Skip to main content
U službu kanonika uveden preč. Marko Zubak

U službu kanonika uveden preč. Marko Zubak

Euharistijsko slavlje u večernjim satima u utorak 14. veljače u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, u zajedništvu s nadbiskupom u miru kardinalom Vinkom Puljićem, predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić i uveo u službu novoimenovanog kanonika Stolnog kaptola vrhbosanskog i fojničkog arhiđakona preč. Marka Zubaka.

„Dragi oče kardinale, draga braćo svećenici i, večeras među vama na draga braćo kanonici i među njima na osobit način dragi Marko kojega danas uvodimo u kanoničku službu, dragi narode Božji. Ovdje smo svi zajedno kao Crkva Kristova. Kao njezini članovi molit ćemo za svoje obraćenje, za naše služenje, za naše svjedočenje, za opće dobro za bratstvo i prijateljstvo među ljudima, kazao je nadbiskup Vukšić uvodeći u misno slavlje, javlja KTA.

Potom je po godinama najstariji među vrhbosanskim kanonicima mons. Pavo Jurišić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, podsjetio da je novi rezidencijalni kanonik Stolnog kaptola vrhbosanskog preč. Marko Zubak aktualni ravnatelj Katoličkog školskog centra Sv. Franjo u Tuzli i župnik u obližnjoj župi Husino. Ukratko je prikazao njegov životni put. „Pozdravljam novog subrata u ime Vrhbosanskog kaptola i želim mu srdačnu dobrodošlicu u naš zbor, radujući se suradnji u zajedničkom služenju ovoj mjesnoj Crkvi. Pozdravljam ovdje nazočne svećenike koji ovaj tjedan obavljaju svoje godišnje duhovne vježbe u našoj Bogosloviji, kao i one koji su ovom prilikom došli da s novim kanonikom sudjeluju u ovom Euharistijskom slavlju. Pozdravljam umirovljene kanonike od kojih je mons. dr. Mato Zovkić večeras s nama. Pozdravljam rodbinu, prijatelje i uzvanike prečasnog Marka Zubaka i časne sestre, bogoslove i sve nazočne u katedrali“, kazao je mons. Jurišić napominjući da će na kraju Svete mise nadbiskup Vukšić instalirati novog kanonika, podijeliti mu mocetu (plaš) i križ vrhbosanskih kanonika te mu odrediti kanoničko mjesto u katedrali.

Potom je kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladen Kalfić pročitao dekret kojim je nadbiskup Vukšić, 4. siječnja 2023. imenovao preč. Marka Zubaka rezidencijalnim kanonikom Vrhbosanskog kaptola i arhiđakonom Fojničkog arhiđakonata.  

Prigodnu propovijed uputio je novi kanonik preč. Marko Zubak koji je podsjetio na riječi blagopokojnog đakovačkog biskupa Ćirila Kosa da se dvaput u životu nije prepoznao: prvi put kad ga je UDBA osudila i zatvorila, a drugi put kad je dobio neko priznanje. „Ni ja se danas ne prepoznajem u ulozi onoga koji prima priznanje, jer to i nije priznanje nego križ. A ako jest i priznanje, onda to nije samo meni. Ovo je priznanje svima onima koji vole ovu Nadbiskupiju, tj. Crkvu, Boga i ljude. To je priznanje svima onima koji su uvijek na strani obespravljenih, malenih, nezaštićenih....Ovo je priznanje mojim pokojnim roditeljima ocu Anti koji je ubijen od Udbe 1971. godine u Njemačkoj, samo zato što se zvao Anto i što se dopisivao sa župnikom Perom Anićem, mojim krstiteljem i pomagao gradnju crkve, a ja sam tada imao samo dvije godine. Ovo je priznanje mojoj pok. majci Ani koja je u 35-oj godini života ostala s nas šestoro djece bez ikakvih primanja, a sve nas je podigla, othranila i školovala. Ovo je priznanje svim mojim profesorima i odgojiteljima, kolegama i prijateljima“, kazao je preč. Marko.

