Skip to main content
Održan Seminar za ovlast ispovijedanja u Vrhbosanskoj metropoliji

Održan Seminar za ovlast ispovijedanja u Vrhbosanskoj metropoliji

U prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu 1. i 2. rujna održavao se Seminar za ovlast ispovijedanja.

Na seminaru je sudjelovalo oko 25 svećenika, dijecezanskih i redovničkih, koji nemaju trajnu ovlast za podjelu ovoga sakramenta, piše Nedjelja.ba

Prvog dana, u srijedu 1. rujna, održana su tri predavanja iz tri teološka područja: moralne teologije, kanonskog prava i pastoralne teologije s naglaskom na liturgijski pastoral.

Prvo predavanje iz područja moralne teologije održao je dr. sc. fra Velimir Valjan, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Uz njega je bio nazočan i koordinator ovoga susreta mons. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije. Predavač je govorio uopćeno o grijehu i tome kako svećenik treba biti služitelj milosrđa. Nakon teorijskog dijela kojega je pripravio sudionici seminara imali su prigodu podijeliti osobna iskustva podjeljivanja sakramenta pomirenja, ali isto tako i postaviti pitanja kako bi razriješili nejasnoće.

U podne, u crkvi Sv. Ćirila i Metoda uslijedila je sveta misa koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić, u zajedništvu sa sudionicima seminara, mons. Ćosićem, fra Velimiromv vlč. Ilijom te rektorom VBS-a preč. Zdenkom Spajićem. Nakon mise priređeno je zajedničko druženje uz obiteljski stol.

Poslijepodne su ispredavana preostala dva predavanja. Tako je predavanje iz područja kanonskog prava održao prof. dr. sc. vlč. Ilija Marković, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i župnik župe Sv. Marka evanđeliste Ilijaš. On je sudionicima govorio kaznenom dijelu grijeha abortusa koji ima tri tipa te kako se on promatrao kroz povijest Crkve.

Nakon toga posljednje predavanje iz područja pastoralne teologije održao je mr. sc. mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa BiH. Mons. Knežević govorio je pak o važnosti pučkih pobožnosti, o tome jesu li one prisutne u našoj mjesnoj Crkvi i ako jesu – kako jesu. Podsjetio je na i na to kako se one vrjednuju.  

U četvrtak, 2. rujna u 10 sati su održani predviđeni ispiti. Svećenici kojima je ovo treće sudjelovanje na seminaru polagali su usmeni ispit, nakon kojeg, ukoliko ga polože, dobivaju trajnu ovlast ispovijedanja. Ostali su polagali pismeni test i s položenim testom dobivaju ovlast na godinu dana.

U 12 sati slavljeno je euharistijsko slavlje koje je predslavio vrhbosanski nadbiskup Vinko u  zajedništvu sa sudionicima seminara, preč. Zdenkom Spajićem, mons. Slađanom Ćosićem, mons. Tomom Kneževićem, fra Velimirom Valjanom i vlč. Ilijom Markovićem.  

Kard. Vinko u prigodnoj propovijedi nazočnima je govorio o stvarima koje su prijeko potrebne svećenicima. Među tim stvarima, odnosno osobinama, istaknuo je tri: poslušnost, poniznosti i poletnost. Naglasio je kako u svome poslanju i služenju oni trebaju biti radosni.

Na kraju seminara za ovlast ispovijedanja uslijedio je zajednički objed.

Vrijedi istaknuti kako su na seminaru, po drugi put, sudjelovala trojica vrhbosanskih svećenika: vlč. Ivan Dragičevićvlč. Stipica Lešićvlč. Štefan Marković, a prvi put su nazočili: vlč. Adnan Petar Mihael Jašarevićvlč. Marin Babićvlč. Josip Antukićvlč. Sandro Jurešićvlč. Jadranko Kurtvlč. Marcel Tunjić te vlč. Ante Ljulj.

T. M. I., KT