Skip to main content

Proslavljena misa božićnog bdijenja u katedrali

U katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu, 24. prosinca, u večernjim satima, usprkos izvanrednoj epidemiološkoj situaciji, svečano je proslavljena misa božićnog bdijenja koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić. Koncelebrirali su vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić i 15-ak svećenika, između kojih, generalni vikar mons. Slađan Ćosić, kanonik i rektor katedrale mons. Ante Meštrović te kanonik mons. Bosiljko Rajić.

Nadbiskup koadjutor je najprije pozdravio kard. Puljića, nazočne svećenike i vjernike te istaknuo kako je osnovna poruka božićnoga vremena rađanje druge božanske osobe koja dolazi spasiti čovječanstvo.

Knez mironosni koji ima svu vlast

Na početku prigodne propovijedi mons. Vukšič je istaknuo kako je Božić "blagdan kojim se sjećamo događaja kad se Božji Sin, druga osoba Presvetoga Trojstva, rodio kao čovjek" te dodao kako ovaj blagdan proslavljamo posebice kao vrijeme kad je Bog na osobit način bliz čovjeku, a čovjek Bogu.

DSC 0010

"I ne samo u osobi Isusa iz Nazareta nego, na duhovan način, također u svakom čovjeku do svršetka svijeta. Radi nas i radi našega spasenja! Radi čovjekova oboženja. To je osnovna istina o Božiću", ustvrdio je nadbiskup koadjutor te naglasio kako je dijete, čiji rođendan proslavljamo, Bog silni, Knez mironosni koji ima svu vlast.

"Bog silni je postao čovjek. Premostio je jaz između nevidljivoga i vidljivoga i došao tako blizu. U njemu se Bog počovječio. To zato da bi svakom čovjeku bila ponuđena mogućnost oboženja", rekao je mons. Tomo i posvijestio da je Bog sišao na zemlju da bi čovjek uzašao na nebesa.

Ponavljajući kako je Bog položen u jasle umjesto u kolijevku istaknuo je kako odricanje od moći ne ugrožava njegovo boštvo niti njegovo svevladarstvo, jer, dragulj je uvijek dragulj, gdje god se nalazio. "Njegova sila je u snazi da se odrekne svakoga oblika ovosvjetske moći. On je moćan upravo zato što je slab. On je svemoćan upravo zato što se ne boji izgledati nemoćan. Uz to, čistoća duše i bezazlenost Božjih stvorenja Isusov je pravi duhovni zavičaj i trajan stan. Jer On je Knez mironosni! Pa zar je čudo što se rodio među mirnim čobanskim dušama i tamo gdje vlada sloga među njegovim stvorenjima", naglasio je nadbiskup Vukšić.

Dijete nam se rodilo, sina dobismo

Nadalje je objasnio kako jedna od misli koja se, u proslavljanju ove Božje i ljudske blizine, u božićnim danima redovito ponavlja, a koju se preuzima od proroka Izaije, glasi: "Dijete nam se rodilo, sina dobismo" (Iz 9,5). "Ta proročka misao – kao trajna pouka, opomena i podsjetnik – postaje osobito aktualna u našemu vremenu. Kršćanska istina o djetetu, rađanju i braku, kao zajednici muškarca i žene, vrlo je uzvišena. U skladu je s voljom Boga stvoritelja i posvema je prirodna! Zato je božićni događaj uvijek poticaj svakoj obitelji, posebice kršćanskoj, da se zbliži, da se voli, da daruje život", ustvrdio je te dodao da muškarac i žena, združeni uzajamnom ljubavlju, u braku se jedno drugomu daruju radi svoga osobnog dobra i rasta, ali i radi rađanja novih ljudskih života. 

DSC 0025

Potom je podsjetio kako živimo u vremenu kada se na više strana nastoji dovesti u pitanje uzvišena kršćanska istina o bračnoj zajednici muškarca i žene. "Kao vjernici, molimo Isusa za sreću svih obitelji: muževa i žena – suradnika Božjih u stvaranju čovjeka. Znademo da je njihova međusobna ljubav usađena u narav kao posljedica volje Božje i da, po tom istom rasporedu Božjemu, preporod ljudskoga roda i društva započinje i gradi se po vjernosti volji Božjoj, uzajamnoj ljubavi i rađanjem novih života", dodao je mons. Tomo.

Postati čovjekom...

Pred kraj propovijedi istaknuo je kako je samo u situaciji u kojoj je čovjek čovjeku čovjek, ljudski rod siguran, a narodi su jedni za druge blagoslov. "I radnik će imati pravednu plaću, bolesnik potrebnu njegu, a goli i gladni odjeću i obrok. I samo u tom slučaju, i Bog će imati mjesto gdje da se nastani u ljudskom društvu", naglasio je i ustvrdio da je poruka svete noći svim ljudima: "Onaj tko želi biti i zauvijek ostati u Božjoj blizini, mora učiniti ono isto što je uradio Bog: postati čovjek! Za sebe i za druge".

DSC 0007

Završavajući propovijed naglasio je kako je apostol Pavao to vrlo lijepo sažeo u odlomku pisma svom učeniku i suradniku Titu, što se moglo čuti za vrijeme misnih čitanja: "'Pojavila se doista milost Božja, spasiteljica svih ljudi; odgojila nas da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih požuda te razumno, pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu, iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista. On sebe dade za nas da nas otkupi od svakoga bezakonja i očisti sebi Narod izabrani koji revnuje oko dobrih djela' (Tit 2,11-14)."

Na kraju je svima zaželio sretan Božić i blagoslovljenu cijelu 2021.: "Zdravi i veseli bili! Po Kristu Gospodinu našemu. Amen."

Misno slavlje u prvostolnici animirao je Katedralni zbor pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Misa bdijenja je slavljena u 20 sati zbog epidemioloških mjera koje su na snazi u glavnom gradu, a koje uključuju i zabranu kretanja poslije 23 sata.

Misu je u izravnom prijenosu pratila Radiotelevizija Bosne i Hercegovine.

Ž.I., KT