Skip to main content
Podjela diploma đakonima BK-a BiH

Podjela diploma đakonima BK-a BiH

Predsjednik BK-a BiH i vrhbosanski nadbiskup uzoriti Vinko kard. Puljić podijelio je u četvrtak, 10. lipnja 20-orici đakona diplome o uspješno završenoj Pastoralnoj godini.

Mala svečanost održana je u Nadbiskupskoj rezidenciji u Sarajevu, a uz kardinala Puljića bio je i: nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, voditelj Pastoralne godine mons. Pavo Jurišić te njegov zamjenik fra Miro Relota

Nakon uvodne molitve riječi pozdrava uputio je mons. Jurišić koji je istaknuo kako je ovaj čin službeni završetak Pastoralne godine koja je u ovom obliku prvi put održana na razini Biskupske konferencije BiH. Prisjetio se starozavjetne zgode o mladiću Samuelu i ostarjelom svećeniku Eliju u kojoj je mladić Samuel bio osoba zahvaljujući kojoj je stari svećenik prepoznao glas Božji. „Draga braćo, pozvani smo biti prenositelji evanđelja (…) Pred vama je veliko polje rada, ali ne bojte se! Bog je naša snaga. On je naša pjesma“, ohrabrio je voditelj Pastoralne godine buduće prezbitere te je zaključno zahvalio svim predavačima, župnicima mentorima i profesoru Šimi Maršiću i djelatnicima NCM-a Ivan Pavao II. na otvorenosti i suradnji.

MGM 8094

Uslijedila je podjela diploma koju je đakonima uručio kardinal Puljić. Zatim im je u kratkom nagovoru zahvalio na suradnji. Podsjetio ih je kako je Bl. Alojzije Stepinac tijekom đakonskog ređenja za vrijeme Drugog svjetskog rata tadašnjim kandidatima poručio da ih šalje u krvavu kupelj. „Vi dragi đakoni svećeničkim ređenjem ulazite u ozračje opterećeno čudnim javnim mnijenjem u koje evanđelje teško prodire. Javno mnijenje materijalizirano i opterećeno vrednotama imati, trošiti i uživati, kojemu nije lako odoljeti kako bi bili vjerodostojni navjestitelji i svjedoci Uskrslog Krista“, kazao je vrhbosanski nadbiskup te je zaključio: „Najvažnije je shvatiti i prihvatiti da ne idete u svijet u svoje ime niti u ime nekoga čovjeka nego u ime Isusa Krista. On je obećao da će biti s nama do svršetka svijeta.“

Diplome je dobilo 20 đakona iz: Vrhbosanske nadbiskupije (3), Mostarsko-duvanjske biskupije (4), Franjevačke provincije Bosne Srebrene (8), Hercegovačke franjevačke provincije (4) i Hrvatske dominikanske provincije (1) koji su u prethodnoj godini pohađali program zajedničke Pastoralne godine na razini Biskupske konferencije BiH, koja je prvi put održana u tom obliku, te su uspješno položili završni ispit. Time su stekli potrebne uvjete za svećeničko ređenje. 

Među đakonima su bila i trojica vrhbosanskih: vlč. Domagoj Matijevićvlč. Ivan Matijevićvlč. Ivan Mijać koji bi za svećenike trebali biti ređeni na Petrovo u sarajevskoj katedrali.

D. K., KT