Svisveti na sarajevskom groblju Sv. Josip

Svisveti na sarajevskom groblju Sv. Josip

Sv. misu na sarajevskom groblju „Sv. Josipa“, koje se nalazi na teritoriji katedralne župe, u poslijepodnevnim satima 1. studenoga predslavio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj vojnog ordinarijata mons. Tomo Vukšić.

S njim u koncelebraciji bilo je 11 svećenika među kojima i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić i katedralni župnik vlč. Oliver Jurišić. Kod oltara su posluživala dvojica đakona, a sudjelovalo je više od 200 vjernika.

Vjera u općinstvo svetih

Na početku prigodne propovijedi mons. Vukšić najprije je podsjetio kako jedan od članaka Vjerovanja govori i o vjeri u općinstvo svetih te kako je to sadržaj same svetkovine. „To je trajno stanje radosti i nebeske euharistije jer ona nije ništa drugo doli Božja blizina i prisutnost Boga među mnoštvom. U općinstvo svetih nadamo se i mi jednoga dana stići po zaslugama koje uspijemo napraviti za vrijeme ovoga života i iznad svega po blagoslovu i milosrđu Božjem koje će nam oprostiti ostatak naših djela koje ne možemo svrstati u zasluge“, poručio je propovjednik te je kazao kako je općinstvo svetih probrano društvo kojega se može smatrati kršćanskom elitom koju karakteriziraju skromnosti i ljubav prema svakomu čovjeku i stvorenju.

sa svisveti na groblju sv josip17

Svetost je moguća

Zatim je istaknuo kako je stvoreni svijet Božje djelo te da je svakomu potrebna hrabrost i volja već u ovome životu po svojim riječima, mislima i djelima naći se u općinstvu svetih. „Ovaj život je jedina prilika za to. Naši životni putovi su putovi našega spasenja. Mjesta u kojima živimo su mjesta našega spasenja. Vrijeme koje nam je dano da u njemu živimo je vrijeme našega spasenja“, poručio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor. Govoreći o vjeri u uskrsnuće tijela kazao je kako primjeri svetaca, bez obzira na muke i probleme, u život donose optimizam, nadu i radost te nadasve uvjerenje da je svetost moguća. „Jedna od najveselijih istina našega postojanja je upravo to saznanje da je svetost, ne samo drugima moguća, nego i tebi i meni i ostvariva na ovoj zemlji i u ovome živote“, podsjetio je mons. Vukšić te je pozvao okupljene neka slijede primjer svetaca. „Neka dragi Bog blagoslovi sve nas ovdje danas okupljene kako bismo u svom životu na putu prema vlastitom grobu rasli i napredovali u dobroti i plemenitosti, a neka one koje su prije nas otišli dožive trenutak konačnoga Božjega blagoslova u kojemu će čuti glas s nebesa: 'Dođi slugo dobri i vjerni u radost gospodara svog'“, zaključio je apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH.

sa svisveti na groblju sv josip4

Na kraju sv. mise, koju je pjevanjem animirao Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod vodstvom vlč. Marka Stanušića, riječi zahvale svima koji su pomogli u organizaciji euharistijskog slavlja te predslavitelju izrekao je župnik Jurišić.

Prije završnog blagoslova nadbiskup Vukšić izmolio je zajedničko opijelo za sve pokojne koji počivaju na groblju "Sv. Josipa".

Vrhbosanska nadbiskupija
Kaptol 7, 71 000 Sarajevo, BiH

++387-33-208 878
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.