Skip to main content
Dvije knjige propovijedi nadbiskupa Vukšića

Dvije knjige propovijedi nadbiskupa Vukšića

Iz tiska su, u nakladi Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije, 10. ožujka izišle dvije knjige propovijedi vrhbosanskog nadbiskupa mons. Tome Vukšića pod naslovom „Mir vam svoj dajem“ i „Mačeve u plugove, a koplja u srpove“.

Knjiga "Mir vam svoj dajem" tako je doživjelo svoje drugo popravljeno izdanje, a prvotno je bila izdata prigodom 10. obljetnice službe vojnog biskupa mons. Vukšića te su se u njoj pronašle birane poruke vojnicima i žrtvama nasilja. Sastoji se od dva dijela. U prvom je moguće pronaći razmatranja koja su izgovorena na sv. misama ili komemoracijama ili pak molitvama za pokojne vojnike i druge žrtve nasilja, a u drugom dijelu objavljene su poruke povodom Božića i Uskrsa.

Druga knjiga "Mačeve u plugove, a koplja u srpove" sadrži ukupno 84 propovijedi i razmatranja koje je nadbiskup Vukšić izrekao u posljednjih 10-ak godina i za svaku je naznačeno kada i gdje je to bilo. Podijeljena je u četiri dijela. Prvi nosi naziv "Gospa, sveci, blaženici" i sadrži 32. homilije izrečene prigodom blagdana. Drugi dio sadrži 17 nagovora upućenih svećenicima u trenucima slavlja ili obljetnica posvećenih njihovoj službi. Treći se sastoji od 27 propovijedi te je naslovljen "Božansko se ljudskim povezuje". Četvrti dio posvećen je medijima u službi Božje riječi i donosi osam homilija koje su izgovorene u isto toliko župa tijekom posljednjih osam godina na posljednju nedjelju mjeseca rujna na proslavama Svjetskog dana medija.

Nakladnik obje knjige je Medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije čiji je djelatnik, Davor Krajinović, uradio grafičku obradu i prijelom. Lekturu prve je napravila Kristina Žuljević, a druge Ilija Drmić dok je recenzent dr. Anto Orlovac.

„Kao ugledan svećenik i profesor na sarajevskoj Bogosloviji, a osobito kao vojni ordinarij, autor je bio često pozivan propovijedati širom Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ali i u brojnim europskim zemljama, čak i u dalekom Peruu. Iako je gotovo cijeli svoj svećenički vijek proveo kao predavač niza kolegija na Teološkom fakultetu u Sarajevu, autor nije podlegao visokom 'profesorskom' (nerijetko teško razumljivom) stilu, nego biblijski utemeljeno, teološki jasno, stilski i jezično tečno, lomi kruh Božje riječi slušateljima i čitateljima, aktualizira svoja razmišljanja na temelju učenja suvremenih crkvenih dokumenata, ali uvijek tako da ostane blizak konkretnom čovjeku i životu“, naveo je, među ostalim, u svojoj recenziji dr. Orlovac.

Knjige su tiskane neposredno pred liturgijsko predstavljanje mons. Vukšića nadbiskupijskog zajednici koje će biti u subotu, 12. ožujka u sarajevskoj katedrali Srca Isusova u 10:30.

D. K.