnevcima do kada treba pripraviti završni dokument, ali i o praktičnim stvarima poput načina glasovanja… Dogovoreno je da će od sada Predsjedništvo preuzeti inicijativu te koordinirati daljnjim koracima Sinode.

sinoda1

Budući da je ovom sjednicom Povjerenstvo svoj rad privelo kraju kardinal Puljić zahvalio je svim članovima na njihovoj suradnji tijekom ovih devet godina koliko traje sinodski put Crkve vrhbosanske.

D. K.