Skip to main content
Vlč. Marko Zubak je novi vrhbosanski kanonik

Vlč. Marko Zubak je novi vrhbosanski kanonik

Vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić dekretom od 4. siječnja imenovao je ravnatelja KŠC-a „Sv. Franjo“ u Tuzli i župnika na Husinu vlč. Marka Zubaka novim rezidencijalnim kanonikom Vrhbosanskog kaptola i arhiđakonom Fojničkog arhiđakonata.

Vlč. Zubak rođen je 1969. u Kulini, kod Dervente u Bosanskoj Posavini. Odazivajući se na Božji poziv, put ga je odveo u Zadar, u sjemenište Vicko Zmajević gdje je stekao srednjoškolsko obrazovanje. Studij teologije završio je u Sarajevu, a za svećenika je zaređen – još uvijek ratne – 1995. Tijekom svoga svećeništva obnašao je različite službe u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Tako je bio: župni vikar u župi Crkvica u Zenici, voditelj izdavačke djelatnosti u Nadbiskupskom ordinarijatu i urednik Vrhbosne, privremeni upravitelj župe Deževice, župnik u Bijelom Brdu i upravitelj župe Kulina, vicerektor, a zatim i duhovnik sjemeništaraca u Nadbiskupijskom sjemeništu Petar Barbarić u Travniku, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, župnik u Bijeljini, upravitelj župe Par Selo, a trenutno je ravnatelj tuzlanskog KŠC-a Sv. Franjo i župnik župe Rođenja Blažene Djevice Marije na Husinu. Te će službe nastavljati obavljati i dalje.

Uz to je bio član vijeća Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije, uredničkog vijeća Katoličkog tjednika, nadzornog odbora Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije te članom Ekonomskog vijeća Vrhbosanske nadbiskupije.

Termin uvođenja novog kanonika u službu bit će poznat naknadno.

Vrijedi spomenuti kako se Vrhbosanski kaptol sastoji od četvorice kanonika koji su ujedno i arhiđakoni, a trenutno ga čine: mons. Pavo Jurišić, gučogorski arhiđakon, mons. Luka Tunjić, plehanski arhiđakon, preč. Darko Tomašević, toliški arhiđakon te novoimenovani vlč. Marko Zubak, fojnički arhiđakon.

D. K.