Skip to main content
Misa za pokojne nadbiskupe u sarajevskoj katedrali

Misa za pokojne nadbiskupe u sarajevskoj katedrali

U večernjim satima, 2. studenog u katedrali Srca Isusova u Sarajevu nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić slavio je sv. misu za pokojne vrhbosanske nadbiskupe i pomoćne biskupe kao i za sve preminule svećenike, redovnike i redovnice koji su djelovali na teritoriju Vrhbosanske nadbiskupije.

Koncelebrirao je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić i još petorica svećenika, a asistirala su dvojica đakona, javlja KTA

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić podsjetio je kako Crkva na Dušni dan posebno moli za svoje pokojne jer vjeruju da u trenutku smrti umire tijelo, a duša živi. „Mi vjerujemo da su upravo te duše pred licem Božjim i molimo za duše naših pokojnika. Zato se današnji dan zove Dušni dan. Na žalost, često ga zovu i dan mrtvih. U biti, to je zapravo dan živih. Mi molimo za one duše koje su pred licem Božjim, ali još možda nisu prošle čistilišne muke pa im mi želimo pomoći. Mi, putnici na zemlji, putujuća Crkva, molimo za trpeću Crkvu“, pojasnio je propovjednik.

„Danas na poseban način molimo za trpeću Crkvu. Oni sebi ne mogu pomoći. Mi im možemo pomoći svojom molitvom da im skratimo čistilišne muke te da dospiju u vječnu sreću“, kazao je šesti po redu nadbiskup metropolit vrhbosanski dodajući da dragi Bog nije otkrio sve ono što slijedi nakon smrti, a za što se ljudi sa znatiželjom zanimaju. „Ostalo je skriveno kako duše prolaze kad se pojave na sudištu Božjem, kako prolaze kroz to vrijeme koje nazivamo čistilištem. Naša molitva donosi trostruki plod. Prvo, moleći za njih odgajamo svoje srce da budemo altruisti, nesebični, oni koji mole za druge jer smo često skloni moliti samo za sebe. Ovdje otvaramo svoje srce i molimo za one koji nas trebaju i time odgajamo svoje srce u velikodušnosti. Drugo, te duše za nas mole i tako stječemo zagovornike. Treći plod naše molitve za duše u čistilištu jest naša vjera u život vječni, u uskrsnuće mrtvih“, kazao je kardinal napominjući kako se u ovom vremenu nametnuo strah od smrti, što na neki način i jest prirodno, ali je upozorio da će čovjekov zemaljski hod završiti bez obzira koliko dugo živio te kako je važno što slijedi poslije toga.

„Treba otvoriti vrata nade i pouzdanja u Boga da znamo da nas naši pokojni prate i da su s nama i, dok mi za njih molimo, oni za nas mole. Neka nas učvrste na putu vjere prema životu vječnome“, zaključiio je propovjednik.

Na kraju mise, kardinal Puljić i suslavitelji su pošli kod groba vrhbosanskih nadbiskupa i metropolita: Marka Alaupovića, Smiljana Franje Čekade i Marka Jozinovića te izmolili opijelo za njih kao i za slugu Božjeg nadbiskupa Josipa Stadlera, na čijem grobu su se okupile Služavke Malog Isusa. Spomenuli su se i nadbiskupa Ivana Šarića čiji su posmrtni ostaci 26. travnja 1997. preneseni iz Madrida u crkvu Sv. Josipa na Marijinu Dvoru u Sarajevu koju je on dao izgraditi.

Tijekom euharistijskog slavlja pjevao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

D. K.