Imendan vrhbosanskog nadbiskupa Vinka

Imendan vrhbosanskog nadbiskupa Vinka

Svećenici, redovnice i redovnici koji uglavnom službuju u gradu Sarajevu te bogoslovi, čestitali su, 22. siječnja, u prostorijama Svećeničkoga doma, imendan vrhbosanskom nadbiskupu Vinku kard. Puljiću.

Na čestitanju se okupilo 70-ak osoba iz duhovnog staleža, među kojima i: banjolučki biskup monsFranjo Komarica, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH monsAmaury Medina Blanco, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i provincijalna glavarica Sestara Služavki Malog Isusa sAna Marija Kesten. Imendansku čestitku u ime nazočnih izrekao je mons. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije. Spominjući da se Crkva na ovaj dan sjeća Sv. Vinka, đakona Crkve u Zaragozi, koji je za Dioklecijanova progonstva okrutnom mučeničkom smrću umro u Valenciji, uvodno je istaknuo kako uz nasljedovanje Isusa Krista neminovno idu nerazumijevanje i kleveta.

IMG 20220122 WA0008

„Međutim, učenik koji svoj pogled uvijek drži usmjerenim na svog Učitelja, još bolje zna da 'Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube' (Rim 8,28), te stoga još zdušnije ostaje uz Isusa, i u jedinstvu s Njim izlazi iz svojih udobnosti, interesā, brigā i slave u želji da se potpuno daruje Bogu i drugima“, kazao je mons. Ćosić te za primjer stavio životno svjedočanstvo Sv. Vinka koji je bio „učen, oštrouman, slatkorječiv, velikodušan i hrabar, dok ga tri španjolska grada i dan-danas svojataju za svog stanovnika“.

IMG 20220122 WA0005

Čestitajući kardinalu Vinku njegov imendan izrekao je zahvalu za njegovu „pastirsku službu, koju od početka pa sve do danas vršite s ljubavlju, radosno, predano i hrabro, uz stalno nastojanje da povjereno Vam stado predvodite i pratite u svim njegovim pastoralnim, karitativnim, socijalnim i inim projektima i nastojanjima, od kojih ste mnoga i sami pokrenuli, a među kojima vrijedi spomenuti nedavno završenu Prvu sinodu“.

Zaželjevši mu dug život i dobro zdravlje mons. Ćosić je zamolio kardinala Puljića da nastavi moliti „Boga za sve nas kako bismo i mi, u ovom našem dobu, mogli biti iskreni i postojani nasljedovatelji Isusa Krista, radosni i vjerodostojni služitelji Riječi, te pozorni na znakove vremena koji pred nas stavljaju nove izazove na koje najbolji odgovor, na osobnoj i zajedničkoj razini, pruža upravo vjera u Boga i Evanđelje kao mudrost života i životni orijentir“.

saimendankardinala 3

Završno je citirao riječi pape Franje koje je ovom prigodom uputio vrhbosanskom nadbiskupu Vinku te zahvalio svima koji su došli to i osobno izraziti.

U svome obraćanju kard. Puljić je najprije zahvalio svima na dolasku i čestitkama. "Uputili ste mi želje za dobro zdravlje i dugi život. Bože, daj meni da ja čestito živim pa koliko bude. Od srca zahvaljujem na vašoj pažnji, lijepim željama, kao i na čestitci za odlikovanje predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića", rekao je kardinal na početku podsjećajući kako je slaviti imendan prigoda povezivati se u pozitivnom ozračju kroz plemenite želje, ali još važnije u molitvi jedni za druge.

IMG 20220122 WA0022

"Nositi ime jednog svetca nije nikakva zasluga onoga koji slavi imendan. To je dar da tog svetca smijemo moliti i slijediti kao primjer hrabrog i ustrajnog svjedočenja za Isusa Krista. Od Sv. Vinka možemo naučiti kako se nositi s dvije najopasnije zavodljivosti", naglasio je kardinal ističući kako su to prijetnje i strah te laskanje i ugađanje tijelu. "Zli preko svojih suradnika često se služi ovom taktikom. Zato molimo ovog hrabrog svjedoka vjere da nam isprosi mudrost te uspijemo prepoznati zamke zloga i potrebnu hrabrost da se odupremo svakoj zavodljivosti te da budemo postojani i vjerni Gospodinu. Neka nas kušnje ne prepadnu nego kroz njih položimo ispit vjernosti te prokušani ustrajno tražiti i vršiti volju Božju", kazao je na kraju nadbiskup Vinko ističući kako je posebno važno to posvjedočiti u svom zvanju i poslanju jer je to put posvećenja. Pozdravivši još jednom nazočne zaželio im je ugodno druženje nakon zajedničke molitve.

Okupljeni su imendansko čestitanje nastavili uz obiteljski stol, piše Nedjelja.ba.

KT

Vrhbosanska nadbiskupija
Kaptol 7, 71 000 Sarajevo, BiH

++387-33-208 878
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.