Skip to main content
Svisveti na sarajevskom groblju Sv. Josip

Svisveti na sarajevskom groblju Sv. Josip

Sv. misu na sarajevskom groblju „Sv. Josipa“, koje se nalazi na teritoriji katedralne župe, u poslijepodnevnim satima 1. studenoga predslavio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj vojnog ordinarijata mons. Tomo Vukšić.

S njim u koncelebraciji bilo je 11 svećenika među kojima i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić i katedralni župnik vlč. Oliver Jurišić. Kod oltara su posluživala dvojica đakona, a sudjelovalo je više od 200 vjernika.

Vjera u općinstvo svetih

Na početku prigodne propovijedi mons. Vukšić najprije je podsjetio kako jedan od članaka Vjerovanja govori i o vjeri u općinstvo svetih te kako je to sadržaj same svetkovine. „To je trajno stanje radosti i nebeske euharistije jer ona nije ništa drugo doli Božja blizina i prisutnost Boga među mnoštvom. U općinstvo svetih nadamo se i mi jednoga dana stići po zaslugama koje uspijemo napraviti za vrijeme ovoga života i iznad svega po blagoslovu i milosrđu Božjem koje će nam oprostiti ostatak naših djela koje ne možemo svrstati u zasluge“, poručio je propovjednik te je kazao kako je općinstvo svetih probrano društvo kojega se može smatrati kršćanskom elitom koju karakteriziraju skromnosti i ljubav prema svakomu čovjeku i stvorenju.

sa svisveti na groblju sv josip17

Svetost je moguća

Zatim je istaknuo kako je stvoreni svijet Božje djelo te da je svakomu potrebna hrabrost i volja već u ovome životu po svojim riječima, mislima i djelima naći se u općinstvu svetih. „Ovaj život je jedina prilika za to. Naši životni putovi su putovi našega spasenja. Mjesta u kojima živimo su mjesta našega spasenja. Vrijeme koje nam je dano da u njemu živimo je vrijeme našega spasenja“, poručio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor. Govoreći o vjeri u uskrsnuće tijela kazao je kako primjeri svetaca, bez obzira na muke i probleme, u život donose optimizam, nadu i radost te nadasve uvjerenje da je svetost moguća. „Jedna od najveselijih istina našega postojanja je upravo to saznanje da je svetost, ne samo drugima moguća, nego i tebi i meni i ostvariva na ovoj zemlji i u ovome živote“, podsjetio je mons. Vukšić te je pozvao okupljene neka slijede primjer svetaca. „Neka dragi Bog blagoslovi sve nas ovdje danas okupljene kako bismo u svom životu na putu prema vlastitom grobu rasli i napredovali u dobroti i plemenitosti, a neka one koje su prije nas otišli dožive trenutak konačnoga Božjega blagoslova u kojemu će čuti glas s nebesa: 'Dođi slugo dobri i vjerni u radost gospodara svog'“, zaključio je apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH.

sa svisveti na groblju sv josip4

Na kraju sv. mise, koju je pjevanjem animirao Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod vodstvom vlč. Marka Stanušića, riječi zahvale svima koji su pomogli u organizaciji euharistijskog slavlja te predslavitelju izrekao je župnik Jurišić.

Prije završnog blagoslova nadbiskup Vukšić izmolio je zajedničko opijelo za sve pokojne koji počivaju na groblju "Sv. Josipa".