Skip to main content
Proslavljena suzaštinica Vrhbosanske nadbiskupije

Proslavljena suzaštinica Vrhbosanske nadbiskupije

U utorak, 8. prosinca u sarajevskoj katedrali proslavljena je svetkovina Bezgrješnog Začeća BDM, suzaštitnice Vrhbosanske nadbiskupije, te je obilježen spomendan preminuća nadbiskupa Stadlera.

Ujedno je Provincija Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije Služavki Malog Isusa sa sjedištem u Sarajevu proslavila svoj patron.

Skromnija proslava
Budući da su nadbiskup metropolita vrhbosanski Vinko kard. Puljić i nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić još uvijek na bolničkom liječenju od posljedica koronavirusa, misno slavlje predvodio je postulator kauze za proglašenje blaženim sl. Božjega nadbiskupa Stadlera dr. mons. Pavo Jurišić uz koncelebraciju četvorice svećenika, javlja KTA.

Profesor Jurišić prenio je pozdrave kardinala i nadbiskupa Vukšića te čestitke za patron Sarajevske provincije sestrama SMI na čelu s njihovom provincijskom glavaricom s. Anom Marijom Kesten. Također je kazao kako se obojica osjećaju dobro i da zahvaljuju svima za molitve, izraze blizine i potpore.

Zbog ograničenja u vrijeme aktualne pandemije koronavirusa sestrama koje žive i djeluju u Sarajevu, za razliku od prijašnjih godina, pridružile su se na svetoj misi samo njihove susestre koje djeluju u Rehabilitacijskom centru za osobe s posebnim potrebama Sveta Obitelj u Mostaru, a sudjelovali su i bogoslovi te malobrojni drugi vjernici.

stad

Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića

Sačuvana Adamove krivnje
U prigodnoj propovijedi mons. Jurišić je rekao kako se u pučkoj predaji svetkovina Bezgrješnog začeća BDM označava kao prvo čelo Božića, jer od tog dana do svetkovine Isusova rođenja preostaje još 17 dana. „Sadržaj svetkovine Bezgrješnog začeća, koji je predstavljen u buli Ineffabilis Deus (Neizrecivi Bog) poručuje kako je 'preblažena Djevica Marija u prvom trenutku svoga začeća, jedinstvenom milošću i povlasticom svemogućega Boga, u predviđanju zasluga Isusa Krista Spasitelja ljudskog roda, bila očuvana od svake ljage istočnoga grijeha' (D 2803). Ovdje se naglašava dvoje: prvo, da je Marija jedna od nas, te je kao i svatko od nas trebala Otkupitelja Isusa Krista. Drugo, da je Marija unaprijed i na savršen način bila otkupljena. To znači kako je njoj i prije nego je bilo kakav grijeh mogao ili imao pravo dotaknuti se nje, došla na nju milost Kristova sačuvavši je unaprijed od toga da bi morala nositi baštinu Adamove krivnje“, pojasnio je kanonik Stolnog kaptola.

stad1

U nastavku propovijedi upozorio je kako su se kroz povijest javljali pojedini glasovi koji su željeli izvrgnuti ruglu istine katoličke vjere, pa tako i istinu o Marijinom bezgrješnom začeću. „To se događalo i u vrijeme kada je sluga Božji Josip Stadler upravljao ovom mjesnom Crkvom. To se događa i danas po uvredama koji se nanose ne samo kršćanima, nego i samome Bogu kada se 'u ime nekakvog naprednoga pogleda na svijet' blate kršćanske svetinje, oskvrnjuju sveta mjesta, pogrđuju kršćanska znamenja i sveti likovi“, kazao su mons. Pavo te je podsjetio na jednu Stadlerovu poruku: „Često nam od protivnika valja učiti što trebamo štovati. Jer, bez sumnje, oni ne navaljuju na našu nauku, posebno na bezgrješno začeće BDM, iz ljubavi prema svetoj vjeri ili prema samom Bogu, ili prema BDM, jer oni mrze kako vjeru i početnika vjere Boga, tako i BDM i nas same. Njima nije ni na kraj pameti da se Bog proslavi ili da mi budemo privedeni na pravi put spasenja, nego je u njihovu opaku srcu vruća želja da podruju Crkvu i njezinu vjeru, a nas da upropaste. Ali to im neće nikada poći za rukom, jer je Gospodin Isus obećao da će on sam biti sa svetom Crkvom dok ona propovijeda narodima da vjeruju sve što je on učio, i da drže sve, što je on zapovjedio.“

Na kraju mise mons. Jurišić i svećenici pohodili su grob sl. Božjega Stadlera i izmolili molitvu za njegovo proglašenje blaženim.

Poslije završnog blagoslova sestre Služavke Malog Isusa nastavile su moliti i pjevati kod groba svoga utemeljitelja te svoje druženje nastavile u svom obližnjem samostanu Egipat.

J.P., KT