Skip to main content
Svetkovina Tijelova svečano proslavljena u sarajevskoj prvostolnici

Svetkovina Tijelova svečano proslavljena u sarajevskoj prvostolnici

Svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove, poznatija kao Tijelovo ili Brašančevo, svečano je u četvrtak, 3. lipnja proslavljena u sarajevskoj katedrali Srca Isusova.

Središnje euharistijsko slavlje predslavio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić u koncelebraciji s: nadbiskupom koadjutorom mons. Tomom Vukšićem, generalnim vikarom Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađanom Ćosićem, katedralnim župnikom i dekanom Sarajevskog dekanata preč. Matom Majićem i još 10 svećenika.

tijelovo1

Nakon naviještene Božje riječi prigodnu propovijed izrekao je kardinal Vinko. Tako je na početku podsjetio kako vjernici okupljeni na euharistiju međusobno izgrađuju najveće moguće zajedništvo. Zatim je podsjetio kako netko kada odlazi od kuće ili na samrti ostavlja dragim osobama ono najdragocjenije. „Tako nešto napravio je i Isus prije smrti. Međutim, on nije ostavio stvar nego sebe“, kazao je propovjednik tumačeći svetkovinu Tijelova uz napomenu kako svaki puta kada se slavi euharistija vjernici se prisjećaju Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Progovorio je i o tekstu objavljenom u posljednjem broju Katoličkog tjednika koji govori o euharistijskim čudima pri tome utvrdivši: „Čuda su darovana Božja ljubav (…) Isus je ostavio sebe kao hranu da možemo duhovno opstati.“ Završavajući propovijed kardinal je uputio poruku svim vjernicima da žive Kristovu prisutnost te da se raduju otajstvenom susretu s njim.

tijelovo10

Na kraju sv. mise, koju su liturgijskim pjevanjem i sviranjem te asistencijom kod oltara animirali bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, uslijedila je procesija s Presvetim oltarskim sakramentom s četiri postaje unutar katedrale.

D. K., KT