Skip to main content
Treći susret svećenika po arhiđakonatima

Treći susret svećenika po arhiđakonatima

Treći u nizu susreta po arhiđakonatima Vrhbosanske nadbiskupije, za Fojnički arhiđakonat, održan je u petak, 3. ožujka u župi i samostanu Uznesenja BDM-a u Kreševu.

Okupio je 40-ak svećenika iz četiri dekanata: Kreševskog, Ramskog, Sarajevskog i Sutješkog. Kao i prethodna dva započeo je slavljenjem sv. mise u župnoj crkvi koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšiću zajedništvu sa sudionicima susreta među kojima su bili: generalni vikar VN-a mons. Slađan Ćosić, fojnički arhiđakon preč. Marko Zubak te kreševski dekan i župnik domaćin fra Josip Tomas.

kresevo 5

Radni dio susreta bio je identičan onomu u Tolisi i Plehanu. Nakon uvodne molitve i pozdrava nadbiskupa Tome prvo izlaganje imao je kancelar VN-a preč. Mladen Kalfić koji je izložio statistiku nadbiskupije, arhiđakonata te pojedinih dekanata od kojih se sastoji Fojnički arhiđakonat. Pri tome je istaknuo kako je ukupan broj vjernika u Vrhbosanskoj nadbiskupiji gotovo jednak onomu iz 1883. te iznosi nešto više od 123 000. Posebno se osvrnuo na broj krštenja, vjenčanja i ukopa iz kojih je vidljivo da se broj vjernika iz godine u godinu smanjuje. Završno je napomenuo kako je Sutješki dekanat poslije Derventskog u Posavini doživio najveće smanjenje katolika u odnosu na 1991. 

kresevo 3

Zatim je prisutne pozdravio novoimenovani arhiđakon Fojničkog arhiđakonata preč. Marko Zubak koji je istaknuo kako svojim kolegama u budućnosti želi biti od pomoći.

Sudski vikar Vrhbosanske nadbiskupije fra Šimo Ivelj u svome izlaganju obradio je dvije teme: svetišta i sprovodi, dok je ekonom nadbiskupije preč. Vladimir Pranjić progovorio o financijskim izvještajima župa te je potaknuo kolege na redovito predavanje prikupljenih kolekti. Uz to je iznio upute vezano za pravdanje sredstava prema donatorima.

kresevo 6

Nakon njega generalni vikar VN-a mons. Ćosić obradio je temu gradnje i obnove. Podsjetio je kako već djeluje Građevinski odbor kojemu su priključena još dva liturgičara i arhitektica koji trebaju biti pomoć svećenicima kada je riječ o obnovi župnih kuća i sakralnih prostora. 

U drugom dijelu radnog susreta prisutni svećenici su imali prigodu iznijeti svoja zapažanja i sugestije vezane uz spomenute teme.

Na kraju vrijedi spomenuti kako predstoji još jedan susret u Travniku sa svećenicima Gučogorskog arhiđakonata koji će se održati u srijedu, 8. ožujka. 

D. K.