Skip to main content
Poruka kardinala Vinka Puljića za Nedjelju Dobrog Pastira 2021.

Poruka kardinala Vinka Puljića za Nedjelju Dobrog Pastira 2021.

Predsjednik Vijeća za bogoslovna sjemeništa i Vijeća za mala sjemeništa Biskupske konferencije BiH Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i predsjednik BK BiH, uputio je Poruku za Nedjelju Dobrog Pastira koja se ove godine slavi 25. travnja 2021. Poruku pod naslovom: Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju (Mt 9, 38) prenosimo u cijelosti:

"Draga braćo misnici, dragi redovnici i redovnice, draga braćo i sestre!

Naš Gospodin je dao zapovijed učenicima svoga vremena, ali i svojim učenicima svih vremena da mole gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju (Mt 9, 37). Cijela Crkva se posebno odaziva na ovu Isusovu zapovijed prigodom Nedjelje Dobrog Pastira u četvrtu uskrsnu nedjelju koja ove godine pada 25. travnja. Čitajući Evanđelje vidimo da je Gospodin neke osobno imenom pozivao i slao ih propovijedati Radosnu vijest (Mk 3,14). On poziva i želi da pozvani budu njegovi bliski suradnici. Iako je uzašao na nebo, Isus je ipak obećao svoju trajnu prisutnost do svršetka svijeta.

Gospodin i danas pokazuje svoju prisutnost posebno preko posvećenih služitelja - biskupa, svećenika i đakona koji su pozvani i poslani naviještati radosnu vijest spasenja i biti prvi svjedoci Uskrslog Krista svojom riječju i svojim primjerom. Zato pozivam ponajprije svećenike, bez obzira na povjerenu im službu, da u ovoj pandemiji udvostruče svijest o Kristovu pozivu na svjedočenje i molitvu kako bi odgojili svoje nasljednike. Nitko ne može bilo osloboditi od ove obveze nijednog svećenika, dijecezanskog ili redovničkog, bilo da je izravno u pastvi ili na nekoj drugoj službi. Na poseban način ovim potičem, pozivam i ohrabrujem svećenike i sve koji su uključeni u pastoralni rad s ministrantima da im riječima i vlastitim primjerom pomognu rasti uz oltar i zaboljeti žrtvenik Gospodnji.

Ovom prigodom napominjem da su se svake godine uoči Nedjelje Dobrog Pastira u Sarajevu okupljali ministranti iz župa Vrhbosanske nadbiskupije na svoje godišnje zborovanje. I ove godine, kao i lani, aktualna pandemija primorala je da bude odgođeno već najavljeno zborovanje. Međutim, nije odgođeno izvršavanje Isusove zapovijedi na molitvu da pošalje radnika u žetvu svoju. Uz već ustaljenu molitvu za duhovna zvanja u prvu subotu svakog mjeseca, neka se posebno potiče vjernike na još češću i žarču molitvu za nove žeteoce na njivi Gospodnjoj, ali i za svoje pastire da izvrše Isusovu zapovijed.

Ovom prigodom pozivam i sve naše obitelji da probude u sebi svijet Gospodnjeg poziva da budu Crkva u malom. Poznata je stara istina da se, ako nema u vrtu cvijeća, nema što ubrati ni za za oltar. Zato je na supružnicima prevažna odgovornost otvorenosti prema životu i obiteljskog odgoja u vjeri. Neka se ne ugasi svjetlo vjere na našim obiteljskim ognjištima. Svi smo iznikli iz obiteljskog ozračja. Koliko god ovo sekularno društvo u ime lažne demokracije urušavalo naravni zakon braka i obitelji, iz vjere sačuvajmo taj dar Božji svjesni da Bog muško i žensko stvori i naredida se rađaju i množe. Neka se u našim obiteljima iz ljubavi djeca rađaju i odgajaju, a u ozračje obiteljske vjere također niču i rastu klice duhovnih zvanja.

Na poseban način želim ohrabriti one mlade koji stoje neodlučni pred nutarnjim Isusovim pozivom da ga izbliza slijede na putu svećeništva ili redovništva. Potičem ih na hrabrost da Gospodinu reknu svoj odlučno: Evo me. Isus još nikoga nije iznevjerio. Valja izgraditi to povjerenje u Isusa koji treba vašu mladost, vašu hrabrost i spremnost surađivati s njim za spas duša. Da bi bili spremni i hrabri odazvati se unutarnjem pozivu, potrebno je Isusa upoznati, zavoljeti i biti oduševljen njegovom božanskom riječju.

Neka za sve nas bude poseban izazov Godina Božje Riječi na razini Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Godina na razini opće Crkve posvećena sv. Josipu, čovjeku posebnog Božjeg povjerenja. U duhu Božje Riječi i po zagovoru Sv. Josipa neka svi oni koje Bog zove otkriju tu Božju gestu posebnog povjerenja jer ih želi imati blizu kao svoje suradnike.

Na sve zazivam obilje Božjeg blagoslova i predajem brižnoj zaštiti Nebeske Majke!"