Skip to main content
Ukop vlč. Vlade Jagustina

Ukop vlč. Vlade Jagustina

Na groblju Sv. Ilije u Garevcu, općina Modriča, u subotu 6. svibnja, ukopani su zemni ostatci vlč. Vlade Jagustina, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije.

Ukopne obrede, uz sudjelovanje 40-ak svećenika, među kojima i garevački župnik vlč. Anto Stjepanović, sestre Služavke Maloga Isusa iz Čardaka, obitelj pokojnika i vjernički puk, predvodio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, javlja Nedjelja.ba.

Na početku sv. mise u župnoj crkvi Marije Majke Crkve okupljene je pozdravio domaći župnik vlč. Stjepanović, a mons. Ćosić je zatim uime vrhbosanskog nadbiskupa metropolite mons. Tome Vukšića, kao i uime Vrhbosanske nadbiskupije i u svoje osobno ime izrazio iskrenu kršćansku sućut članovima obitelji pokojnog svećenika Vlade: braći Peri i Jozi, sestrama Ani i Mariji s njihovim obiteljima, rodbini i prijateljima, te članovima župe Kopanice u kojoj je djelovao kao župnik i župe Garevac iz koje potječe.

Mons. Ćosić je zatim pročitao životopis pokojnika spominjući kako je rođen u Garevcu koji je tada pripadao župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Modriči, 16. kolovoza 1957. Za svećenika je zaređen u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, 29. lipnja 1985., po rukama nadbiskupa Marka Jozinovića. Kao župnik je službovao u Derventi, Kupresu, Živinicama kod Tuzle, Globarici kod Žepča te u Kopanicama pokraj Orašja.

U prigodnoj propovijedi generalni vikar govorio je o Isusovom oproštajnom govoru koji je izrekao kako bi apostole učvrstio u vjeri da je on put do Oca. "'Tko je vidio mene, vidio je i Oca', (Iv 14,8) odgovor je koji i nakon toliko godina hrani našu vjeru i pokazuje nam pravi i sigurni put. Ali, ne jedino ili isključivo zato što Isusove riječi zvuče blago, lijepo, smirujuće i ohrabrujuće, nego nadasve zato što otkrivaju odnos koji postoji između njega i Oca", kazao je propovjednik dodajući kako uz to Isus istodobno svojim učenicima objavljuje ono što je središte njegova poslanja, zadaće koju je primio od svog Oca. "Ako je Bog dom u koji Isus ide pripraviti mjesto svojim učenicima, onda je on ujedno i vrata kroz koja učenici trebaju proći i koja ih vode u Očev dom. Odatle slijedi da Isusov sinovski odnos s Bogom Ocem nije samo njegova povlastica već se nudi svima koji u njega vjeruju, koji u njemu vide Oca i koji vjeruju u djela što ih Bog po njemu čini", objasnio je propovjednik.

Nadalje je progovorio o Isusovim djelima koja i danas prate djelovanje njegove zajednice učenika - Crkve, pojašnjavajući kako su ona "djela ljubavi koja omogućuju da, čineći ih sami se poistovjetimo s Kristom. To jest, postanemo poput Krista: ujedinjeni s Ocem".

Na kraju je kazao kako je oproštaj od vlč. Jagustina, "koji je naviještao Riječ Božju i s nama dijelio vjeru u uskrsnuće mrtvih i život budućega vijeka, povlašteni trenutak za ispovijest naše vjere (...) koja nas tješi obećanjem da vlč. Vlado živi u uskrslom Gospodinu; vjere koja će nas s njim povezivati sve do ponovnog susreta u domu Oca Isusova i našega".

Na kraju sv. mise uime domaćih svećenika i naroda od pok. vlč. Jagustina oprostio se vlč. Anto Perić, župnik u Modriči i upravitelj župe u Srednjoj Slatini.

Uslijedio je ukop zemnih ostataka pokojnika na mjesnom groblju.

Podsjetimo, vlč. Jagustin preminuo je u četvrtak 4. svibnja, nakon kratke bolesti, u 66. godini života i 38. godini svećeništva.

J.M., KT