Skip to main content
Patron sjemenišne crkve Svetih Ćirila i Metoda

Patron sjemenišne crkve Svetih Ćirila i Metoda

U ponedjeljak, 5. srpnja crkva Sv. Ćirila i Metoda u sklopu zdanja Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, proslavila je svoj patron, te je ujedno obilježeno i nekoliko značajnih obljetnica.

Uz patron crkve i Te Deum Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa (VBS) i Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KFB) Univerziteta u Sarajevu na završetku akademske godine, obilježeno je 140 godina od ponovne uspostave redovite crkvene hijerarhije u BiH; 130 godina od završetka prve akademske godine tadašnjega Seminarium provinciale majus archiepiscopalis ecclesiae Vrhbosnensis u Travniku, te 125. obljetnica završetka i posvete sjemenišne crkve – iako sam nadnevak pada na Malu Gospu. Također, pod ovom sv. misom molilo se i za sve one koji su bili dijelom ovih ustanova, a više nisu na ovome svijetu, piše Nedjelja.ba

Važne obljetnice
Svečano euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić, predsjednik BK-a BiH, u koncelebraciji s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom – koji je uputio prigodnu homiliju; biskupom banjolučkim mons. Franjom Komaricom, delegatom biskupa Petra Palića – don Željkom Majićem, generalnim vikarom Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije; rektorom VBS-a preč. Zdenkom Spajićem, dekanom KBF-a preč. Darkom Tomaševićem, i još 30-ak svećenika, među kojima su bili poglavari VBS-a i profesori KBF-a.

Na svetoj misi sudjelovao je i veći broj sestara Služavki Malog Isusa, sestre drugih družbi te ostali vjernici, profesori, studenti i djelatnici KBF-a.
Tijekom mise asistirali su i liturgijsko pjevanje animirali bogoslovi VBS-a predvođeni vlč. Markom Stanušićem.       
Pozdrav i dobrodošlicu nazočnima na početku uputio je rektor Spajić podsjećajući na važne obljetnice koje su se obilježile ovim misnim slavljem. Potom je i kard. Puljić uputio riječi pozdrava naglasivši kako je danas potrebna hrabrost i nada unatoč svim izazovima koje proživljavamo.

Za budućnost
Nakon pročitanih svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja, u prigodnoj propovijedi, koju je prevodio rektor Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater don Michele Capasso, mons. Pezzuto je podsjetio kako KBF i VBS ovom misom završavaju još jednu akademsku godinu u kojoj je sve što se moglo učiniti učinjeno s nemalim odricanjima, obzirom na pandemiju.

„Postoji, međutim, još jedna obljetnica koja je jako važna za ovu Crkvu: 140 godina od uspostave redovite mjesne hijerarhije. Potrebno je podsjetiti se i ovog događaja i sjetiti se brojnih pastira, svih redova i razina, koji su je utjelovili, a za koje želimo moliti na osobit način tijekom ove euharistije. Molimo, ne samo za prošlost, nego i prije svega za budućnost ove hijerarhije“, kazao je u uvodnom dijelu svoje homilije apostolski nuncij.

Potom je, osvrčući se na odlomak iz evanđelja po Luki, podsjetio kako evanđelist pred oči stavlja Isusov „drugi misionarski govori“, koji sadrži temeljnu ideju za prepoznavanje biti života i djelovanja Crkve. „Ona se ostvaruje i poprima konkretan oblik u ključnoj riječi: 'Idite'. To znači da svojstvena karizma Crkve, ono što sažima i daje vrijednost svemu ostalom, jest evangelizacija (…) Nastavljajući čitati navedeni evanđeoski tekst, otkrivamo stil koji mora posjedovati apostol u djelu evangelizacije: to je prije svega putujući stil – to je stalno kretanje, neprestani izlazak iz svega onoga što nas tijekom evangelizacije može ukorijeniti u sebičnosti i ustajalosti (…) Dakle, ako prihvatimo putujući stil, shvatit ćemo da to ne možemo postići bez siromaštva i besplatnosti (…) Osim stila, Isus nam pokazuje i sadržaj evangelizacije (…) evangelizirati znači da se srž navještaja mora odnositi na Kraljevstvo Božje i na ključnu vrijednost Kraljevstva Božjega koja je mir“, kazao je mons. Pezzuto, među ostalim, stavljajući slavensku braću, Ćirila i Metoda kao uzor kako bi katolička crkvena hijerarhija BiH nastavila djelovati istom snagom svjedočanstva.

Na kraju misnog slavlja nadbiskup je uputio zahvale za još jednu godinu formacije i studija u ovim ustanovama; za 140 godina opstanka ove mjesne Crkve, ali i ove ustanove koja izobražava buduće svećenike i vjernike laike. Također, zahvalu na kraju još jedne akademske godine uputio je i dekan Tomašević, a misno slavlje završeno je svečanim blagoslovom.

J.P., KT