Skip to main content
Ljetno druženje sjemeništaraca i bogoslova s kardinalom Puljićem

Ljetno druženje sjemeništaraca i bogoslova s kardinalom Puljićem

Franjevački samostan u Cavtatu bio je domaćin ovogodišnjih kolonija za sjemeništarce i bogoslove Vrhbosanske nadbiskupije. Njih je, u dva odvojena termina, krajem srpnja i početkom kolovoza okupio vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić.

Najprije su sjemeništarci iz Travnika predvođeni rektorom preč. Željkom Majićem od 28. srpnja do 1. kolovoza boravili u ovom hrvatskom mjestu gdje su, osim zajedničkog druženja s vlastitim ordinarijem, imali i svojevrsnu duhovnu obnovu. Osim toga svećenički kandidati su iskoristili to vrijeme te blizinu mora i plaže za odmor. 

Sličan program imali su i vrhbosanski bogoslovi koje je pratio rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Zdenko Spajić. Oni su na Cavtat stigli 1. kolovoza te ostaju pet dana. Osim duhovno-rekreativnog sadržaja tijekom trajanja kolonija kardinal Puljić održao je i nekoliko prigodnih predavanja o vjeri i molitvi gdje su sudionici mogli iznijeti i vlastita razmišljanja. Uz to su svakoga dana zajedno slavili sv. misu te molili časoslov i krunicu.

Uz to vrijedi spomenuti kako je svaki od sudionika i osobno razgovarao s vrhbosanskim nadbiskupom.

„Posebno sam zahvalan gvardijanu samostana fra Iliji koji nas je srdačno primio i domaćinski ugostio“, poručio je kardinal Puljić.

Za kraj vrijedi spomenuti kako je na ovogodišnjim kolonijama sudjelovalo pet sjemeništaraca i trojica bogoslova: Josip PapakAntonio Jurič Marin Petrović.

D. K., KT