Skip to main content
Svećeničke duhovne vježbe u NCM-u „Ivan Pavao II.“

Svećeničke duhovne vježbe u NCM-u „Ivan Pavao II.“

Od 9. do 12. studenoga u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ održane su duhovne vježbe za svećenike.

Sudjelovalo je sedam prezbitera Vrhbosanske nadbiskupije: vlč. Šimo Maršićpreč. Mladen Kalfićpreč. Vladimir Pranjićpreč. Ilija Orkićvlč. Ivan Matijevićvlč. Miroslav Ćavar te vlč. Dražen Kustura, a voditelj je bio nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i svećenik Zagrebačke nadbiskupije dr. vlč. Tomislav Markić.

duh sa

Duhovne vježbe započele su u utorak, 9. studenoga u večernjim satima zazivom Duha Svetoga i uvodnim izlaganjem vlč. Markića. Tijekom iduća tri dana uz dnevno dva razmatranja svećenici su sudjelovali na zajedničkoj molitvi časoslova, euharistijskom klanjanju te su slavili sv. misu. Uz to su imali i prigodu za sakrament pomirenja. Njima su se na pojedinim točkama pridružili i đakoni Vrhbosanske metropolije koji pohađaju program zajedničke pastoralne godine.

duh sa1

Voditelj duhovnih vježbi kroz prigodna razmatranja obradio je neke važne teme iz pontifikata pape Franje kao što su: milosrđe, ispovijed i homilija. Također je imao i jedno razmišljanje o svećenicima u današnjoj kulturi te je progovorio o četiri tipa svećenika: izvanvremenom kleriku, čovjeku Božjemu otvorenom suvremenosti, čovjeku Crkve bliskom suvremenosti te suvremenom voditelju zajednice. 

duh sa3

Posljednjeg dana duhovnim vježbi nakon zajedničke službe čitanja i jutarnje molitve uslijedilo je zaključno razmatranje, a vrhunac je bilo slavlje sv. mise u kapelici Centra kojim je i završen program.

D. K.