Skip to main content
Misno slavlje na groblju "Bare" povodom Dušnog dana

Misno slavlje na groblju "Bare" povodom Dušnog dana

Euharistiju na sarajevskom groblju Bare, 2. studenoga na spomen Svih vjernih mrtvih - Dušni dan predslavio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

Kako piše Nedjelja.ba s njim u koncelebraciji bilo je 11 svećenika među kojima je bio i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, vizitator Bosne Srebrene fra Bože Vuleta i mons. Anto Ćosić, župnik župe Sv. Josipa Marijin Dvor na čijem teritoriju se nalazi groblje. Sudjelovalo je oko 100 vjernika.

image3

Na početku prigodne propovijedi mons. Vukšić je istaknuo kako naša okupljanja na grobljima bilo gdje u svijetu nisu vođena razlogom smrti, nego su vođena vjerom i nadom u uskrsnuće. „U našoj vjeri smrt se pojavljuje kao prolazna faza, zapravo koliko god je nazivamo smrću, ona je u skladu s naukom svetog pisma i u skladu s tekstovima i molitvama koje smo ovdje izgovarali i molili nazvana usnuće a ne smrt. U kršćanskoj vjeri ono što nazivamo smrću, u svome običnome govoru, pojam usnuće koji je mnogo bogatiji, optimističan, čak radostan naznačuje se da smrt ustvari nije smrt ako ju se razumijem kao kraj. Kao što večernje leganje i  usnuće nije kraj nego usnuće, pauza da se sutra u zoru probudim i nastavim tamo gdje sam uvečer stao“, poručio je propovjednik.  

image6

Nadalje je istaknuo kako nas na groblja okuplja vjera u uskrsnuće braće i sestara koji su pokopani na grobljima. „Oni su kako vjerujemo samo usnuli, zajedno sa cijelom Crkvom se nadamo da će u zoru, koja će se dogoditi kada to dragi Bog bude htio, probuditi se na novi poklik životu i nastaviti sjedinjeni u svojoj duši i svome tijelu tamo gdje su po zakonima prirode na ovome svijetu na neki način stali. Duša će biti kontinuitet, živa zauvijek, živa od časa nastanka, živa i u času smrti, živa i kroz cijelo vrijeme usnuća, živa ako Bog da i u času uskrsnuća i živa zauvijek zajedno sa uskrslim i preobraženim tijelom. Mi vjerujemo da je Isus uskrsnuo ali se nadamo da će uskrsnuti gospodin Bog našu pokojnu braću i sestre. Mi smo danas ovdje kao i svi oni koji danas izgovaraju ovu molitvu smješteni negdje između vjere i nade. Vjere da je Isus uskrsnuo i nade da ćemo i mi uskrsnuti, ako se ono što nazivamo smrt, groblje - ovakvi prostori koji, sasvim je normalno, na naša lica donose ozbiljnost, se pretvaraju zapravo u mjesta gdje se na osobit način ne samo budi nada nego i živi nada da smrti zapravo i nema nego da se kroz nju samo život mijenja a nikako ne oduzima kao što nas to poučava jedna od sprovodnih molitava“, istaknuo je mons. Vukšić.

image0

„Molimo također Božje milosrđe da nas učvrsti u vjeri da je Isus zaista uskrsnuo. Da nas učvrsti u vjeri koju stalno ispovijedamo. U uskrsnuće tijela i život vječni i, naglasimo to, ne samo uskrsnuće Isusova tijela, nego u uskrsnuće svojih tijela i svih onih koje milosrđe Božje bude smatralo dostojnima da uskrsnu na život vječni. Neka iz te vjere izraste, živi i stalno jača i naša kršćanska nada, jer kršćanstvo upravo zbog života vječnoga u koji vjeruje, zbog uskrsnuća kojemu se nada, zbog trajanja zauvijek ako Bog da u vječnosti je davno nazvana i vjerom nade, zaključio je apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH.

Liturgiju je svojim pjevanjem animirao Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler.

Na kraju sv. mise mons. Vukšić izmolio je molitvu odrješenja za pokojne koji počivaju na groblju Bare.

N.Ž., KT