Skip to main content
Preminuo vlč. Marinko Perković, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije

Preminuo vlč. Marinko Perković, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije

Svećenik Vrhbosanske nadbiskupije i dugogodišnji profesor na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu dr. vlč. Marinko Perković preminuo je u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, 13. rujna nakon teške bolesti u 57. godini života.

Misa zadušnica za dušu pokojnog svećenika Marinka slavit će se u srijedu, 15. rujna u sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metodija u Sarajevu u 10:00 h, a ukop zemnih ostataka bit će u 12:15 na groblju Bare.

Vlč. Marinko, sin je Mate i Zlate rođ. Jerković, rođen je 28. studenoga 1964. u Sarajevu. Osnovnu školu je pohađao u rodnome gradu (1971.-1979.). Klasičnu gimnaziju za spremanje svećenika završio je u Zadru (1979.-1983.). Studij katoličke teologije je započeo i dovršio u Sarajevu (1984.-1990.). Za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije zaređen je 1990. Nakon jednogodišnjeg pastoralnog iskustva u svojoj rodnoj župi u Novom Sarajevu, nadbiskup Vinko Puljić poslao ga je u Rim na poslijediplomski studij. Na Papinskom sveučilištu Gregoriana magistrirao je 1994., a potom i doktorirao 1997. iz oblasti moralne teologije. Po povratku iz Vječnoga grada imenovan je profesorom moralnog bogoslovlja na današnjem Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. Dvije godine (1997.-1999.) predavao je etiku u gimnaziji Katoličkog školskog centra Sv. Josip u Sarajevu i to učenicima svih vjera i nacija.

Objavio je pet knjiga, 20-ak studijskih članaka, nekoliko recenzija i prijevoda s talijanskog jezika. Mlađe generacije svećenika pamtit će ga kao jednog od ispovjednika za vrijeme njihovih bogoslovskih dana.

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

D. K.