Skip to main content
Zlatna misa nuncija Pezzuta

Zlatna misa nuncija Pezzuta

Na završetku obnašanja službe apostolskog nuncija u BiH i Crnoj Gori nadbiskup Luigi Pezzuto u nedjelju, 12. rujna proslavio je svoju zlatnu misu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Misno slavlje zlatomisnik mons. Pezzuto predslavio je u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom metropolitom Vinkom kard. Puljićem, nadbiskupom koadjutorom mons. Tomom Vukšićem, biskupom banjolučkim mons. Franjom Komaricom, pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom, biskupom u miru mons. Ratkom Perićem, provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem, provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenkom Štekom i još 15-ak svećenika, piše Nedjelja.ba.

Jubilarna misa – koju je skladnim pjevanjem animirao Mješoviti katedralni zbor Josip Stadler, pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića – okupila je i nemali broj vjernika među kojima su bile redovnice različitih družbi grada Sarajeva, kao i bogoslovi.

Riječi zahvale
Na početku je čestitku i zahvalu jubilarcu uputio kard. Puljić, kazavši kako, kao Crkva, Bogu zahvaljujemo za njegovu osobu i djelovanje u ovoj zemlji kao apostolski nuncij. „Danas posebno želimo s Vama zajedno zahvaliti Bogu za Vaših 50 godina misništva. Zato mi dopustite da kratko vjernicima predstavim Vaš životni put“, kazao je nadbiskup Vinko navevši najvažnije životne događaje mons. Pezzuta.

Cara Eccelenza došli ste u ovu zemlju u ime Pape i zatekli ste vrlo složeno stanje. Nastojali ste uspostaviti dobre odnose s državnim vlastima kao i s krajevnom Crkvom. Mnogo puta ste doživjeli da je teško razumjeti ovu političku igru koja se događa na ovim prostorima. Unatoč svim tim nerazumljivim političkim igrama pokušali ste da ova država poštuje međunarodne ugovore i nastoji ih provesti. I nas je boljelo to poniženje kojem su kroz ignoranciju pristupali provedbi međunarodnog ugovora sa Svetom Stolicom.
Tako ste bolje razumjeli nas biskupe kada smo ukazivali na odnos vlasti prema Katoličkoj Crkvi, jer ste i sami doživjeli da na dopise ne odgovaraju, nego jednostavno ignoriraju. Brzo su zaboravili što je sve Papa učinio za ovu zemlju i narode u njoj i izgradnju mira i jednakopravnosti u njoj.
Ovom zahvalnom misom želimo Boga slaviti za Vaših 50 ljeta svećeništva i moliti blagoslov za Vaš daljnji životni hod u dobru zdravlju i duševnom miru.
Ujedno molimo da Papa što prije pošalje svoga apostolskog nuncija u ovu zemlju u kojoj se ukrštaju brojne silnice i brojne igre, da sačuvamo čovjekovo dostojanstvo i ljudska prava“, poručio je kardinal.

Potom je djevojčica iz Stadlerova dječjeg Egipta u ime Crkve vrhbosanske nunciju uručila buket crvenih ruža.

Apostolski nuncij je zahvalivši na kardinalovim riječima, kazao kako na kraju svoga mandata namjerava prikazati ovu euharistiju za cijelu crkvenu katoličku zajednicu, koja je prisutna i djeluje u ovom kraju. „Neka Gospodin uzvrati za napore revnim pastirima, biskupima i svećenicima, velikom radošću i obnovljenim entuzijazmom u vjernom svakodnevnom služenju braći i sestrama po vjeri i onima koji to nisu, a svi su slika Krista po krštenju ili po tomu što su uvedeni u ljudsku povijest po sličnosti Ocu, koji je  – po djelovanju Duha Svetoga, u sve stvoreno utisnuo lik i otisak Sina. Sin, Isus, čut ćemo to u današnjem odlomku iz evanđelja, predlaže nam osnovno pitanje, o kojemu ovisi naša istinska sadašnjost i naša istinska budućnost: Što vi kažete tko sam ja? Što ti kažeš tko sam ja? – Isus očekuje tvoj osoban odgovor potpunog i konačnog pristanka uz njega usprkos tvojim, našim, slabostima, koje nas ne smiju i ne mogu strašiti jer je Bog milosrdan, u Kristu, u Duhu Svetom“, kazao je nadbiskup Pezzuto.

Vjernost Kristu vodi do gubitka vlastitoga života za Njega
Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja, mons. Luigi uputio je prigodnu propovijed koju je prevodio mons. Vukšić.
Osvrnuvši se na tekst Markova evanđelja kazao je kako se – čuvši ga – nalazimo pred nekim pitanjima koja su odlučujuća za autentično razumijevanje kršćanstva i za ispravno provođenje kršćanskoga života. „Naznačujem ih samo dva: 1. Kratka provjera koju vrši sam Isus o svojoj osobi. Ta provjera se oblikuje s dva pitanja: 'Što kažu ljudi tko sam ja?' i 'Što vi kažete tko sam ja?' Očito je da od ovih dvaju pitanja nas više zanima ovo drugo (...) Rekao bih da je ovo pitanje središnje u kršćanskoj vjeri, jer se ono odnosi na temelj naše vjere i na razlog kršćanskoga načina života i ponašanja (...) Ovdje je, još prije odgovora, važno pitanje i način kako sebe same ispitujemo i propitujemo. Trebamo se odgajati za ovaj zdrav nemir duha.
U svakom slučaju, vraćajući se na pitanje teksta iz današnjeg evanđelja, istina je da postoji Petrov odgovor. Ipak, na osobnoj i egzistencijalnoj razini svakoga muškarca i svake žene, u bilo kojemu razdoblju života, upit ostaje otvoren“, objasnio je mons. Luigi, naznačivši kako je – drugim riječima, riječ o pitanju na koje trebamo osobno odgovoriti i s potpunom iskrenošću.

„U istom odlomku evanđelja, vidimo kako Isus, pozivajući ljude i učenike, njima kaže: 'Ako netko želi ići za mnom, neka se odreče samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.' Očito je da se govori o 'nasljedovanju Krista'. Ići za Isusom znači 'nasljedovati ga'. Koji su uvjeti za nasljedovanje Krista? Ne možemo pogriješiti. Sam Isus nam to naznačuje. Riječ je o: odreći se sebe i uzeti vlastiti križ. (...) Stoga, u nasljedovanju Krista trebamo biti svjesni da vjernost Kristu vodi do gubitka vlastitoga života za njega“, poručio je, među ostalim, nadbiskup Pezzuto, završivši svoju homiliju molitvom: „Blagoslivljamo te Oče, jer nam je Krist navijestio put koji vodi iz smrti u život. Pomogni nam da njegova pravila i njegov nauk učinimo svojima, da bismo se oslobodili o svoga kukavnoga i neplodnoga ja. Gospodine, pomogni nam svojom milošću. Amen“.

Na kraju misnog slavlja, kojeg je izravno prenosila Radiotelevizija Herceg-Bosne, mons. Luigi uputio je svoju kratku zahvalu.

J.P., KT