Skip to main content
Kardinal Puljić dobio Plaketu Kantona Sarajevo

Kardinal Puljić dobio Plaketu Kantona Sarajevo

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić 13. svibnja ugostio je vrhbosanskog nadbiskupa u miru Vinka kard. Puljića te mu uručio Plaketu Kantona Sarajevo.

Kardinalu Puljiću Plaketa je dodijeljena kao priznanje za izuzetan doprinos u očuvanju mira, porukama tolerancije i višedecenijskog zalaganja za dijalog te uspjehe u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju na području KS-a i BiH.

Naime, kard. Puljić nije bio u prilici nazočiti na nedavno održanoj svečanoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj su dodijeljena najveća priznanja ovogodišnjim laureatima te mu je uručena naknadno.

Predsjedavajući Okerić je tijekom razgovora istaknuo zadovoljstvo činjenicom da su Odbor za javna priznanja KS, a potom i Skupština podržali njegov prijedlog da se uruči priznanje kardinalu Vinku i povratnici u Konjević Polje Fati Orlović. Kako je naveo predsjedavajući Okerić, njih dvoje su svojevrsni simboli borbe za državu Bosnu i Hercegovinu.

img 6348

"Umirovljeni prvi kardinal u povijesti BiH gosp. Vinko Puljić, je za svoj rad i neumorno zalaganje za uspostavljanje mira na ovim prostorima dobio više nagrada. Sve ono što je uradio za Bosnu i Hercegovinu i njeno stanovništvo dovoljno je da mu i Sarajevo dodijeli priznanje, zbog čega mi je posebno drago da je Skupština KS prepoznala važnost toga", kazao je Okerić, a prenijela je mrežna stranica vlada.ks.gov.ba.

Kardinal Puljić je izrazio zahvalnost što je Skupština KS-a na kraju njegove službe prepoznala borbu za državu i jednakopravnost, odnosno da je kroz 32 godine rada ugradio život, ne samo u Sarajevo, nego i u Bosnu i Hercegovinu.  „Želim da se nađe što više upornih koji će stvarati državu u kojoj će se svaki građanin osjećati slobodnim i jedankopravnim kod kuće“, zaključio je kardinal.

Ž.I., KT