Skip to main content
Papin dan u sarajevskoj katedrali

Papin dan u sarajevskoj katedrali

U drugu korizmenu nedjelju, nadbiskup metropolit vrhbosanski mons. Tomo Vukšić, u zajedništvu s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim u miru kardinalom Vinkom Puljićem, predvodio je euharistijsko slavlje u povodu devete obljetnice izbora pape Franje.

U koncelebraciji su bili otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini mons. Amaury Medina Blanco, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić i još sedmorica svećenika.

Pošto je sve srdačno pozdravio, nadbiskup Vukšić je podsjetio da slave misu na obljetnicu izbora pape Franje na službu nasljednika apostola Petra. „U odlomku iz današnjeg evanđeoskog odlomka čut ćemo kako je Petar, nakon što je iskusio blizinu lica Gospodnjeg, kazao u ime svih: Učitelju, dobro nam je ovdje biti. To isto ponavlja Petar danas nama ovdje na početku ove Svete mise i, naravno, zajedno s njim Franjo. Dobro nam je uvijek biti u Isusovu društvu, razmišljati i promatrati Njegovo lice, učiti od Njega kako se ponašati i kako napredovati u dobroti i svetosti“, kazao je nadbiskup Tomo podsjećajući na evanđeoski odlomak o Isusovu preobraženju na gori Taboru te potičući prisutne da ih te misli vode tijekom euharistijskog slavlja.

misa papa3

Prigodnu propovijed na talijanskom jeziku, uz prevođenje mons. Ćosića, uputio je otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco. Podsjetivši da se napunilo devet godina od izbora pape Franje, pozvao je sve da zahvale Bogu za ovih devet godina i to na način kako to papa Franjo želi – molitvom.

„Činjenica da smo ovdje prisutni na inicijativu nadbiskupa Tome, već je jedan čin kršćanske ljubavi i poslušnosti Svetom Ocu“, rekao je mons. Amaury dodajući da u tom duhu zahvaljuju i za papu Franju ali i za 31 godinu biskupske službe kardinala Puljića. „Zahvaljujemo Bogu i za dar nadbiskupa Tome koji je upravo jučer započeo pastirsku službu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji“, kazao je Blanco, koji se potom osvrnuo na liturgijska čitanja druge korizmene nedjelje koja vjernicima pomažu kršćanski živjeti, javlja KTA.

Govoreći o prvom misnom čitanju iz petnaeste glave Knjige Postanka, koje govori o Božjem obećanju Abrahamu da će mu dati potomstvo poput zvijezda na nebu i da će njegovu potomstvu dati zemlju od egipatske rijeke do rijeke Eufrata, mons. Amaury je kazao da često današnji vjernici, pa čak i svećenici, zaboravljaju da su baštinici tog istog obećanja. „Ovo je razlog da zahvalimo Bogu što smo baštinici toga obećanja. Liturgija trajno ponavlja: Spomeni se, Gospodine, Crkve svoje širom svijeta“, rekao je mons. Amaury podsjećajući na drugu euharistijsku molitvu.

Pošto je ukratko protumačio misni odlomak iz trećeg poglavlja poslanice Sv. Pavla apostola Filipljanima, u kojima apostol podsjeća vjerničku zajednicu da je naša „domovina na nebesima“ te ih potiče da čvrsto stoje u Gospodinu, otpravnik poslova je rekao kako i u današnjim kršćanskim zajednicama ima puno više dobra nego zla i da je puno više primjernih kršćana od onih koji to nisu. „Nasljedujmo one koji nam daju dobar primjer“, kazao je mons. Amaury.

misa papa2

Na kraju propovijedi mons. Blanco je podsjetio na glas Oca nebeskog prigodom Isusova čudesnog preobraženja na brdu Taboru: „Ovo je Sin moj, Izabranik! Njega slušajte!“. Pitajući se, kako slušati Sina Božjega odnosno kako Sveti Otac sluša Božjega Sina, odgovorio je da Papa sluša Sina Božjega prije svega u molitvi što je i razlog da uvijek poziva i na molitvu za njega. „I vi i ja sa svojim krepostima i grijesima možemo moliti da budemo poslušni glasu Sina Božjega. Boga nas poučava slušati Njegova Sina u Njegovoj riječi. Papa nas poučava slušati Sina Božjega u liturgiji slaveći svetu misu, a svakog dana Sveti Otac moli i Božanski časoslov“, kazao je mons. Amaury ističući da ih Papa poučava slušati Sina Božjega i po djelima kršćanske ljubavi, ali i pristupanjem sakramentu ispovijedi u korizmenom vremenu što i on osobno čini.

Tijekom svete mise pjevao ja Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a asistirali su bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa pod ravnanjem vlč. Ivana Rake.

(KTA)