Skip to main content
„Dođi i vidi“ – kršćansko je i novinarsko pravilo

„Dođi i vidi“ – kršćansko je i novinarsko pravilo

Predsjednik Vijeća za sredstva društvenih priopćivanja BK-a BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutori vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, 26. rujna na Svjetski dan medija predvodio je euharistijsko slavlje u samostanskoj i župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi.

Osim toliškog župnika i gvardijana fra Maria Jurića, u koncelebraciji bili su članovi Vijeća za medije BK BiH: ravnatelj mjesečnika Hercegovačke franjevačke provincije Naša ognjišta fra Gabrijel Mioč, ravnatelj Radio Marije BiH p. Mato Anić iz zajednice Družbe Isusove u Sarajevu, i generalni tajnik Biskupske konferencije BiH i glavni urednik Katoličke tiskovne agencije BK BIH mons. Ivo Tomašević, zatim umirovljeni član franjevačkog bratstva u Tolisi fra Marko Oršolić te vojni kapelan i župni vikar u Domaljevcu fra Marinko Živković.

Na početku propovjedi nadbiskup Vukšić podsjetio je kako se, u skladu s odlukom Biskupske konferencije BiH, Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija u našim župama održava svake godine u posljednju nedjelju rujna; Započelo je svetom misom u Mostaru 2014. te nastavljeno u Sarajevu, Banjoj Luci, Tomislavgradu, Žepču, Drvaru i Potocima kod Mostar.

Pravilo istine

„Svjetski dan društvene komunikacije održava se već 55. godinu zaredom. Isto toliko puta su se rimski biskupi, posebnom porukom za tu prigodu obratili cijeloj Katoličkoj Crkvi, kao i svakom njezinu članu ponaosob, ali i cijelomu svijetu, posebice vlasnicima, urednicima i svim djelatnicima u tom važnom području života suvremenoga svijeta. Naravno, obraćali su se također istovremeno i korisnicima njihovih poruka, ideja i informacija. I svake godine ta je poruka bila posvećena nekoj novoj temi, koja u prethodnom razdoblju nije bila sadržaj papinskih poruka“, kazao je propovjednik te naglasio kako se ove godine u povodu 55. svjetskoga dana sredstava društvene komunikacije papa Franjo obratio cijeloj svjetskoj javnosti potaknut riječima: „Dođi i vidi“.

tolisa21

 „To su riječi, koje je Isusov učenik Filip izgovorio Natanaelu, nakon što je ovaj izrazio sumnju da bi iz Nazareta, odakle je bio Isus, moglo uopće doći nešto dobro. To jest, Papa predlaže da bi oni koji posreduju informacije i ostale sadržaje, ako su vođeni pravilom istine i objektivnoga poznavanja stvari, trebali također iskustveno poznavati ono što priopćavaju. Kroz osobno iskustvo posebice je potrebito poznavati ljude da bi se o njima, njihovim životima, stvarnom stanju i potrebama moglo objektivno izvješćivati. Odnosno, oni koji stvaraju i posreduju informaciju i služe se sredstvima društvene komunikacije trebaju komunicirati tako da upoznaju ljude i situacije, o kojima izvješćuju. Upravo zato podnaslov njegove poruke glasi: Komunicirati susrećući osobe tamo gdje jesu i kakve jesu“, kazao je nadbiskup Tomo.

Izravno iskustvo izvjestitelja

Uz to, podvukao je kako svakom izričaju, koji želi biti jasan i iskren, i svakom opisu događaja koji želi biti vjeran onomu što se zbilo, treba prethoditi odlazak na mjesto događaja i izravno iskustvo izvjestitelja. „Dođi i vidi!“, što je, primijetio je, osim što je način svake istinske ljudske komunikacije, pravilo koje vrijedi također u redovitom propovijedanju Crkve.

„To je način na koji se kršćanska vjera prenosi od njezina samoga početka. Ona se širi osobnim iskustvom u susretu sa Svetim i autentičnim svjedočenjem kršćana mnogo više i učinkovitije negoli riječima. Kao u slučaju Natanaela koji je postao Isusov učenik tek nakon što je do njega došao, vidio ga i čuo“, podsjetio je mons. Vukšić.

Propovjednik je naročito istaknuo misao Svetog Oca kako zahvaljujući hrabrosti mnogih novinara postoji izvješćivanje koje je realan i istinit prikaz stvarnosti, što zahtijeva sposobnost i odvažnost da se ide tamo gdje nitko drugi ne ide.

„Moramo zahvaliti hrabrosti i zalaganju tolikih profesionalaca – novinarâ, snimateljâ, montažerâ i redateljâ, koji se često u svom poslu izlažu velikim opasnostima – što danas, na primjer, znamo za teške situacije kroz koje prolaze progonjene manjine u različitim dijelovima svijeta; što su prokazana mnoga nasilja i nepravde počinjeni nad siromašnima i nad stvorenim svijetom; što se govori o mnogim zaboravljenim ratovima. Bio bi gubitak ne samo za informiranje nego za društvo u cjelini i za demokraciju kad bi tih glasova nestalo: osiromašenje za čovječanstvo“, citirao je propovjednik Poruku pape Franje za 55. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija.

Opasna pojava isprazne rječitosti

No, upozorio je nadbiskup Vukšić, naspram izravnom susretu i iskustvu, na medijskoj sceni, kao i cijelom području javnoga života svih njegovih oblika, postoji opasnost i pojava isprazne rječitosti koju ne prate djela i plodovi. „Za takva čovjeka i javnog djelatnika, čija je oznaka ogroman broj ispraznih riječi i istovremena velika oskudnost djela, dragocjena je misao velikoga Williama Shakespearea:

„Govori beskonačno mnogo ni o čemu. U njega je zdravog umovanja taman kao dva pšenična zrnca skrivena u dvije bačve pljeve: treba vam cijeli dan da ih nađete, a kad ih napokon nađete, pokaže se da nisu bili vrijedni traženja“, zaključio je propovjednik zazivajući Božji blagoslov na sve medijske djelatnike, koji se u svom djelovanju daju voditi iskustvom i istinom te ga usklađuju s Isusovim naukom.

tolisa4

Liturgijsko pjevanje tijekom Mise animirao je Župni zbor Mirijam pod ravnanjem Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije s. M. Kate Mlakić.

Svetu misu izravno su prenosili Posavska televizija, Radio Marija BiH, Radio Orašje te popratili RTV Herceg-Bosne i KTA BK BiH koja je i ove, kao i ranijih godina, tehnički uredila prigodne materijale za ovaj Dan medija. Radijski signal za izravni prijenos preuzeli ili su ili o ovom misnom slavlju izvijestili brojni drugi mediji, javlja KTA, a prenosi Nedjelja.ba

J.Vr., KT