Skip to main content
Izjava nadbiskupa Vukšića uoči dolaska mons. Gallaghera

Izjava nadbiskupa Vukšića uoči dolaska mons. Gallaghera

U prigodi dolaska mons. Paula Richarda Gallaghera, tajnika za odnose s državama Državnoga tajništva Svete Stolice u BiH, a koji je planiran za 17. ožujka, izjavu je uputio vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić koju donosimo u cijelosti:

„Dolazak mons. Paula Richarda Gallaghera, tajnika za odnose s državama Državnoga tajništva, u Bosnu i Hercegovinu nastavak je zalaganja svih papȃ i Svete Stolice kao takve za mir i pravdu u ovom dijelu svijeta. U tom nastojanju za dijalog, slogu i razumijevanje među ljudima s velikom zahvalnošću se sjećamo zasluga posebice Sv. Ivana Pavla II. koji je, više negoli itko drugi, dizao glas protiv zla rata u BiH, ubijanja ljudi i razaranja plodova čovjekova rada.

Na crkvenoj razini svaki dolazak predstavnika Svete Stolice u neki dio svijeta, pa tako i mons. Gallaghera, izraz je i dokaz brige živućega pape za dio Crkve Božje koju posjećuje. Upravo zato će mons. Gallagher posjetiti Sarajevo, Banju Luku i Mostar, tri sjedišta biskupa, i u katedralama, zajedno s biskupima i okupljenim narodom Božjim, slaviti mise za mir, pomirenje i napredak u svakom smislu.

I naravno, pozivam svećenike i ostale Kristove vjernike da se, svojim osobnim sudjelovanjem i molitvom, pridruže ovim euharistijskim slavljima u večernjim satima u četvrtak u Sarajevu, u petak u Banjoj Luci i u subotu u Mostaru.“

D. K.