„Hvala Vam, oče nadbiskupe, za poklonjeno povjerenje, hvala sadašnjim kanonicima. Kad sam 1989. godine kao bogoslov došao u ovu katedralu nadbiskup Jozinović je tada zbog bolesti sjedeći propovijedao, a ubrzo su preminuli kanonici Miro Petrović i Milidrag Bujas. Profesore i kanonike Matu Zovkića i Peru Pranjića smo dobro upoznali i zapamtili. Kod preč. Ivana Mrše, kanonika i župnika ovdje u katedrali bio sam đakon ratne 1994. godine. Ovdje sam krstio prvo dijete, malu Stefani, na blagdan sv. Stjepana“, rekao je preč. Zubak podsjećajući da su mu do sada povjeravane i pojedine službe za koje nije znao kako se obavljaju. „Sada opet ne znam što ova služba treba uključivati, osim da molim, slušam i učim... I svaka se služba u Crkvi daje na osobnu izgradnji i izgradnju cijele zajednice Crkve. Zato danas zajedno sa sv. Tomom molim: Bože moj, ne zaboravi me kad ja budem zaboravio Tebe. Ne napuštaj me, Gospodine, kad ja budem napustio Tebe. Ne udaljuj se od mene, kad se ja budem udaljio od tebe. Zovi me kada ti budem bježao, privuci me ako ti se budem suprotstavljao. Podigni me kad budem pao. Gospodine, Bože moj, daruj mi: budno srce da me nijedna isprazna misao ne odvrati od tebe, pravično srce koje nijedna zla nakana ne može zavesti, čvrsto srce da se hrabro može suprotstavljati svakoj protivštini, slobodno srce da ga nijedna nemirna strast ne može nadvladati. Podaj mi, molim te, volju koja te traži, mudrost koja te pronalazi, život koji ti se sviđa i pouzdanje da ću te na koncu imati“, kazao je preč. Marko na kraju propovijedi. 

Nakon homilije preč. Marko Zubak je izmolio i na oltaru potpisao ispovijest vjere i prisegu za savjesno vršenje kanoničke službe. Pred kraj Misnog slavlja nadbiskup Vukšić je uveo u službu novog kanonika predajući mu korsko ruho – ljubičastu mocetu (plašt) i kanonički križ te ga uveo u kanoničku klupu u prezbiteriju katedrale.

Misno slavlje završeno je pjevanjem zahvalnog himna Tebe Boga hvalimo i svečanim blagoslovom.

Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler  pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a asistirali su bogoslovi pod vodstvom katedralnog ceremonijara vlč. Ivana Rake.

Preč. Marko Zubak rođen je 1969. u župi Kulina u Derventskom dekanatu. Gimnaziju je završio u Zadru u Nadbiskupskom sjemeništu Vicko Zmajević. Studij teologije završio je na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji Sarajevo (odnosno u Bolu na Braču). Za svećenika je zaređen u Kaknju 1995. godine zbog još uvijek ratnog stanja u zemlji. Tijekom svoga svećeništva obnašao je različite službe  u Vrhbosanskoj nadbiskupiji: bio je župni vikar u župi Crkvica u Zenici, voditelj izdavačke djelatnosti u Nadbiskupskom ordinarijatu i urednik Vrhbosne, privremeni upravitelj župe Deževice, župnik u Bijelom Brdu i upravitelj župe Kulina, vicerektor, a zatim i duhovnik sjemeništaraca u Nadbiskupijskom sjemeništu Petar Barbarić u Travniku, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, župnik u Bijeljini i upravitelj župe Par Selo. Trenutno je ravnatelj KSC-a Sv. Franjo u Tuzli i upravitelj župe Rođenja Blažene Djevice Marije na Husinu. (kta)