Skip to main content
Obljetnica rođenja i krštenja Sluge Božjega Josipa Stadlera

Obljetnica rođenja i krštenja Sluge Božjega Josipa Stadlera

Na blagdan Sv. Franje Saleškog u ponedjeljak, 24. siječnja u rodnoj župi i gradu Sluge Božjega Josipa Stadlera u Slavonskom Brodu obilježena je godišnjica njegova rođenja i krštenja.

Tim povodom svečanu sv. misu u Katehetskom centru župe Gospe Brze Pomoći predslavio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić u zajedništvu sa šest svećenika.

Zaštitnik tiska, novinara i pisaca

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić najprije je podsjetio na život Sv. Franje Saleškog, koji se časti i kao zaštitnik novinara, istaknuvši kako je umro prije 400 godina te kako se tim povodom u Katoličkoj Crkvi otvara Jubilarna godina u njegovu čast. „On koji je proglašen svetim 1665., a crkvenim naučiteljem 1877., posebice se istaknuo svojim nastojanjem oko očuvanja cjelovitoga katoličkog nauka i jedinstva među kršćanima, koji su u ono vrijeme bili ugroženi različitim buntovnim pokretima i učenjima, koja su osporavala neke katoličke vjerske istine i time dovodila u pitanje jedinstvo kršćana“, kazao je propovjednik uz napomenu kako se Sv. Franjo imao specifičan način propovijedanja, izlaganja i tumačenja katoličke vjere. „Naime, za ono vrijeme bilo je neobično što se, osim živom riječju i knjigama, u svom radu koristio također tiskanjem prigodnih listova te nalazio načina da oni stignu do ljudi na ulicama i njihovim domovima. Činio je to zato da bi se ljudi, do kojih nije mogao osobno doći, mogli informirati o ispravnom kršćanskom nauku pa je kasnije, upravo zbog toga neobičnog načina djelovanja, proglašen nebeskim zaštitnikom katoličkoga tiska, novinara i pisaca“, rekao je nadbiskup Tomo uz podsjećanje kako je taj svetac ostao upamćen po strpljenju i blagosti kojima se odnosio prema svim ljudima bez obzira na njihov društveni stalež i osobno uvjerenje te je zbog toga svog načina nazvan svecem džentlmenom.

brod 3

Strpljenje i blagost

Tumačeći, nadalje, dvije dominante osobine Sv. Franje propovjednik je poručio kako je strpljenje i blagost smatrao ne samo najvažnijim osobnim krepostima za svakoga kršćanskog dušobrižnika, svjedoka vjere i propovjednika, nego i najkorisnijim sredstvima i najboljim načinima za širenje evanđelja, obraćenje odlutalih kršćana i okupljanje novih članova Crkve. „Sv. Franjo smatrao je da je kršćanska pobožnost, shvaćena kao vršenje kreposti, ne samo bitan dio života svakoga vjernika nego također da treba biti vodilja čovjeka u svakom njegovu zvanju“, podsjetio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor te je s prisutnima podijelio jedan ulomak iz najpoznatijeg djela Sv. Franje Saleškoga – Uvod u pobožan život u kojemu je svetac pozivao svoje čitatelje neka donose plodove pobožnosti, svatko prema svom stanju i svom položaju.

Povezanost Sv. Franje i Stadlera

U drugom dijelu svoje propovijedi mons. Vukšić progovorio je o zajedničkim osobinama sveca iz Ženeve i prvog vrhbosanskog nadbiskupa Stadlera. „Sv. Franju i Slugu Božjega Josipa povezuje i činjenica da su i jedan i drugi osnovali po jednu žensku redovničku zajednicu. Prvi 1610. družbu Pohoda Marijina, a drugi 1890. Služavke malog Isusa. Tako i jedne i druge sestre danas imaju razloga za slavlje i zahvalu svojim utemeljiteljima. Među njima pak posebice pozdravljamo šest sestara, koje danas obilježavaju 50. obljetnicu svojih redovničkih zavjeta. One su kroz pola stoljeća, kao što bi rekao Sv. Franjo, učile kako rasti u pobožnosti i služiti Bogu i ljudima. Kažemo učile jer to je škola koja se nikada ne završava dokraja budući da u njoj uvijek ima nesavladanoga gradiva koje tek treba naučiti i mnogo prostora za napredovanje. I jer se u njoj ispit zrelosti polaže tek pred licem Božjim“, poručio je propovjednik te je podsjetio kako za plodno naviještanje evanđelja više vrijedi kap dobroga primjera negoli rijeka riječi. „Stoga, u vjeri da bi s tim složio i sveti Franjo, molimo za Božji blagoslov kako bismo, svatko u svom staležu i zvanju, po zagovoru ovoga sveca i nasljedujući ostale svete uzore, dosljedno vršili svoje obveze i donosili plodove, rasli u dobroti i svetosti te tako dodali svoju kap dobroga primjera u svijetu“, zaključio je nadbiskup Tomo.

brod 1

Vrijedi spomenuti kako je duhovni program obilježavanja rođendana i krštenja Josipa Stadlera započeo paljenjem svijeća i molitvom za njegovo proglašenje blaženim i svetim na trgu u njegovom rodnom gradu koji nosi naziv po njemu. Isto tako šest sestara druže Služavki Malog Isusa pod sv. misom su obilježile 50 godina svojih redovničkih zavjeta.

D. K.