Skip to main content
Svetkovina Božića proslavljena u prvostolnici

Svetkovina Božića proslavljena u prvostolnici

Na najradosniju kršćansku svetkovinu Božić, 25. prosinca, vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić predslavio je svetu misu u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu.

U koncelebraciji su bili vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Sarajevu mons. Amaury Medina Blanco, provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i 10-ak drugih svećenika.

Na početku svečanog euharistijskog slavlja kardinal Puljić pozdravio je misnike, bogoslove, časne sestre, đakone kao i nazočne vjernike i one koji su misu pratili putem medija te im čestitao Božić.

Kao dijete približio se čovjeku

U prigodnoj homiliji nadbiskup Vinko govorio je kako je Bog svemoćni toliko ljubio čovjeka da je sišao na njegov put utjelovljujući se, rodivši se kao malo dijete.

boz8

„Radujemo se jer čovjek posebno doživljava radost kada doživljava da ga neko voli. Tada su sve boli manje i prestaju. Mi smo voljena bića. U životu nema gore boli, nego bol kada si odbačen, kad si ostavljen, zaboravljen, da nitko drugi za tebe ne mari“, kazao je kardinal i naglasio kako je došlo vrijeme u kojem čovjek više nije važan. „Tehnika je važna. Kompjuteri, mobiteli... Mediji su važni, politika je važna, vlast je važna. Važno je imati, trošiti i uživati. A mi danas slavimo to otajstvo da Bog čovjeka voli. Kad kažem da je Božić najradosniji blagdan, tada osluhuje iz sve svijesti da čovjek uživa u sebi u Božjim očima. Bog je ljubav i on želi ljubav podijeliti i zato je čovjeku dao tu milost da čovjek živi u ljubavi, jedni s drugima. Božić je Božja blizina, tako nam je Bog blizu... gledajući ono malo dijete u koljevci koji je stvoritelj neba i zemlje, a tako malen. Teško je ljudskom pameću to prihvatiti, ali možemo pokloniti se, i dole prepoznati veličinu čovjeka, da je Bogu stalo do čovjeka... I danas u ovoj čudnoj atmosferi, koja vlada zveckanjem oružja i širenjem mržnje i prestiža čija će biti bol gazeći po ljudskim glavama. I te kako je važno da mi živimo u našem dostojanstvu neovisno ni o državi ni od velikih sila, ni od politike“, istaknuo je.

boz22

Danas se radujmo, dijete nam se rodilo

Dalje je naglasio kako "Boga možemo živjeti u svakoj stvarnosti" te istaknuo kako je ovih dana često dobivao pitanje: „Kako ćete proslaviti Božić u ovakvoj atmosferi?“. „Tako što će Bog sići u našu atmosferu. Danas se radujmo, dijete nam se rodilo“, istaknuo je nadbiskup.

U nastavku homilije kazao je kako želi da nas "Božić sviju ohrabri".

boz14

„Slavimo Božić kako bi izvor radosti unio snage i nade u naš hod. Ne idemo sami, on je sišao među nas na slami... Zato svojima dođi Gospodine, mi te rado primamo. Obnovi naša srca, učini nas dostojanstvenima djece Božje da možemo radosno svjedočiti. Tvoja ljubav i tvoja blizina neka nas osposobi. Ružno Božić slavimo ako u srcu nosimo žal, jed, ogorčenje, mržnju. Tu Bog nema mjesta! Zato je divno što nam daje Crkva šansu da kroz kajanje doživimo oproštenje grijeha. Isuse vrati svoje vjernike da budu svjedoci tvoje blizine... Božja je iza svega  uz dužno poštovanje za sve vlasti, svih poglavara, svog parlamenta, Božja je najvažnija. Upravu u Božiću ohrabrimo  se da budemo svjedoci te Božje ljubavi“, istaknuo je na kraju homilije Vinko kardinal Puljić.

Misno slavlje animirao je Katedralni zbor Josip Stadler, a sve je izravno prensio BHRT.

N.Ž., KT