Skip to main content
Svečano proslavljen Šesti obiteljski dan u BiH

Svečano proslavljen Šesti obiteljski dan u BiH

U nedjelju, 30. srpnja, u  prepunoj župnoj crkvi Svete Obitelji na Kupresu svečano je proslavljen Šesti Obiteljski dan u BiH i Treći svjetski dan djedova i baka i starijih osoba.

Geslo Obiteljskog dana u BiH bilo je Obiteljska ljubav je poziv i put svetosti, a Treći svjetski dan djedova i baka i starijih osoba, kojeg je 2021. ustanovio papa Franjo, proslavljen je pod središnjom temom Od koljena do koljena dobrota je njegova, javlja Nedjelja.ba.

Svečanu euharistiju služio je pomoćni biskup banjolučki i predsjednik Vijeća za obitelj BK-a BiH mons. Marko Semren, OFM. U zajedništvu s njim bili su vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić te biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić. Koncelebriralo je desetak svećenika koje je predvodio generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić.

DSC00278

Prije početka mise kupreški župnik vlč. Tomislav Mlakić pozdravio je nazočne ističući kako slaveći Obiteljski dan „krajevna Crkva želi pokazati blizinu i solidarnost s našim hrvatskim katoličkim obiteljima“. „Stoga, svoj pozdrav, molitvu i blagoslov šaljemo svim obiteljima, osobito onim obiteljima koje, nastojeći sačuvati vjernost i svjedočiti evanđeoske vrijednosti, svakodnevno nose teške životne križeve“, kazao je te poseban pozdrav uputio bakama i djedovima koji misu prate u svojim domovima kao i supružnicima koji su odlučili proslaviti obljetnice bračnoga zajedništva.

Bog želi doprijeti do svakog čovjeka

Biskup Semren je uvodeći u misno slavlje istaknuo "kako je ovaj Dan ispunjen čestitkama i zahvalnošću za sve ovdje prisutne i mnoge druge koji su na različite načine povezani s obiteljima i s nama preko elektroničkih sredstava komuniciranja". "Bog u svojoj ljubavi želi doprijeti do svakog čovjeka i svakog člana obitelji. Zahvalni smo Bogu za svu ljubav očitovanu po članovima naših obitelji, bilo živih bilo već preminulih. Ovo je treći Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba koji je papa Franjo posvetio obitelji. Mi smo u Crkvi u BiH zadnje tri godine posvetili molitvi, skrbi i pastoralu djedova, baka i starijih osoba koje su sastavni dio obitelji", kazao je pomoćni biskup banjolučki.

Kraljevstvo Božje nije fizičko mjesto

Na početku prigodne homilije istaknuo je kako je obitelj najvažnija ljudska zajednica na zemlji. Posvijestio je kako ljudi žive u različitim zajednicama, ali je obitelj "osnovna zajednica na kojoj se temelje sve ostale zajednice". "Crkva i država, kao dvije najmoćnije zajednice, također se temelje na obitelji. Isus je rođen u prirodnoj obitelji, ali je osnovao i novu obitelj koja se zove Crkva. Uostalom, on je htio da cijelo čovječanstvo postane jedna obitelj", kazao je i dodao da za Božju ljubav – kraljevstvo Božje - nitko nije beskoristan ili beznačajan.

DSC00213

"Svaki od nas je jedna posebna misija u svijetu, jer je plod Božje ljubavi. Kralj Salomon nas upućuje na važnost molitve za 'pronicavo srce'koje će nam dati mogućnost razlikovanja'dobra od zla'", rekao je i u nastavku napomenuo kako današnja misna čitanja uvode u tajnu Kraljevstva nebeskoga, koje se prema čovjeku otvara u svojoj dvostrukosti. Prvi vid ovog kraljevstva jest njegova zagonetna nazočnost u svijetu, a drugi je njegova nadpovijesna, konačna objava i ispunjenje u vječnosti".

"Kraljevstvo je Božje Božja vladavina najprije u nama, u svakom pojedinom čovjeku. Ući u kraljevstvo Božje znači prihvatiti tu Božju vladavinu. Isus želi da pogledamo sebe, uđemo u sebe, u svoju stvarnost, da prihvatimo sebe kao dar iz Božje ruke i da Boga prihvatimo i priznamo kao gospodara i oca. Kraljevstvo je Božje u nama ali i među nama. Ljudske zajednice i čitavo čovječanstvo trebaju prihvatiti kraljevstvo Božje, Božju vladavinu nad sobom. Kako Bog vlada? Tako da nas nadahnjuje da vršimo njegovu volju, njegove zapovijedi", ustvrdio je biskup i posvijestio kako je Kraljevstvo Božje "stanje" u kojem se nalaze svi spašeni, tj. oni koji su slobodno i savjesno učinili izbor života, izbor vjere. Naglasio je kako to nije fizičko mjesto, nego stanje "duhovne" milosti u "kojem se nalazimo po Gospodinovim zaslugama, koji nam je otvorio oči i otkrio nam ovo veliko blago".

