Skip to main content
Proslavljena svetkovina Bezgrješnog začeća BDM-a

Proslavljena svetkovina Bezgrješnog začeća BDM-a

U četvrtak, 8. prosinca, u sarajevskoj prvostolnici proslavljena je svetkovina Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, suzaštitnice Vrhbosanske nadbiskupije, te je obilježen nadnevak preminuća sluge Božjega Josipa Stadlera.

Ujedno je istoga dana Provincija Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije Služavki Malog Isusa sa sjedištem u Sarajevu proslavila svoj patron, javlja Nedjelja.ba.

Svečanu euharistiju tim povodom predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom u miru Vinkom kard. Puljićem te uz koncelebraciju 30-ak svećenika među kojima su bili: generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić te otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco.

DSC01258

Novi Adam

Na početku propovijedi nadbiskup Vukšić je posvijestio kako se na svetkovinu Bezgrešnog začeća na svim misama naviješta odlomak iz Knjige postanka (Post 3,9-15.20), čiji je osnovni sadržaj da Bog nije napustio čovjeka ni nakon njegova grešnog pada.

"Kršćanska predaja vidi u tom odlomku navještaj 'novog Adama' koji svojom poslušnošću 'sve do smrti [...] na križu' (Fil 2,8) preobilno ispravlja Adamov neposluh. Naime, već u svom pismu zajednici kršćana u gradu Korintu apostol Pavao o Kristu kao novom Adamu piše ovako: 'Doista, po čovjeku smrt, po Čovjeku i uskrsnuće od mrtvih! Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Kristu svi biti oživljeni. (…) Tako je i pisano: 'Prvi čovjek, Adam, postade živa duša, posljednji Adam – duh životvorni' (1 Kor 15,21-22.45)", rekao je mons. Vukšić te objasnio kako u Poslanici kršćanima Rima isti apostol objašnjava Isusovo djelo ispravljanja neposluha prvog Adama i tumači da će u Kristu svi biti oživljeni. Nadalje je objasnio kako se odatle i pjeva u Hvalospjevu uskrsnoj svijeći: "O sretne li krivice, koja je zavrijedila takvog i tolikog Otkupitelja".

Neokaljana grijehom

Potom je promišljao o sadržaju svetkovine u kojoj Crkva ispovijeda vjeru „da je Blažena Djevica Marija, u prvom času svoga začeća, po posebnoj milost i povlastici svemogućega Boga, predviđajući zasluge Isusa Krista Spasitelja ljudskoga roda, bila očuvana neokaljanom od svake ljage izvornoga grijeha“.

DSC01261

"U dugom procesu sazrijevanja vjere u bezgrešno začeće, Crkva se redovito vraćala upravo tekstu 'protoevanđelja', razmatrala ga i tumačila. Tako su crkveni pisci, citirajući riječi kojima je na početku svijeta Bog objavio svoje 'milosrdne lijekove' pripremljene za preporod čovječanstva (...) naučavali da je ovim božanskim proročanstvom jasno naviješten milosrdni Otkupitelj čovječanstva Isus Krist i da je proročki naznačena njegova presveta majka, Djevica Marija", dodao je te napomenuo kako su "mnogi crkveni oci u toj ženi najavljenoj u 'protoevanđelju' prepoznali Kristovu majku Mariju kao novu Evu".

"Ona je prva i na jedinstveni način uživala pobjedu nad grijehom koju je Krist izvojevao: bila je očuvana izuzetom od svake ljage istočnoga grijeha i kroz cijeli svoj zemaljski život, posebnom Božjom milošću, nije počinila nikakav grijeh", kazao je te podcrtao kako je među prvima Blaženu Djevicu Mariju smatrao novom Evom, bio je Sveti Irenej (130.-202.)

"Eva se zbog neposluha Riječi Božjoj, pretvorila u uzrok smrti, a Marija je, zbog posluha Riječi Božjoj, postala uzrok spasa. Naime: 'Kao što je zbog jedne neposlušne djevice čovjek bio pogođen, pao i umro, tako je zbog jedne djevice, poslušne Riječi Božjoj, uskrsnuo i ponovno zadobio život'", citirao je nadbiskup Sv. Irineja.

DSC01305

Pred kraj homilije podsjetio je kako su katedralu ispunile sestre Služavke malog Isusa čija Sarajevska provincija proslavlja svoju nebesku zaštitnicu. "Radujemo se s vama, drage sestre, i čestitamo vam. I, u iskrenoj želji da svi ustrajemo u vjernosti Riječi Božjoj te da budemo ponizni sluge i sredstva Božje ljubavi među ljudima, neka nas prati zagovor Marije, koja je dubokom vjerom i slobodnim posluhom sudjelovala u Isusovu djelu spasenja ljudi", kazao je mons. Vukšić te pozvao na molitvu najstarije, nastale oko 250. godine, molitve Djevici Mariji: "Pod obranu se Tvoju utječemo, sveta Bogorodice. Ne odbij nam molbe u potrebama našim, nego nas od svih pogibli vazda oslobodi. Djevice slavna i blagoslovljena, Gospođo naša, Posrednice naša, Zagovornice naša! Sa svojim nas Sinom pomiri, svojemu nas Sinu preporuči, svojemu nas Sinu izruči. Amen."

Na kraju mise nadbiskup Vukšić i nazočni svećenici pohodili su grob sluge Božjega Stadlera i izmolili molitvu za njegovo proglašenje blaženim.

Sluga Božji Josip Stadler (1843.-1918.) bio je prvi vrhbosanski nadbiskup nakon obnavljanja redovite crkvene hijerarhije u BiH te utemeljitelj Družbe sestara Služavki Maloga Isusa (24. listopada 1890.) koje su danas njegove duhovne kćeri

Ž.I., KT