Skip to main content
Članovi Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije održali četvrto zasjedanje

Članovi Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije održali četvrto zasjedanje

U dvorani Svećeničkog doma u Sarajevu u subotu, 16. listopada članovi Skupštine Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije održali su svoje četvrto zasjedanje na kojem su raspravljali o dijelu Radnog dokumenta kojega je pripremila liturgijska stručna skupina.

Susret, na kojem su sudjelovala 93 člana od 148 imenovanih, kao i dosadašnja tri započeo je molitvom Srednjeg časa koju je predmolio vlč. Marko Stanušić.

Pozdrav kardinala Puljića

Riječi pozdrava i dobrodošlice u svojstvu predsjednika Sinode izrekao je vrhbosanski nadbiskup uzoriti Vinko kard. Puljić koji je i predsjedao zasjedanjem. U svom govoru je istaknuo kako su sve do sada obrađene teme važne, ali kako je liturgijsko područje posebno zbog životnog rasta i opstanka vjere. „Katolička Crkva je teološki obradila ovu tematiku, tako da mi ne možemo nešto novo donijeti, ali smo ovdje kako bismo pronašli način kako to provesti u život ove mjesne Crkve (…) Prevažno je prepoznati svoju ulogu u ovom dijelu pastoralnog života. Potrebno je probuditi interes i spremnost da svatko od nas u skladu sa svojim poslanjem dadne doprinos milosnom životu“, poručio je, među ostalim, kardinal Puljić.

Važnost sakramenata i blagoslovina

Predsjedništvo na četvrtom zasjedanju činili su: nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, generalni tajnik Sinode vlč. Mario Bernadić te voditelj sinodskog povjerenstva za religiozno-pedagoško područje fra Stipo Alandžak. Uz njih službu moderatora obavljali su članovi liturgijske stručne skupine čiji su materijali bili predmetom rasprave: fra Danimir Pezerfra Josip Ikić te vlč. Marko Stanušić. Oni su i predstavili dio Radnog dokumenta kojega su priredili to jeste brojeve od 72 do 125. Tako su, među ostalim, govorili o: važnosti sakramenata, posebno o krštenju i sv. misi, kršćanskom sprovodu, blagoslovinama i pučkim pobožnostima, liturgijskoj glazbi, poštovanju pravila pri izgradnji liturgijskih prostora…

Uslijedila je rasprava u kojoj su sudjelovali članovi Skupštine te će njihove intervente razmatrati članovi liturgijskog povjerenstva kada budu radili na izradi završnog dokumenta. 

Prema kalendaru odvijanja sinodskih zasjedanja iduća, ujedno i posljednja, sjednica predviđena je za subotu, 30. listopada s početkom u 9:00 sati na kojoj će članovi Skupštine raspravljati o dijelu Radnog dokumenta kojega je priredila medijska stručna skupina.

D. K.