Skip to main content
Proslavljen zaštitnik Vrhbosanske nadbiskupije

Proslavljen zaštitnik Vrhbosanske nadbiskupije

Svečanim euharistijskim slavljem, koje je u nedjelju, 26. lipnja u prvostolnici Srca Isusova u Sarajevu predvodio barski nadbiskup mons. Rrok Gjonlleshaj, proslavljen je zaštitnik Vrhbosanske nadbiskupije i sarajevske katedrale.

U zajedništvu s barskim nadbiskupom svetu misu slavili su nadbiskup vrhbosanski metropolit mons. Tomo Vukšić, nadbiskup vrhbosanski u miru Vinko kard. Puljić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, savjetnik u Apostolskoj nuncijaturi u BiH mons. Amauro Medina Blanco te 16 svećenika među kojima i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić. Prije svete mise, nadbiskup je Tomo pozdravio vjernički puk, braću svećenike te napose barskog nadbiskupa, zažaljevši da njegova današnja molitva bude blagoslov za sve, javlja Nedjelja.ba.

Uvodeći u misno slavlje, mons. Gjonlleshaj iskazao je zadovoljstvo predvoditi euharistiju na čast presvetom Srcu Isusovu, patronu sarajevske katedrale te se na toj časti zahvalio preuzvišenom gospodinu Tomi Vukšiću. „Gospodine nadbiskupe Tomo, došao sam ovdje rado, kao brat u episkopatu, i molim Boga na ovoj misi da blagoslovi tvoju službu u ovom prekrasnom gradu i u ovoj drevnoj i dragoj Vrhbosanskoj Nadbiskupiji“, kazao je barski mons Rrok.

Srce Isusovo katedrala SA2 jos

Isus privlači k sebi sve

Na početku propovijedi, nadbiskup Gjonlleshaj čestitao je ovaj veliki blagdan, koji u katoličkoj tradiciji više od četiri stoljeća simbolizira neizmjernu Božju ljubav prema svome narodu. „Srce je, prema ovoj tradiciji, simbol ljubavi, Božje ljubavi prema svakom čovjeku. Neka bude simbol i naše ljubavi prema njemu, našeg potpunog životnog posvećenja Bogu; neka srce Isusovo simbolizira i naše srce, neka i naše srce bude puno međusobne ljubavi i poštovanja“, potaknuo je propovjednik te podsjetio:

„Srce Isusovo spominje se u Novom zavjetu u jednom jako bitnom tekstu evanđelja po Mateju (Mt 11,28-30): 'Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako'. Srce Isusovo je uzorno, ono privlači k sebi posebno umorne i opterećene“, posvijestio je propovjednik te dometnuo kako su umorni slika onih koje je obuhvatio fizički umor, a opterećeni su oni koji se nalaze pod nekim duhovnim teretom. Isus privlači k sebi sve, obećava odmor u njegovom prisustvu svima umornima i opterećenima.

Sce Isusovo katedrala SA 1

„Lijepo je odmoriti se u Isusovom Srcu, uživati u neizmjernoj njegovoj ljubavi prema nama. Isus također poziva da učimo od njega, da nam on bude uzor: on je krotka i ponizna srca. Netko tko je krotka i ponizna srca uzima na se jaram, riječ koja u židovskoj tradiciji simbolizira Božje zapovijedi. Često se riječ jaram u Bibliji koristi kao metafora Božjih zapovijedi: jaram je nešto što je potrebno nositi na leđima, ali taj jaram, prema Isusovim riječima, nije nimalo težak, dapače, on je 'sladak', a breme je njegovo 'lako'“, pojasnio je nadbiskup Gjonlleshaj.

Pokora - ispravljanje nereda

Propovjednik je potom podsjetio kako je Isus objašnjavao koje su dvije najkorisnije stvari u kojima se treba potruditi da bismo postigli željene ciljeve: prikladna pokora i pobožna pričest, kult svete euharistije.

„Pokora ima za cilj ispravak napravljene greške (grijeha). Ona ide u pravcu ispravljanja nereda. Događa se redovito da kada se želi srediti nešto aktualno, ili pronalaziti put ili snagu za nešto u budućnosti, u biti se treba vratiti natrag i srediti nešto što je naizgled prošlo, ali što dakako utječe na sadašnju situaciju“, kazao je, napomenuvši kako trebamo pokorno živjeti, jer je teško ići naprijed bez sređivanja stvari iz prošlosti, koje su nekad vrlo mučne, koje nam stoje kao breme na leđima.

srce isusovo 4

„Istodobno, kult Srca Isusova, koji je usko vezan uz kult presvete euharistije, nas usmjerava prema izvoru našeg života, prema pravoj hrani koja nam otvara oči i srce da gledamo naprijed, uvijek ustrajni prema dobru i spremni na žrtvu prema Kristu. Presveta Euharistija nas potiče da shvatimo da je Isus, zbog ljubavi prema nama, darovao sebe, ali i da nas i dalje prati svojom ljubavi i da i danas pati od nedostatka ljubavi u našem srcu“, zaključio je mons. Gjonlleshaj potaknuvši da naša srca budu puna ljubavi prema Bogu, Crkvi i drugim ljudima.

Na kraju mise na poticaj nadbiskupa Gjonlleshaja nazočni su pjevanjem ranokršćanskog himna pohvale Presvetom Trojstvu Tebe Boga hvalimo zahvalili svima koji su se utkali u život Vrhbosanske nadbiskupije kroz stoljeća.

Pod svetom misom pjevao je Katedralni mješoviti zboru Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

J.Vr.,KT