Skip to main content
Kard. Puljić slavio misu na Pepelnicu

Kard. Puljić slavio misu na Pepelnicu

Na Čistu srijedu – Pepelnicu, 22. veljače, kojom Crkva započinje korizmeno vrijeme, vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić predvodio je euharistiju u sarajevskoj katedrali Srca Isusova.

Koncelebriralo je sedam svećenika, a na euharistijskom slavlju okupili su se brojni vjernici glavnoga grada među kojima su bile i redovnice te bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa kao i nekoliko obitelji stranaca, uposlenika diplomatskih misija, javlja Nedjelja.ba.

Na početku nadbiskup u miru naglasio je kako je Čista srijeda posebna vrsta slavlja te podcrtao kako se na početku mise ispušta pokajnički čin jer se on obavlja nakon propovijedi kod blagoslova pepela. Ustvrdivši kako "na Pepelnicu počinje sveto vrijeme korizmeno" potaknuo je nazočne da "ne samo danas i u korizmi, nego kroz sve dane u godini pokušaju živjeti sveto".

DSC09331

Ljubav oplemenjuje

Tu je misao poslije nastavio u mozaičkoj homiliji u kojoj se najprije osvrnuo na misna čitanja te podcrtao tri bitna segmenta korizme: molitvu, pokoru-post te djela milosrđa. Napomenuvši kako neće tumačiti čitavu teologiju korizme razjasnio je kako je u razdoblju od 40 dana potrebno molitvu "korigirati" te postati svjestan razgovora s Bogom.

"Razgovor uključuje i govoriti i čuti. Zato je prevažno u osobnom i u zajedničkom životu staviti molitvu na prvo mjesto (...) Ako se u molitvi družimo s Bogom onda nas njegova ljubav oplemenjuje. Tako nam je potrebno naučiti tu ljubav", kazao je kardinal te podcrtao kako moliti i razmišljati tijekom križnog puta čovjek postaje sebe vrijedan jer shvaća da je Isus za njega umro.

DSC09284

"Nema nas na ovoj Zemlji da ne nosimo rane. Čovjek u razmatranju križnog puta liječi svoje rane. Hrabri se kako bi se mogao nositi za životom", kazao je te potaknuo nazočne da uz molitvu i razmatranja svaki dan pročitaju barem jedno poglavlje Svetog pisma.

"Mi smo navikli Bogu samo govoriti, ponekad i zapovijedati, ali čitajući Bibliju slušamo što on govori (...) Želim potaknuti da Riječ Božja bude sastavni dio molitve u ovoj korizmi, najprije osobno, a bilo bi dobro i obiteljski", dodao je te ustvrdio kako je u korizmi naglasak i na postu i odricanju.

"Nije pokora u tome da ja patim, već da se odreknem zlih navika. Možda su se hotimice uvukle neke sklonosti i onda si čovjek zapovijedi u korizmi te se odriče nečega što će ga napraviti boljim čovjekom", rekao je kard. Puljić te se sjetio, dok je bio župnik, jednog vjernika koji je mnogo psovao. "Zamolio sam ga da u korizmi za svaku psovku u džep stavi jedan kamenčić. Nakon nekoliko dana je došao i rekao da mu je pun džep kamenčića, ali, ipak, manje je psovao jer su mu džepovi bili teški", dodao je nadbiskup u miru i potaknuo nazočne da "očiste jezik koji zna mnogo više boli nanijeti nego mač". Zaželio je da nazočni ukinu psovke i zle jezike, a ne samo hranu.

Graditi mostove ljubavi

Pred kraj propovijedi progovorio je o bratskoj ljubavi i milostinji. Posvijestio je nazočnima da nije važno "samo dati nešto od sebe, nego dati sebe". "To će biti vrlo važna milostinja u ovoj korizmi: znati dati sebe. Možda imaš nekoga tko ti je zagorčao život, pa bježiš od njega, da mu ljubazno pristupiš (...) Treba smoći snage graditi mostove ljubavi. To je ta bratska ljubav, oprostiti", rekao je na kraju kardinal te ponovio kako su molitva, pokora i djela ljubavi divan izazov kako bi se korizma proživjela intenzivno.

DSC09344

Poslije propovijedi kardinal je blagoslovio pepeo te je uslijedio obred pepeljanja tako što je vjernicima posipano na tjeme ili čelo malo pepela, nastalog spaljivanjem maslinovih grančica koje su blagoslovljene prošle godine na Cvjetnicu, uz poziv na obraćenje izražen riječima iz Knjige Postanka: „Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti“.

Liturgiju je animirao Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Ž.I., KT