Skip to main content
Patron i blagoslov temelja crkve u Goraždu

Patron i blagoslov temelja crkve u Goraždu

U nedjelju, 8. kolovoza na spomendan Sv. Dominika kada župa u Goraždu slavi svoj patron, vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić predvodio je svečano misno slavlje i blagoslovio temelje crkve Blaženih Drinskih mučenica.

U kapeli Sv. Dominika uz nadbiskupa Vukšića, apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH suslavio je goraždanski župnik vlč. Josip Tadić, umirovljeni profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta vlč. Božo Odobašić te don Ante Luburić, nevesinjski i trebinjski župnik.

Misa je okupila i lijep broj redovnica Družbe Kćeri Božje ljubavi (KBLJ) predvođenih provincijalnom glavaricom s. Gordanom Igrec, te nemali broj vjernika, piše Nedjelja.ba.

Rasti u poniznosti
Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenog Evanđelja, mons. Tomo je u prigodnoj propovijedi podsjetio na pročitane riječi „budite nasljedovatelji Božji“. „Nasljedovatelji Božji zapravo je sva mudrost cijeloga kršćanskog života i sva mudrost nasljedovanja primjera svetaca. Jedan takav nas je ovdje okupio, zaštitnik ove župe na istočnoj granici Sarajevske nadbiskupije, Sv. Dominik, nasljedovatelj Božji, iznad svega po kreposti poniznosti, po kreposti molitve, po kreposti svjedočenja i navješćivanja Radosne vijesti, odnosno ove osnovne poruke da se bude nasljedovatelj Božji (...) Ne znam je li vam poznato, upravo je ove godine ravno 800 godina otkako je Sv. Dominik s ovoga svijeta otišao među svece. Osam stotina godina ove godine je obljetnica koja obilježava i ovaj današnji dan, ali i cijelu Katoličku Crkvu i posebice cijelu dominikansku provinciju – i mušku i žensku na razini cijeloga hrvatskoga naroda jer se istovremeno uz 800 godina od smrti Sv. Dominika obilježava i 800 godina prisutnosti dominikanaca i dominikanki na ovim našim prostorima. Istina, jedna ili druga godina je razlike, ali s obzirom da je 800 godina ravno od smrti Sv. Dominika istodobno se obilježava obje obljetnice“, kazao je mons. Vukšić te progovorio o krepostima Sv. Dominika posebno istaknuvši poniznost.

„Danas želimo da Sv. Dominik i svi kršćanski propovjednici, sveti kršćanski propovjednici budu – ne samo naši primjeri koje ćemo nasljedovati kao nasljedovatelji Gospodnji – nego i zagovornici kako bismo stalno mogli rasti, napredovati, prije svega u svom osobnom posvećenju, kroz izgradnju vlastite poniznosti, kroz vlastito služenje Evanđelja i onda kroz svjedočenje pred ovim svijetom kako bi Crkva Kristova na ovoj zemlji mogla rasti, naravno prije svega u svetosti i duhovnosti, ali i brojevno i statistički kako bi mogla napredovati i u misionarskom smislu“, kazao je među ostalim nadbiskup koadjutor.

Na kraju se kratko obratio i župnik Josip koji je pozdravio okupljene i iskazao riječi zahvale, te uputio u program koji je uslijedio.

Također, prije svečanog blagoslova riječi zahvale uputio je i nadbiskup Vukšić, koji je podsjetio i da je krunica nastala u dominikanskom redu te okupljene pozvao da uzmu krunice koje je donio.

gorazde1

Misno slavlje skladnim pjevanjem animirale su redovnice KBLJ, predvođene s. Mirelom Iličić.

Blagoslov u zajedništvu
Nakon mise, okupljeni vjerujući puk zadržao se kratko u razgovoru ispred župnog ureda, te su se potom uputili do mjesta gdje se gradi nova crkva Blaženih Drinskih mučenica.

Ondje su se vjernicima pridružili protojerej Mihajlo Andrić, goraždanski muftija Remzija ef. Pitić i imam Dženan ef. Imamović te gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.  

Upriličena je služba riječi nakon koje je don Ante pročitao Povelju te su ju zajedno vlč. Josip i mons. Tomo svečano spremili u metalnu kapsulu koju je nadbiskup položio u jedan od temelja, a župnik lopatom zatrpao betonom.

Na kraju su se i župnik i nadbiskup koadjutor zahvalili svima onima koji su duhovno, materijalno i svojim radom sudjelovali u projektu izgradnje crkve, nazvavši čin blagoslova „zajedničkim glasom upućenim Nebesima“.

Zajednički se otišlo i do spomen obilježja stradanja Drinskih mučenica gdje su se izmolile litanije i molitva za njihovo proglašenje svetim, te je upriličeno fotografiranje.

Okupljeni su se zatim uputili na zajednički ručak.