Skip to main content
Misa uočnica Velike Gospe u Komušini

Misa uočnica Velike Gospe u Komušini

U ponedjeljak 14. kolovoza, uoči svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije u najvećem marijanskom svetištu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, u Komušini kod Teslića, svetu misu predvodio je nadbiskup vrhbosanski metropolita mons. Tomo Vukšić.

Tradicionalno, ovo slavlje okupilo je veliki broj vjernika, njih oko 20 000, a uz nadbiskupa Tomu koncelebriralo je 10-ak svećenika, među kojima župnik preč. Boris Salapić.

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić se osvrnuo na evanđelje dana ističući važnost slušanja i čuvanja riječi Božje.

"Isus na riječi: 'Blažena utroba koja te nosila i prsi koje si sisao', odgovara ne na naš način ili kako bi dobro odgojeni sinovi i kćeri odgovorile, ili dobri očevi i majke reagirali. On izabire treći put, svoj put, tako često prisutan u njegovim reakcijama koje opisuju sveti tekstovi. Tako Isus na pohvalu odgovara iskoračujući još jednu dimenziju više: 'Još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je", odgovara on koji je Riječ Božja (...) Isus kaže 'još blaženiji'. On ne dovodi u pitanje zadovoljstvo ni blaženost one koja ga je odgojila i njega koji je odgojen, ali se ne zadovoljava time - on očekuje da svi zajedno - oni koji su ga slušali onda, i mi koji ga slušamo večeras ovdje, iskoračimo iz svoje svakodnevice uspješni u mjeri u kojoj jesmo i trebamo biti zahvalni Gospodinu Bogu, biti blaženi zbog blagoslova kojeg nam je dao i nikada ne zaboraviti da ako ostanemo samo u tome, riskiramo da zakoračimo u oholost, jer još su blaženiji od tih blaženih oni koji riječ Božju slušaju i čuvaju je. Svrha našega večerašnjega okupljanja i okupljanja svih kršćanskih vjernika na sličnim euharistijskim slavljima, danas na uočnicu blagdana Velike Gospe sastoji se upravo u tome", posvijestio je propovjednik dodajući kako je evanđelje dana ciljano izabrano za cijelu Katoličku Crkvu i sve mise u večernje sate uoči Velike Gospe kako bi se cijeli svijet "naučio da su još blaženiji oni koji riječ Božju čuvaju i slušaju".

IMG 4e0acf77ea21cc75af02aa485dbce7aa V

Naveo je zatim kako je primjer tomu Blažena Djevica Marija koja pripada kategoriji "još blaženijih" jer je uvijek bila poslušna riječi Božjoj. "Gospodin vjeruje da mi slušamo i čuvamo riječ Božju zato je s nama večeras ovdje. To isto vjeruje i Djevica Marija, zato je svojim zagovorom večeras s nama, zato zagovara kod svojega Sina i one uspješne i one manje uspješne, i one posvema neuspješne da prvi zadrže pravac na kojem jesu, da drugi nastave barem na takav način, a oni treći da se vrate na pravi put uvijek poslušni riječi Božjoj. Uvijek u vlastitom životu u trenutcima iznenađenja, posebice nevolja, trebamo imati hrabrosti i povjerenja kazati: 'Neka mi bude po volji Božjoj', i sigurno će onda po ustima nekog tko će izreći blagoslov u našemu životu voljom Božjom biti kazano: 'Blagoslovljen jer si povjerovao da će ti biti ono što ti je rečeno od Gospodina'", kazao je, među ostalim, mons. Vukšić ponovno ističući okupljenima da su "još blaženiji oni koji riječ Božju slušaju i čuvaju".

komusina t

Na kraju sv. mise župnik preč. Salapić zahvalio je Bogu na zajedništvu, nadbiskupu Tomi, braći svećenicima, među kojima njih 25 koji su bili na raspolaganju za sv. ispovijed te nazočnim vjernicima, javlja Nedjelja.ba.

Misno slavlje animirao je zbor župe Sv. Ante Padovanskog iz Žepča, a pod ravnanjem župnika preč. Predraga Stojčevića.

Sv. misa završila je pastirskim blagoslovom nadbiskupa Tome, a u 22 sata planirana je pobožnost križnoga puta u župnoj crkvi te bdijenje pred slikom Gospe Kondžilske.

IMG 2364c7fd5876f3388a27a3c58d7097b2 V

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, u utorak 15. kolovoza, u ovom će svetištu od 7:30 svećenici biti na raspolaganju za svetu ispovijed.

U 9 sati počet će uvodni obredi, a potom i procesija sa slikom Gospe Kondžilske do brda Kondžilo gdje će svetu misu u 11 sati slaviti pomoćni biskup u miru mons. Pero Sudar.

J.M., KT