"Isus u evanđelju govori o Kraljevstvu u slikama otkrivanja: 'blago skriveno na njivi i skupocjeni biser'. Riječ je o sreći koja se plaća cijenom odvojenosti, odricanja i podložnosti. Seljak, trgovac više su nego zadovoljni pronađenim blagom. Spremni su sve prodati samo da dođu u posjed toga blaga. Kraljevstvo nebesko – Evanđelje, milost, prijateljstvo s Bogom – to je sakriveno blago prisutno u svijetu – prisutno u obitelji. Iako nam je blizu, mnogi ga ne otkrivaju. Ima onih koji ga otkriju ali ga dovoljno ne vrednuju, zanemaruju ga jer više od njega vole zemaljsko kraljevstvo, zemaljske užitke. No, samo onaj koji ima “pronicavo srce“, koji razlučuje dobro i zlo, koji može razlikovati između vječnoga i prolaznoga, između prividnoga i bitnoga, samo takav donosi radikalnu odluku – prodaje sve što ima s ciljem da stekne to blago. Isus nas poziva da uđemo u Kraljevstvo i sudjelujemo u radosti vječne gozbe", rekao je biskup Semren te potom progovorio o obiteljskom životu koji je škola ljubavi i jamstvo trajanja.

DSC00294

"Stojimo, braćo i sestre, pred izazovima očinstva i majčinstva u današnjem društvu i njihovim nezamjenjivim ulogama u odgoju i odrastanju djece i obitelji.  U jednom zborniku koji se zove Na ramenima moga tate, otac je predstavljen čvrstim držanjem, predstavnik je odgovornosti za brak i obitelj, za ispravno odgajanje novog života. Međutim, premda je dijete često na ramenima svoga tate, njegov pogled počiva na majci i govori nam da očeva i majčina figura nisu uzajamno zamjenjive. Nezamjenjiva je figuru oca kao propovjednika vjere svojoj djeci, svjedoka Evanđelja po kvaliteti života koju stvara u svojoj 'kućnoj Crkvi'. (...) Međutim mnoga su djeca doživjela potpunu suprotnost ovomu. Obilježena su, nažalost, ranjenim očinstvom u osamljenim i hladnim domovima", kazao je i napomenuo "da je Sveti Josip uzor za sve prave očeve koji nas podsjeća da priznamo da smo zahvaljujući njegovu životu i uzoru upoznali svoju vjeru i ljubav i Boga".

Očinstvo podrazumijeva odgovornost

Podcrtao je da istinsko očinstvo podrazumijeva odgovornost i ljubav koji su zapravo lišeni sebičnosti. "Očevi koji svojoj djeci pokazuju ljubav, velikodušnost i strpljenje, ako pritom ne traže ništa zauzvrat, slika su Božjeg očinstva. Očeva ramena su za sva vremena, ona nas ne prestaju nositi kada dobijemo koji kilogram ili godinu više. Otac nas uvijek nosi svojom riječju i primjerom", kazao je i potom progovorio o zborniku radova koji nosi naslov U zagrljaju moje mame u kome su djeca svojim radovima iskazala iskrenu zahvalnost i pokazali svoju ljubav prema majci.

"Posebno su dirljivi uradci koji govore o čežnji za umrlom majkom ili doživljajima one djece koja su često prepuštena sama sebi te žive s bakom kao 'drugom majkom', dok je veliki broj pjesama posvećen Gospi, Nebeskoj Majci, majci svih nas, našoj utjesi i zaštitnici", kazao je biskup te naglasio kako su sretna djeca i mladi koji odrastajući u sretnim obiteljima imaju priliku postati sretni odrasli i odgovorni članovi društva.

DSC00393

"U obitelji se dijete uči prvim navikama koje mu daju sigurnost u ponašanju te najvažnije lekcije života: uči način govora i prima elementarnu kulturu koja je u njemu već sadržana, prihvaća glavna pravila djelovanja koja su u počecima društvenog i moralnog života, prima esencijalne sposobnosti u građanskom suživotu i ponekad same tehnike svog budućeg zanimanja", dodao je te se potom obratio starijima ističući da je Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba prilika još jednom posvjedočiti da Crkva želi slaviti zajedno sa svima onima kojima je Gospodin "obilno ispunio dane".

Propovijed je završio riječima: "Molimo Gospu, Majku nježnosti, da nas sve učini tvorcima revolucije ljubavi kako bismo zajedno oslobodili svijet od sjene samoće i zloduha rata. Današnji dan može nam i treba biti svjetlo života. Prihvatimo ga, jer samo u vjernosti Bogu i služenju životu u obitelji možemo naći puninu života obećanu vjernim vršiteljima njegove svete volje. Amen."

Krštenje i blagoslov zlatnih i srebrnih supružnika

Nakon homilije kupreški župnik krstio je dvije bebe, Mariju i Helenu, blizanke obitelji Ćurković.

Poslije župnih oglasa biskup Semren je blagoslovio nazočne koji su obilježavali srebrni i zlatni bračni jubilej. Pola stoljeća bračnih zavjeta proslavili su: Ljubo Mira Begić (Kupres); Alojzije Lucija Batinić (Kupres); Jozo Radojka Ilić (Gradina); Ivan Anica Džolan (Rumboci); Stojan Ana Puljić (Neum) te Josip Mira Šarić Marko Bosa Martinović. Četvrt stoljeća od sklapanja sakramentalnog braka proslavilo je 12 parova.
Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor iz Nove Bile.

Zahvaljujući Hrvatskoj televiziji Herceg Bosna i Laudato televiziji, kao i radio postajama Marija i Kupres euharistiju su mogli pratiti katolici u BiH i Hrvatskoj te u dijaspori.

Ž.I., KT