Skip to main content
Na svećeništvo biti ponosan i čuvati ga svetim ljubomorom

Na svećeništvo biti ponosan i čuvati ga svetim ljubomorom

U sarajevskoj katedrali Srca Isusova, na Veliku srijedu, 5. travnja tradicionalno je slavljena misa posvete ulja, koju je u zajedništvu s oko 70 svećenika predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić.

U koncelebraciji s nadbiskupom, kada se ujedno u Vrhbosanskoj nadbiskupiji obilježava i Dan Papinskog misijskog djela Sv. Petra, bili su vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić, savjetnik Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, generalni vikar nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, kanonici, dekani te ostalo svećenstvo, javlja Nedjelja.ba.

Crkva18

Uz njih, sv. misi nazočili su vjernici, redovnice, bogoslovi i pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, a liturgijsko pjevanje animirao je Katedrali zbor Josip Stadler, pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Moliti za svećenike
Poslije svetopisamskih čitanja i naviještenog Evanđelja, nadbiskup vrhbosanski uputio je prigodnu homiliju napomenuvši kako ovo misno slavlje, osim njegova uobičajenoga sadržaja i značenja, bitno obilježavaju dvije oznake koje se u ovom obliku događaju samo u današnjem euharistijskom slavlju. „Ponajprije to je obred obnove naših svećeničkih obećanja (…) koje smo dali kod svoga svećeničkog ređenja, da ćemo se tijesno povezati s Gospodinom Isusom i truditi se njemu postajati sve sličniji odricanjem samih sebe i darivanjem svoga služenja živim udovima Isusova tijela (…) Zamolit ćemo potom vas, okupljena braćo i sestre, i sve ostale Kristove vjernike u nadbiskupiji da molite za svoje svećenike sa željom da Bog na njih izlije svoj blagoslov te mognu biti vjerni službenici Krista, koji je vrhovni svećenik, nedostižni uzor i svećenik svih svećenika, kako bi mogli vas dovesti Kristu koji je izvor spasenja. I bit ćete na kraju zamoljeni svi – i Kristovi vjernici laici i svećenici – da molite za svoga biskupa, kako bi ostao vjeran apostolskoj službi koja mu je povjerena te u crkvenoj zajednici bio sve življa slika Krista svećenika, dobroga pastira, učitelja i sluge sviju“, podsjetio je nadbiskup Tomo.

Crkva4

Dalje je kazao kako je drugi bitan sadržaj blagoslov bolesničkoga ulja i posveta ulja svete krizme, po kojima je u crkvenoj tradiciji ovo euharistijsko slavlje i dobilo ime Missa chrismatis. „Sakrament bolesničkoga pomazanja svećenici će tijekom naredne godine podjeljivati bolesnicima tako što će nad njima izgovarati riječi molitve za zdravlje duše i tijela i mazati ih uljem koje će danas biti blagoslovljeno (…) Tijekom današnjega slavlja bit će posvećeno i ulje krizme (…) kojim će već za koji tjedan započet podjeljivanje sakramenta svete potvrde kojom se katolička mladež, Božjim blagoslovom koji prima, utvrđuje u svojoj vjeri i potvrđuje svoja krsna obećanja Isusovih učenika“, objasnio je mons. Vukšić.

Čast i dostojanstvo
U nastavku je napomenuo riječi proroka Izaije: „Duh Gospodnji na meni je jer me Gospodin pomaza, posla me blagovjesnikom biti siromasima, iscijeliti srca slomljena, zarobljenicima proglasiti slobodu, sužnjevima oslobođenje, proglasiti godinu milosti Gospodnje“ (Iz 61,1-2), kojima je on opisao poziv i poslanje svakoga proroka, poslanoga da naviješta i svjedoči u ime Božje. „One se čak dva puta u današnjoj misi naviještaju i po cijelomu svijetu opetuju svima (…) Draga braćo svećenici, na svakom zaređenom i poslanom prezbiteru također se ispunilo ovo pismo onoga časa kad je uljem posvećene krizme bio pomazan jer je toga časa na njega sišao Duh Gospodnji. To je velika čast i dostojanstvo, koje ničim nije zasluženo, i na njega svaki svećenik treba biti ponosan i čuvati ga svetim ljubomorom (…) Naša je zadaća srcima slomljenim donositi Božji lijek koji iscjeljuje njihove ožiljke i rane. Svećenikovo je poslanje naviještati istinu o Isusovu uskrsnuću i tako donositi slobodu zarobljenicima smrti te oslobođenje sužnjevima vlastitih slabosti, pogrešaka i moralnih posrtaja“, poručio je vrhbosanski nadbiskup.

Crkva2

Sveti čini
Uslijedio je zatim sam obred obnove svećeničkih obećanja koja su prezbiteri prihvatili na svećeničkom ređenju. U nastavku, prije molitve Očenaša blagoslovljeno je ulje za bolesničko pomazanje.
Poslije popričesne molitve mons. Tomo pristupio je posveti krizmenog ulja, koje se koristi kod krštenja, potvrde, ređenja prezbitera i biskupa te kod posvete crkve i oltara.
Nakon mise uslijedila je podjela ulja nazočnim svećenicima.

Crkva

Spomenimo kako se misno slavlje posvete ulja i proslava svećeničkog zajedništva, umjesto na Veliki četvrtak, u Vrhbosanskoj nadbiskupiji slavi redovito na Veliku srijedu kako bi svećenici iz cijele nadbiskupije mogli sudjelovati u što većem broju.

J.P., KT