Skip to main content
Preminuo vlč. Anto Jelić

Preminuo vlč. Anto Jelić

U nedjelju, 24. listopada, u poslijepodnevnim satima u Svećeničkom domu u Sarajevu u svojoj 79. godini života i 50. svećeništva preminuo je vlč. Anto Jelić, umirovljeni svećenik Vrhbosanske nadbiskupije.

Sv. misa zadušnica bit će u utorak, 26. listopada u 10:00 u sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu, a sprovodni obredi istoga dana na Gradskom groblju "Bare" u 12:15.

Pokojni vlč. Anto rođen je 7. ožujka 1943. u Jaklićima u općini Prozor-Rama. Kršten je župi Rama-Šćit. Sjemenište i gimnaziju završio je u Visokom, a bogosloviju u Eichstoettu gdje je i zaređen za đakona 6. veljače 1972. Svećenikom Vrhbosanske nadbiskupije postao je na Petrovo 1972. Prve godine svećeničkog života proveo je u Zadarskoj nadbiskupiji odakle je 1975. imenovan privremeno voditeljem Hrvatske katoličke misije u Spaichingenu. U inozemstvu je djelovao još u: Rottenburgu, Eichsttoetu i Augsburgu.

Po povratku u domovinu najprije je bio zamjenik župnika u Maglaju i pastoralni suradnik u Doboju da bi 1984. bio imenovan upraviteljem samostalne kapelanije u Tarčinu. Iste godine postao je župnikom na Marijin Dvoru u Sarajevu gdje je ostao do 1991. kada je otišao na službu ekonoma Vrhbosanske nadbiskupije. Te službe je razriješen 2001. kada je imenovan župnikom u Novom Gradu u Sarajevu gdje je ostao do svećeničkog umirovljenja 2018. 

Bio je jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik (1991.-2018.) Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva.

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

D. K.