Skip to main content
Tradicionalno čestitanje Uskrsa vrhbosanskom nadbiskupu

Tradicionalno čestitanje Uskrsa vrhbosanskom nadbiskupu

Svećenici, redovnici i redovnice koje djeluju u Sarajevu, u podne na Veliku subotu, 3. travnja u prostorijama Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije okupili su se na tradicionalnom čestitanju Uskrsa vrhbosanskom nadbiskupu.

U ime 30-ak osoba duhovnog staleža među kojima su, osim domaćina, bili: vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić​​​​​​, provincijalke s. Anamarija Kesten (SMI) i s. Kata Karadža (SŠF) čestitku je izrekao župni vikar u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Stupu vlč. Marin Babić.

Isus daje smisao

U svome govoru među ostalim je napomenuo kako je svetkovina Uskrsa prigoda za razmišljanje o onomu vječnom, odnosno o onome što slijedi nakon Velikog petka i smrti. „Patnja, bol, suze, kao da nemaju mjesta u življenju čovjeka današnjice, kao da nisu sastavni dio života i življenja u ovomu prolaznomu svijetu. Događaji Velikog petka podsjećaju kako su oni sastavni dio našega življenja i postojanja. No, isto tako da nemaju zadnju i konačnu riječ. Nadići bol, patnju i suze, odnosno dati im smisao u životu svakoga od nas može samo onaj koji ima vjeru u Kristovo uskrsnuće. Uzmemo li Isusa za prijatelja naša patnja imat će itekako smisla, našu bol imat ćemo s kim podijeliti i naše suze imat će tko otrti“, poručio je vlč. Babić te zaključio: „Potreban nam je susret s izvorom ljubavi, s pobjednikom nad smrću. Stoga neka Kristova pobjeda ljubavi djeluje među nama tako da budemo svjedoci vjere, nade i ljubavi te nas uskrsli Gospodin sve učini glasnicima i propovjednicima nade i života u našoj sredini.“

cest14

Radovati se Isusu

Nakon izrečene čestitke prisutnima se obratio i kardinal Puljić koji je najprije zahvalio pristiglim čestitarima na dolasku za kojega je ocijenio da je, unatoč pandemiji, prigoda za međusobno izgrađivanje zajedništva. Zatim je ispripovjedio priču o snu jednoga Irca koji je sanjao Posljednji sud i kojega je na tome sudu spasilo to što je razveseljavao tužne. „Želimo radostan Uskrs. Želimo se Isusu radovati. Radovati se Isusu znači radovati se njegovoj žrtvi kojom je zlo pobijedio i život donio. Nema prave radosti ako se od križa bježi. Slaviti Otajstvo Otkupljenja znači dozvoliti da nas Isus oblikuje. To oblikovanje nas jača u našoj pastoralnoj ljubavi da iz te brige, kao što Papa poručuje, ne bude nitko isključen. Unatoč izolaciji u ovoj pandemiji, mi se ne smijemo izolirati u svojoj pastoralnoj ljubavi. Štoviše, moramo razbijati klanski mentalitet koji politika nameće stranačkim interesima“, poručio je vrhbosanski nadbiskup te je pozivajući se na papu Franju pozvao na izgradnju bratstva i zajedništva. „Ova mjesna Crkva treba postati istinski naš zajednički dom, bez obzira koja nam je služba povjerena ili kojem redu ili zajednici pripadamo. Pozvani smo ljubiti Krista i Crkvu, voljeti Boga i čovjeka za kojega je Isus pošao na križ te prihvaćati žrtve na koje nailazimo hodeći putem te ljubavi. Ako istinski volimo Krista i poslanje koje nam je povjerio, onda ćemo se za to i žrtvovati i umirati sebi živeći za Boga i svoje bližnje. A ono za što se umire, to ne odumire“, istaknuo je kardinal Vinko te je zaključno podijelio misli Sv. Ivana Pavla II. koje ga nadahnjuju, a koje govore o proputovanju ovim svijetom na kraju kojega nas dočekuje nebeski Otac.

cest8
Na kraju je u ime nadbiskupa Tome i svoje osobno ime osobama duhovnog staleža čestitao Uskrs. „Neka Uskrsli svojim božanskim svjetlom obasja dušu svakoga od vas da budete nositelji i navjestitelji uskrsne radosti“, zaključio je kardinal Vinko.

Uslijedio je zajednički domjenak i međusobno čestitanje Uskrsa okupljenih.

D. K.