Skip to main content
Gosti iz Limburga stigli u posjet Vrhbosanskoj nadbiskupiji

Gosti iz Limburga stigli u posjet Vrhbosanskoj nadbiskupiji

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ mjesto je četverodnevnog susreta, od 4. do 7. travnja, predstavnika biskupije Limburg koji su stigli u posjet partnerskoj Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Susret je započeo u prostorijama centra u ponedjeljak, 4. travnja u poslijepodnevnim satima. Pristigle goste iz Njemačke pozdravio je vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić. On je prenio pozdrave kardinala Vinka Puljića te je partnerima iz Limburga zahvalio na dolasku, a osobito na svemu ono što su do sada učinili za Vrhbosansku nadbiskupiju, ali sve i što čine za vjernike katolike iz Bosne i Hercegovine koji trenutno žive u toj biskupiji. Poželio je suradnicima dobar i blagoslovljen rad kroz iduća četiri dana. 

limburg 3

Zatim je prisutne pozdravila Ingeborg Shillai, vjernica laikinja iz Limburga, koja je izrazila zadovoljstvo zbog dolaska u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Uslijedilo je međusobno upoznavanje i predstavljanje sudionika koji će kroz nekoliko dana razmišljati o onome što je do sada napravljeno te će kroz rad u skupinama pokušati zajednički definirati ciljeve za budućnost. Isto tako razmijenit će iskustva o sinodalnom hodu Vrhbosanske nadbiskupije i Katoličke Crkve u Njemačkoj. 

U kratkom predstavljanju Vrhbosanske nadbiskupije njezin generalni vikar mons. Slađan Ćosić upoznao je goste iz Limburga s aktualnim statistikama nadbiskupije s obzirom na broj vjernika, svećenika, redovnika i redovnica, kao i s institucijama koje djeluju u najvećoj crkvenoj pokrajini u BiH. Kao neke od najvećih izazova naveo je sve prisutniji manjak duhovnih zvanja, manji broj vjernika, ali i malobrojne župe. Pri tome je podsjetio kako više od 50 župa broji manje od 200 vjernika. Uz to je kazao kako je nadbiskupijska sinoda završena prošle godine te kako će u budućnosti trebati poraditi na većoj uključenosti laika u dijecezi te reogranizaciji nadbiskupiji. Progovorio je i o problemima s kojima se nadbiskupija suočila za vrijeme pandemije koronavirusa koja u bitnome uvjetovale novi način života. 

limburg 4

Stanje u biskupiji Limburg predstavili Winfried Montz i Ingeborg Shillai. Istaknuo je kako je kroz 10 godina, korak po korak, došlo do nove organizacije pastorala što je posebno vidljivo u smanjenju broja župa, ali u administrativnoj reformi s naglaskom na većoj ulozi laika. Također su podijelili i iskustva načina djelovanja Crkve u Limburgu za vrijeme pandemije koronavirusa. Uz to su progovorili o velikom izlasku vjernika iz Katoličke Crkve te o suočavanju s problemom seksualnog nasilja.  

Četiri su središnje teme o kojima će razgovarati: sinodalnost, Caritas i izbjeglice, međureligijski dijalog i uključenost mladih.

limburg 5

Na susretu će sudjelovati 13 gostiju iz Limburga: Winfried Montz, Ingeborg Shillai, Jana FreudenbergerFrank van der VeldenMichael ZieglerAgnieszka JurczykMarco RoccoStella Helmrathvlč. Peter Hofacherfra Kristijan Montinas. Gordana DavidovićFelicia Schuld i Johannes Ludwig

Iz Vrhbosanske nadbiskupije sudjelovat će: mons. Slađan Ćosić, vlč. Šimo Maršić, preč. Darko Tomaševićvlč. Mirko ŠimićJosip DuganžićMaja Grubešićpreč. Vladimir Pranjićvlč. Mario Bernadićvlč. Dražen KusturaMartina VidovićGorana LovrićRenata VrdoljakMarija PuljićJosip MilanovićAntonio Topalović i Martina Vidović.

D. K.