Skip to main content
Hodočašće vjernika VN-a u Mariju Bistricu

Hodočašće vjernika VN-a u Mariju Bistricu

Petnaesto hodočašće vjernika Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke održano je u subotu 10. listopada.

S hodočasnicima misu su u Crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca slavili vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i banjolučki biskup Franjo Komarica, dok su zbog pandemije otkazani Križni put i pozdrav Gospinu liku u crkvi.

Kardinal Puljić u propovijedi je istaknuo potrebu odgovornosti, ne samo za zdravlje nego na svim područjima. „Dok nam ‘peru mozak’ s brojkama o zaraženim i umrlim od koronavirusa nitko ne spominje ubijenu nerođenu djecu”, napomenuo je kardinal, poručivši da je potrebno da čovječanstvo shvati svoju odgovornost. “U društvu donosimo zakone, kojima zapravo Božji zakon mijenjamo, pogotovo kad je u pitanju brak i obitelj. Ističemo demokratska prava, a gdje je tu demokracija koja ruši zakon i obitelj, to je demon-kracija. Zato moramo ugraditi odgovornost na svim razinama. Život je vrijedan od samoga začeća do prirodne smrti. Život treba vrednovati i na njega uložiti odgovornost”, poručio je kardinal Puljić.

Govoreći nadalje o bolestima, prenosi IKA, kardinal je primijetio kako se u društvu govori o kriminalu i korupciji, ali se ne spominje nemoral koji je postao nešto normalno. Spomenuo je laž kao bolest od posebnog značenja:

„Kada treba nekoga oblatiti – nije njih sramota ni grijeh. Nalagati i oblatiti u medijima! Još nisam ni jedan medij susreo da je javno rekao: ‘Oprostite, mi smo se prevarili, mi smo krivo rekli…’ Kakvo to društvo želimo izgraditi? Bolesno. Javno mnijenje je bolesno jer su se urušile vrednote. Potrebno je vratiti prave vrednote gdje je čovjek u središtu – njegova prava, njegovo dostojanstvo. Ne daje to država i politika, to je Bogom dano.Samo su država i politika dužne pomoći da čovjek živi svoje dostojanstvo, svoja prava, i da izgrađuje međuljudske odnose. Zato je potrebno odgojiti savjest, voditi računa s Božjim zapovijedima. Zato je potrebno shvatiti: Ako Boga uklonimo, čovjek je u opasnosti”.

Zaključujući propovijed kardinal je pozvao vjernike da imaju povjerenje u Božju ljubav i da mole Majku Božju kako bi znali svoje bole nositi i liječiti ih u Isusovim ranama.

KT