Skip to main content
Svečano proslavljen Četvrti Obiteljski dan u BiH

Svečano proslavljen Četvrti Obiteljski dan u BiH

U nedjelju, 25. srpnja,  u  prepunoj župnoj crkvi Svete Obitelji na Kupresu svečano je proslavljen 4. Obiteljski dan u BiH pod geslom „Obitelj – svjedočanstvo radosne ljubavi“.

Euharistiju je predslavio predsjednik BK-a BiH vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom koadjutorom mons. Tomom Vukšićem i predsjednikom Vijeća za obitelj BK-a BiH i pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom.

Za vrijeme mise obilježen je i Prvi Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba koji se, na poziv pape Franje, obilježava širom svijeta, na četvrtu nedjelju srpnja, pa tako i u BiH.

Molitva za obitelji i starije

Prije početka mise kupreški župnik vlč. Tomislav Mlakić pozdravio je nazočne i one koji su putem valova Radiotelevizije Herceg Bosne te Radija Marije BiH i drugih tv i radiopostaja pratili euharistijsko slavlje. Osobito je pozdravio djedove, bake i starije osobe i zahvalio im „za svjedočanstvo vjere i vjernosti“. Zamolio je ostavljene i osamljene stare osobe, u ime mlađih i onih koji su u punoj snazi, za oproštenje zbog neuzvraćene ljubavi.

Kardinal je, uvodeći u misno slavlje, pozdravio okupljene, čestitao svima Dan obitelji te svima koji slave jubilej svoga braka. Zahvalio je medijskim djelatnicama te čestitao imendan svima koji nose ime po Sv. Jakovu apostolu. Posebno je pozvao na molitvu za djedove i bake i starije osobe.

Vratiti radost obiteljskog zajedništva

Nakon što je naviješteno evanđelje kard. Vinko je u prigodnoj propovijedi podsjetio na riječi Sv. Ivana apostola da je Bog ljubav, javlja KTA.

„Znamo da se prava ljubav nikad ne zatvara u sebe nego se dariva. Trojedini Bog koji je ljubav, htio je podijeliti božansku ljubav. Zato je stvorio čovjeka – muško i žensko i dao im zadatak da rađaju djecu. To je prva zapovijed u Svetom pismu. Zašto? Zato što je Bog, koji je ljubav, stvorio ljude na svoju sliku i priliku. Plod te ljubavi jesu djeca koja se rađaju u suradnji roditelja s Bogom da donose život na ovaj svijet. Zato trebamo biti hrabri i ne dati se zavarati, zavesti i smutiti, ovim tobože u ime demokracije, stavovima koji su protiv tih Božjih zakona. Želimo na ovaj Dan na poseban način vratiti u svijest dostojanstvo obitelji. Ona je Božji dar, Božja ustanova i mi je moramo vrjednovati“, poručio je na početku vrhbosanski nadbiskup i podsjećajući na evanđeoski odlomak u kojem je prikazano kako Isus čudesno hrani mnoštvo ljudi ukazao na potrebu „hranjenja ljubavi koju je Bog utkao u čovjeka svojim stvaranjem“.

„Zato mi želimo obilježiti jubilej 25 i 50 ljeta bračnog zajedništva. U prvom redu zahvaljujemo Bogu jer je to Božji dar. Božji je dar da mi s Bogom smijemo surađivati i u toj ljubavi donositi živote na ovaj svijet, ali i moliti da ta vatra ljubavi živi i izgara da nikad ne posustanemo u Božjoj ljubavi“, kazao je kard. Vinko koji je potom osvrnuo i na mentalitet sebičnosti.

„Svjesni ste kako je ušao mentalitet sebičnosti: neću se patiti s djecom, dosta mi je dvoje djece. I onda imamo sebično društvo. Čudimo se kada dođu na vlast pa sebično reagiraju. Ništa čudno jer su odgojeni za sebičnost. Koliko puta se zna reći: neću da se moje dijete pati ako sam se ja patio. Nema nikoga da je u životu uspio ako se nije napatio. Moramo se učiti žrtvi i spremnosti da jedni s drugima izgaramo za Božju stvar“, poručio je te istaknuo kako se spominjući dana djedova, baka i starih  „moramo vratiti radost obiteljskog zajedništva“.

Posvješćujući kako je obitelj prvo sjemenište gdje se odgajaju budući svećenici, redovnici i redovnice istaknuo je što bi značilo da nema prezbitera: „Izgubili bi sebe i svoj identitet. Zato je potrebno izmoliti nova zvanja. Nije čudo da je Isus pozvao: 'Molite gospodara žetve da pošalje radnika u žetvu svoju'.“

Nadalje je potaknuo nazočne da ih ovaj Dan „utvrdi u vrednovanju Božji darova, svetosti braka, života, obiteljskog zajedništva i suradnje, ali potrebe da hranimo našu vjeru i ljubav kako bi imali iz čega gorjeti i živjeti“.  „Ne dajmo se zbuniti javnim mnijenjem, politikom ni bilo kojom slobodom koja sebi daje za pravo rušiti Božji zakon. Mi se držimo Božje riječi pa se nećemo izgubiti. Zato želim da nas ovo slavlje utvrdi u čvrstoj vjeri i poslanju da svatko od nas ostvaruje ono što mu Bog povjerava“, poručio je na kraju kardinal.   

Krštenje i podjela apostolskih blagoslova

Nakon propovijedi vrhbosanski nadbiskup je krstio malog Jakova. Potom je blagoslovio nazočne koji su obilježavali srebrni i bračni jubilej. Na kraju mise podijelio je i apostolske blagoslove za 35 bračnih parova koji su došli u kuprešku crkvu obilježiti 25 godina bračnog zajedništva i za jedan bračni par, Stipu i Ružu Kovač, koji su proslavili svoj zlatni pir.

Liturgijsko pjevanje animirala je etno grupa Čuvarice iz Prozora pod ravnanjem Biljane Glibo

Ž.I., KT