Skip to main content
Svisveti na sarajevskom groblju "Sv. Josip"

Svisveti na sarajevskom groblju "Sv. Josip"

U poslijepodnevnim satima 1. studenoga, sv. misu na sarajevskom groblju „Sv. Josipa“, koje se nalazi na teritoriji katedralne župe, predslavio je vrhbosanski nadbiskup i ap. upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

U suslavlju s nadbiskupom bili su: provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, katedralni župnik i profesor filozofije na sarajevskom KFB-u vlč. Oliver Jurišić, dekan Sarajevskog dekanata mons. Anto Ćosić i još deset svećenika. U asistenciji su bili bogoslovi Međunarodnog misijskog sjemeništa Redemptoris Mater iz Vogošće, a sudjelovalo je više od 200 vjernika, javlja Nedjelja.ba.

sa 2022 sv josip3

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić je približio sadržaj i smisao svetkovine Svih svetih te na temelju misnih čitanja ukazao na put svetosti i njezino ostvarenje u sadašnjem vremenu obilježeno također "nevoljom velikom".

Svaki ljudski put vodi "kroz groblje" a ne "na groblje"

"Mi u toj nevolji, u brizi i mukama i problemima, a ponekad i radostima, živimo kao vjernici u nadi da ćemo se pridružiti – kad to bude volja Božja – onom mnoštvu koje je već na nebesima", rekao je uvodno nabiskup te ukazao na, ljudskim očima promatrano, "nemilosrdnost smrti". "I od te 'nevolje velike', u nedostatku vjere, kazali su da svaki ljudski put na ovoj zemlji vodi u groblje. Mi danas ovdje okupljeni, došli smo do groblja na kojem su ukopani zemni ostatci naših dragih pokojnika, ali s vjerom jer znademo i zahvaljujemo dragom Bogu za taj blagoslov nade, da svaki ljudski životni put vodi kroz groblje na onu stranu groba; vodi u društvo onoga mnoštva što je pred licem Božjim. Vjerujemo da sa svršetkom zemaljskog života započinje zapravo samo novi način, ali istoga života. I upuštamo se u tajnu i zemaljskoga života i njegove smrti, kao što se putnik na putovanju upušta u tamu tunela, kroz koji treba proći da bi izišao na drugu stranu i nastavio svoje putovanje i postojanje", objasnio je mons. Vukšić te posvijestio kršćansku vjeru u vječni život spomenuvši da je "jedina razlika između Božje vječnosti i naše u tome što Njegova ne poznaje početak, a naša će ga poznavati". 

sa 2022 svi sveti na groblju sv josip0

Spomen svih neznanih junaka vjere

"Stoga zahvaljujemo dragome Bogu prije svega za blagoslov Isusova uskrsnuća i za nadu koja u nama živi, u cijeloj Crkvi živi i koja nam daje snagu da u ovoj 'nevolji velikoj' budemo zahvalni Bogu i da kroz tu istu 'nevolju veliku' prolazimo s nadom i radosni jer znademo da ona nije zadnja stvar, nego da je blagoslov veliki i sreća velika, život vječni, zadnja stvar i da je to cilj našega života", rekao je nadbiskup Tomo.

U nastavku je pojasnio kako je blagdan Svih svetih nešto kao spomendan svim neznanim junacima kršćanske vjere, kojega je Crkva uvela "samo malo stoljeća nakon što je osnovana". "To su neznani junaci Isusove vjere, kršćanske vjere. To je ono veliko mnoštvo neznanih junaka koji nas nadahnjuju u vjeri, strpljenju, trpljenju, u podnošenju nevolje velike kroz koju su i oni prošli – da bismo jednom bili blagoslovljeni zbog vjernosti i nade koja postoji u nama", istaknuo je vrhbosanski nadbiskup te završno uputio na put ostvaranja te vječnosti kojega je ponudio Isus Krist, a moglo bi ga se nazvati "pojas za spasavanje" ili "skaline koje je spustio iz svojih božanskih visina prema nama svojim stvorenjima", a riječ je o Blaženstvima (usp. Mt 5,1-12). Dotičući se prvoga "'Blago siromasima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko!", završno je poželio: "Neka dragi Bog blagoslovi svakoga od nas kako bismo u duhu oholosti, koji je trajna naša ljudska napast, bili siromašni, a u svemu drugomu što se zove Isusovo nasljedovanje bogati, te tako dali svoj doprinos da nam se vrata raja jednom otvore i da zajedno s onim mnoštvom iz Ivanova Otkrivenja, dajemo slavu Bogu, svome stvoritelju i spasitelju."

Najveće sarajevsko katoličko groblje

Na kraju svete mise, koju je pjevanjem animirao Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod vodstvom vlč. Marka Stanušića, uz glazbenu potporu nazočnih redovnica različitih družbi koje djeluju u Sarajevu, riječi zahvale svima koji su pomogli u organizaciji euharistijskog slavlja te predslavitelju izrekao je župnik Jurišić.

sa 2022 sv josip0

Prije završnog blagoslova nadbiskup Vukšić izmolio je zajedničko opijelo za sve pokojne koji počivaju na ovom groblju.

Inače, groblje Sv. Josip koje se nalazi u sarajevskom naselju Ciglane, najveće je katoličko počivalište pokojnika u glavnom gradu BiH i površine je dva hektara. Na njemu uskrsnuće mrtvih čekaju zemni ostatci znamenitih Sarajlija među kojima su: književnik Silvije Strahimir Kranjčević,  povjesničar Antun Hangi, slikar Roman Petrović, političar Branko Mikulić... Tu su također i grobnice redovnica različitih družbi, nekolicine franjevaca i dijecezanskih svećenika. Valja spomenuti da je ulazne arkade na groblju projektirao nenadmašni Josip pl. Vancaš. Na njihovu istočnom kraju postoji grobna kapela u kojoj je tijelo mons. Stjepana pl. Hadrovića. Arkade i zvono u pripadajućem im tornju blagoslovio je 24. prosinca 1933. tadašnji vrhbosanski nadbiskup dr. Ivan Ev. Šarić.

J. V., KT