Skip to main content
Priopćenje s 84. redovitog zasjedanja biskupa BK-a BiH

Priopćenje s 84. redovitog zasjedanja biskupa BK-a BiH

Članovi Biskupske konferencija Bosne i Hercegovine održali su, 13. i 14. srpnja u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci svoje 84. redovito zasjedanje. Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik BK-a BiH, a sudjelovali su svi članovi Biskupske konferencije BiH. Delegati Hrvatske i Slovenske biskupske konferencije mons. Bože Radoš, biskup varaždinski, i mons. Franc Šuštar, pomoćni biskup ljubljanski, prenijeli su bratsku podršku članova svojih Konferencija te se osvrnuli na najvažnija crkvena događanja u svojim zemljama.

Priopćenje za javnost kojega je donijela Katolička tiskovna agencija prenosimo u cijelosti:

Nakon što se na razini opće Crkve u biskupijama i biskupskim konferencijama pojedinih zemalja privodi kraju prva etapa trogodišnjeg sinodskog hoda XVI. Redovite opće skupštine Biskupske sinode, koja će održati u Vatikanu u listopadu 2023. na temu: Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje., biskupi su se zajednički osvrnuli na sažetke koje su Biskupskoj konferenciji BiH dostavili biskupijski sinodski timovi na čelu s generalnim vikarima iz Banje Luke, Mostara i Sarajeva. Također su razmotrili prijedlog sažetka Biskupske konferencije BiH i dali potrebne smjernice za njegovu doradu nakon čega će biti dostavljen Generalnom tajništvu Biskupske sinode u Rimu. Zahvalni su svima koji su se aktivno i molitvom uključili u sinodski proces u svim biskupijskim zajednicama u Bosni i Hercegovini u otvorenosti poticajima Duha Svetoga i u nastojanju da rastu u vjeri kao pojedinci i kao zajednice.

Biskupi su razmotrili i prihvatili Izvješće Nadzornog vijeća Caritasa Bosne i Hercegovine o djelovanju Caritasa BiH u 2021. godini.

Sa zanimanjem su saslušali Godišnje izvješće o djelovanju Caritasa Bosne i Hercegovine u 2021. godini i aktivnostima koje je provodio prema svome Statutu i Strateškom planu. Sa žaljenjem su primili na znanje informaciju da je smanjeno zanimanje partnera i donatora za financiranje aktivnosti Caritasa BiH kao i da državni fondovi samo simbolično podupiru rad ove karitativne institucije te da većina fondova Europske unije nije dostupna Caritasu BiH. Upoznati su također s provedbom akcije Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH koju provodi Hrvatski Caritas prema odluci Hrvatske biskupske konferencije, i s obilježavanjem Nedjelje Caritasa u biskupijskim zajednicama u BiH. Zahvaljuju djelatnicima Caritasa BiH i biskupijskih Caritasa sa sjedištima u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu što su i u vrijeme ograničenja zbog pandemije koronavirusa provodili gotovo sve svoje karitativne projekte pomažući ljudima u potrebi. Također zahvaljuju brojnim dobročiniteljima i podupirateljima za njihov doprinos naporima karitativnih djelatnika da pomognu ljudima u potrebi.

Biskupi su se osvrnuli na Đakonsku pastoralnu godinu koja je provedena na razini svih biskupijskih zajednica i obje franjevačke provincije u Bosni i Hercegovini tijekom akademske 2021./2022. godine i razmišljali o poboljšanju njezine provedbe. Zahvalni su svima koji su uključeni u njezino ostvarenje.

Nakon što su dali završne smjernice za proslavu 5. Obiteljskog dana u Bosni i Hercegovini, biskupi pozivaju sve članove svojih biskupijskih zajednica kojima je to moguće a posebno vjernike iz susjednih župa, da se i ove godine ujedine na Euharistijskom slavlju u nedjelju 31. srpnja 2022. u crkvi Svete Obitelji na Kupresu. Također potiču sve župne i druge crkvene zajednice da te nedjelje obilježe Obiteljski dan i 2. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. Podsjećaju na Poruku pape Franje upućenu za taj Dan pod naslovom: “Rod donose i u starosti” (Ps 92, 15) koji će u Bosni i Hercegovini biti obilježen 31. srpnja 2022. kao i prošle godine u sklopu Obiteljskog dana.

Na inicijativu Vijeća europskih biskupskih konferencija, biskupi pozivaju sve župne i druge crkvene zajednice u svim biskupijama da na blagdan Uzvišenja Svetog Križa, 14. rujna 2022., u večernjim satima organiziraju klanjanje pred Presvetim kao izraz blizine i solidarnosti cijele Crkve u Europi ujedinjene u molitvi za ratom zahvaćenu Ukrajinu.

U duhu crkvenog socijalnog nauka biskupi pozivaju sve na društvenu odgovornost. U tom smislu potiču na razboritost i mir u ovo predizborno vrijeme i na odgovorno sudjelovanje u izborima kao i na pravovremenu registraciju onih koji to trebaju učiniti.

Radni dio zasjedanja biskupi su oba dana započinjali zajedničkim Misnim slavljima i proželi molitvom Božanskog časoslova. Na blagdan sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika Banjolučke biskupije i katedrale u petak, 15. srpnja sudjelovat će na Euharistijskom slavlju u katedrali u 10 sati. Predsjedat će biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, koji će tom prigodom proslaviti zlatni jubilej - 50 godina svećeništva zajedno sa svojim dugogodišnjim suradnikom u Biskupskom ordinarijatu mons. Antom Orlovcem. Prigodnu propovijed uputit će nadbiskup metropolit vrhbosanski u miru kardinal Vinko Puljić.

Banja Luka, 14. srpnja 2022.

Tajništvo BK BiH